Kaip DELFI sakė pati šeimininkė, šiuose svečių namuose priimami į pilį linksmintis ar dirbti atvykę žmonės.

„Ši sodyba gali tarnauti kaip poilsio vieta šeimai ir giminei arba kaip verslas, nes joje galima priimti svečius, atvykstančius į Norviliškių pilį, nes pilis turi tik 14 miegamų vietų, o ši sodyba – 50. Taigi jeigu pilyje vyksta vestuvės ar konferencija, šis viešbutis priima svečius“, – pasakojo G. Jansonaitė.

200 metrų nuo pilies įsikūrusioje sodyboje taip pat yra pirtis, baseinas, pokylių salė.

Pasiteiravus, kodėl nusprendė parduoti sodybą, moteris teigė sulaukusi, kol baigsis apribojimai dėl gautos europinės paramos ir nusprendusi, kad šis verslas ne jai.

„Šiam projektui buvo gauta Europos Sąjungos parama. Kadangi praėjo numatytas penkerių metų terminas, kai negalima keisti objekto paskirties ir būtina vykdyti veiklą, kadangi aš savo ateities nebesieju su kaimo turizmu, todėl ir nusprendžiau parduoti. Tai yra sunkus verslas, nes tai yra paslaugų verslas. Jeigu aš ten gyvenčiau, būtų paprasčiau, tačiau sodyba yra 80 km nuo Vilniaus, o į kiekvieną renginį važiuoti, prižiūrėti, tvarkyti nebenoriu. Turiu, kam skirti savo laiką“, – kalbėjo G. Jansonaitė.

16-17 amžiuje šioje sodyboje buvo įsikūrę užeigos namai. „Ten sustodavo pakeleiviai, keisdavo arklius, nakvodavo, nes pro Norviliškes ėjo pagrindinis prekybinis kelias su Rusija. Paprastai kalbant, šis kelias buvo tuometinė „Via Baltica“, – sakė pašnekovė.

Iš viešai pateikiamos informacijos apie Europos Sąjungos struktūrinių lėšų panaudojimą, Norviliškių pilies sodybos pritaikymas kaimo turizmo paslaugoms kainavo beveik 1 mln. Lt., iš kurių daugiau nei 484 tūkst. buvo europinės lėšos.

Lietuvos verslo paramos agentūra DELFI informavo, kad objektai, kuriems buvo skirta parama, mažiausiai penkerius metus turi būti „gyvi“ ir lankomi. Turtiniai apribojimai taip pat taikomi ne ilgiau nei penkerius metus po finansavimo pabaigos.

Pilies sodyba pastatyta 1935 m., visiškai renovuota – 2006 m.

Pačios Norviliškių pilies savininkė yra Šalčininkų rajono savivaldybė. Kaip DELFI sakė šios savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėja Galina Šamašova, nuomos sutartis su verslininku galioja iki 2014 m. Jeigu jis laikysis sutarties sąlygų ir išreikš pageidavimą, sutartis gali būti pratęsta.

DELFI primena, kad ketverius metus Norviliškių pilies papėdėje vyko festivalis „Be2gether“. Vėliau žiniasklaidoje ne sykį buvo skelbta, kad festivalio organizatoriai neišsikapsto iš skolų.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)