„Dabar kreditas yra pigus ir kai kas gali susivilioti tokią alternatyva: štai – pinigai beveik nieko nekainuoja, štai – kitoje pusėse būsto ieškantys nuomininkai, ir kodėl aš negalėčiau taip sakant „prasisukti“ – nusipirkti būstą naudojantis ir skolintais ištekliais ir čia pat ieškoti nuomininko, mėginti tą būstą išnuomoti“, – pirmadienį „Žinių radijui“ sakė ekonomistas.

Jis pasakojo, kad pastaraisiais metais toks verslo modelis visai neblogai veikė, bet dabar „geriausia grietinėle jau nugriebta“.

„Tačiau geriausią grietinėlę nusigriebėte ne jūs, o jūs ateinate jau į rizikingesnę rinką, kuri labai greitai keičiasi ir dėl to lūkesčiai gali būti nuvilti dviem požiūriais.

Pirma, jūs to nuomininko ieškosite ilgiau ir pagaliau gausite blogesnį nei tikėjotės, kuris mokės mažesnę nuomą.

Antra, jūsų paskolos laikrodis tiksi ir jei jis nustatytas pakankamai ilgam laikui, tai ne už kalnų ateis ir tas momentas, kada palūkanų normos pradės kilti ir jeigu paėmėte paskolą kintamomis normomis, pradėsite jausti kaitrą ir iš kitos pusės, t.y. palūkanų normų didėjimas lems didesnes jūsų paskolos aptarnavimo išlaidas“, – įspėjo G. Nausėda.

Ekonomistas svarstė, kad kol kas tai būtų tik vieno iš nekilnojamojo turto (NT) segmentų gaisras, kuris dar toli gražu nelemia bendros rinkos situacijos.

„Ji šiuo metu remiasi tokiais fundamentaliais dalykais, kaip atlyginimų kilimas (beveik 10 proc. per metus), nedarbo lygio mažėjimas.

Žinoma, Lietuvai patiriant didžiulę emigraciją ir senstant, kai kurie miestai jaučia visiškai kitą tendenciją, t.y. Vilnius nesensta, nemažėja, o didėja.

Tai čia atsiranda elementaraus pirkimo ne tam, kad kažkam išnuomotų, bet paprasčiausias stogas virš galvos perkamas“, – kalbėjo G. Nausėda.