Didžiausių miestų pagal gyventojų skaičių sąrašo pirmojoje vietoje – Tokijas su beveik 39 mln. miestiečių.

Nuo šio Azijos giganto mažai atsilieka Indonezijos sostinė Džakarta, kurioje gyvena daugiau nei 31 mln. žmonių. Itin greitai ekonomiškai ir demografiškai auganti Džakarta 2016 m. buvo paskelbta vienu iš globalių, arba alfa, miestų, darančių rimtą įtaką viso pasaulio ekonomikos dinamikai, tad nieko keista, kad šis itin tankiai apgyvendintas miestas ne tik sparčiai plečiasi, bet ir stiebiasi į viršų.

Simboliška, kad Džakartoje dar 1961 m. buvo pastatytas nacionalinis paminklas „Mona“ – 132 m obeliskas, išpranašavęs vertikalaus miesto peizažo ateitį.

Šiandien Džakartoje į dangų įspūdingai įsirėmę jau puikuojasi 88 dangoraižiai, siekiantys 150 m ir didesnį aukštį. Pačiu aukščiausiu iš jų pripažintas 69 aukštų ir net 289 m aukščio pastatas „Gama Tower“.

Tačiau vos po kelių metų šiame mieste turėtų būti įgyvendintas ir ambicingiausias bei įspūdingiausias Džakartos vizijos projektas, laikomas tikro vertikaliojo miesto įsikūnijimu. Tai ‒ megapolio erdvės į aukštį pratęsimas, pavadintas „Peruri 88“.

Šis grandiozinis projektas yra išskirtinis ne tik dydžių užmojais, bet ir aukštuminio apželdinimo planais – įgyvendinus projektuotojų sumanymus, įvairiuose dangoraižio lygiuose plytės ištisi parkai ir sodai.

Šiandien panašių žaliųjų plotų vizijos vis dažniau atsispindi projektuojant gyvenamuosius pastatus dideliuose miestuose, kuriuose tiesiog labai trūksta erdvės augalams. Tokiu pavyzdžiu galima laikyti ir Milane įgyvendintą projektą, išgarsėjusį kaip dviejų apželdintų gyvenamųjų pastatų kompleksą „Vertikalusis miškas“, suprojektuotą projektavimo studijoje „Boeri“.

Išskirtinio dangoraižio „Peruri 88“ projektą įgyvendinti parengė pasaulyje žinoma architektūros kompanija MVRDV kartu su partneriais iš architektūros ir urbanistinio planavimo įmonės „The Jerde Partnership“.

Jo autoriai suplanavo, kad 400 m aukštį siekiančiame pastate bus įkurtos įvairiai paskirčiai pritaikytos patalpos ir erdvės. Moderniame dangoraižyje ne tik įsikurs daug gyventojų, bet ir veiks komercinės įmonės, prabangus viešbutis, keturių aukštų automobilių stovėjimo aikštelė, santuokų institucija, mečetė, kino teatras, į renginius kvies ir didžiulis lauko amfiteatras.

Tačiau, svarbiausia, kad visą daugiafunkcį „vertikalųjį miestą“ gaivins dideli žaliais augalais apsodinti plotai ir erdvės.

Architektūros kompanijos darbai

Architektūros kompanija MVRDV buvo įkurta 1993 m. Roterdame, Olandijoje. Jos kūrėjų darbas ir veikla visada remiasi įvairių sričių profesionalų bendradarbiavimu ir tyrimais.

MVRDV ne tik projektuoja įspūdingus pastatus, kuria urbanistinius planus ir vizijas, bet ir publikuoja atliktų tyrimų duomenis, organizuoja parodas, pristato instaliacijas.

Pavyzdžiui, 2000 m. ji suprojektavo Olandijos paviljoną pasaulinėje EXPO parodoje, Roterdamo gyvenamąjį ir prekybinį kompleksą „Market Hall“, tvarųjį pastatą „Pushed Slab“ pirmajame Paryžiuje ekologiškame rajone.

Šios kompanijos vizitinėmis kortelėmis tapo inovatyviojo verslo parko „Flight Forum“ Amsterdame, kultūros centro „Matsudai“ Japonijoje ir daug kitų projektų Nyderlanduose, Skandinavijoje, Ispanijoje, Japonijoje.

Šiuo metu MVRDV specialistai taip pat kuria projektus Kinijoje, Indijoje ir kitose pasaulio šalyse. Kompanija sprendžia tiek globalines objektų dideliuose miestuose tvarumo problemas, tiek ieško ir mažesnių architektūrinių sprendimų nuniokotoms zonoms, pavyzdžiui, Naujajam Orleanui.

150 architektų, dizainerių, urbanistų ir mokslininkų komanda dirba naudodamasi BIM (angl. Building Information Modeling – statinio informacinis modeliavimas) ir taikydama oficialų projektų vertinimą pagal BREEAM (angl. Building Research Establishment Environmental Assessment Method) ir LEED (angl. Leadership in Energy and Environmental Design) pastatų tvarumo kriterijus.

Pastatas turės keturias pagrindines šerdis

Daugiafunkcis kompleksas „Peruri 88“ Džakartos gyventojams suteiks daugybę įvairių naudojimosi galimybių šiuolaikiškai įrengtomis gyvenamosiomis ir darbo erdvėmis.

Visi skirtingam gyvenimui ir darbui pritaikytų erdvių blokai bus papildyti viešųjų paslaugų ir miesto urbanistikai reikšmingomis erdvėmis: parku paverstu stogu, gausybe sodų, vaikų žaidimų aikštelėmis, SPA centrais, sporto klubais, lauko restoranais, net plaukiojimo baseinais, kuriais galės naudotis tiek pastato gyventojai, tiek ir jame įsikūrusių biurų darbuotojai.

Aukšti medžiai terasose suteiks pavėsį ir „kabantys sodai“ gelbės nuo karšto Džakartos klimato.

Tokios paskirties erdvėms sukurti reikėjo daug atviro ploto ir nemažai terasų. Architektai tai išsprendė sudalinę įprasto dangoraižio monolitišką tūrį į atskirus blokus, iš kurių ir suprojektavo milžiniško komplekso struktūrą.

Toks tūrio suskaldymas ir netaisyklingas segmentų sujungimas visai architektūrinei kompozicijai suteikė dinamiškumo. Be to, akivaizdu, kad objekto architektūros dinamišką išraišką sustiprina ir žaliosios terasos, pabrėžiančios kiekvienos vertikalios dalies kontūrą.

Vis dėlto pastato „Peruri 88“ konstrukcija nėra tokia sudėtinga, kokia atrodo iš pirmo žvilgsnio. Pastatas turės keturias pagrindines šerdis – bus pastatyti keturi aukšti, įprastos konstrukcijos bokštai ir juos it tiltai sujungs sukonstruoti iš kelių aukštų tūriai.

Viršutinę dangoraižio dalį nuo 44 iki 86 aukštų užims prabangus viešbutis, kuris kils į viršų nuo platformos su žaliuojančiu parku, baseinu bei santuokų institucija ir panoraminiu restoranu.

Dangoraižį vainikuos apžiūros aikštelė.

Viešosios paskirties įstaigos užims pastato dalį iki septinto aukšto. Aplink prekybos ir paslaugų centro viduryje esančią aikštę bus vidutinio aukščio komercinės erdvės, taip pat išorinės lauko restoranų ir pavėsinių bei natūraliai vėdinamų erdvių eilės.

Daugybė eskalatorių jungs prekybos ir paslaugų pastato dalį su aukščiau įrengtais parkais.

Padės augančiam megapoliui sumažinti žaliųjų erdvių trūkumą

Vizualiai apatinė komplekso „Peruri 88“ dalis primena istorinį miesto salyno kraštovaizdį su veidrodinio vandens intarpais.

Ji tarsi plyti viešajame miesto gatvių lygyje ir galiausiai centre susijungia į apželdintą aikštę. Kuriant tokį originalų podiumą, architektus įkvėpė Javos salos gamtinė aplinka – šalia plytintis Tūkstančio salų salynas iš 110 tankiomis džiunglėmis apaugusių salelių, iškilusių virš vandenyno.

Kūrėjus lydi įsitikinimas, kad ateityje dangoraižis „Peruri 88“ Džakartos miesto augimą nukreips pagal vertikalią ašį ir sukurs naują urbanistinę vertę, taip pat realiai padės augančiam megapoliui sumažinti dėl gyventojų tankio didėjimo vis labiau jaučiamą žaliųjų erdvių trūkumą.

Laikas parodys, ar šis ir kiti panašūs projektai su kabančiųjų sodų gausa dangoraižiuose pasiteisins kaip tvarios ir ekologiškos urbanistikos sprendimai.

Pasak vieno iš MVRDV įkūrėjų Winy Maaso, kompleksas „Peruri 88“ yra mini vertikalusis miestas ir jis reprezentuoja naują, tankiai apgyvendintą, sėkmingai socialiai funkcionuojančią Džakartą. Šis mini miestas tiesiogine prasme išaugs iš kito miesto ir taps Džakartos augimo bei plėtros paminklu.

Vieta: Džakarta, Indonezija
Architektai: tarptautinė architektūros kompanija MVRDV
Projektuotojų komanda: Winy Maasas, Jacobas van Rijsas, Nathalie de Vries, Stefanas de Koningas, Sanne van der Burgh, Renske van der Stoep, Maciejus Grelewiczius, Rutgeris Huibertsas, Mickas van Gemertas, Davide’as Sacconi, Kyosukas Lee, Jonasas Klockas, Tomas Hartas, Andresas Beausire’as, Josefina Parga
Partneriai: architektūros ir urbanistinio planavimo firma „The Jerde Partnership“
Inžinerija: inžinerijos ir dizaino firma „Arup“
Projekto metai: 2012
Užsakovas: nekilnojamojo turto agentūra „Wijaya Karya-Benhill Property“
Nuotraukos: MVRDV