DELFI primena, kad statyboms adresu Gedimino pr. 47 Vilniaus miesto savivaldybės administracija pritarė praeitų metų rudenį.

Jas vykdys įmonė „Apex Group“, o naujojo pastato architektas – architektūros studija „Plazma“. Griovimo darbus atlieka „Vilniaus betono demontavimo technika“.

Kaip pasakojo pastato projektavimo valdytojos įmonės „Keista“ direktorius Gintautas Kazlauskas, griaunamas ne senas, bet anksčiau jau kartą atstatytas pastatas.

Keista istorija

V. Poškus DELFI sakė, kad iš juridinės pusės naujojo daugiabučio statybos turbūt yra visiškai teisėtos, tačiau jam pačiam ši istorija yra labai keista.

Pirmiausia, menotyrininkui užkliuvo tai, kad naujasis pastatas užims ir anksčiau Ankštojoje g. 8 stovėjusio namo vietą (iš kiemo pusės).

„Visa ta valda yra ne tik Gedimino prospektas, bet ir Ankštoji gatvė, kur dar prieš kelis metus stovėjo kur kas daugiau pastatų. Vienas jų buvo dviaukštis, plytų stiliaus ir su reljefinėmis liūtų galvomis. Tačiau viskas tyliai ramiai nugriauta, – sakė jis.

Ž. Andriukaitis pripažino, kad Ankštosios g. 8 adreso išvis nebelieka, o jo vietą užima Gedimino pr. 7 stovėsiantis daugiabutis.

„Tačiau ten nebuvo jokių trukdžių, nes viskas jau seniai nugriauta. Mes turime visus leidimus griovimui, viskas suderinta tiek su Vilniaus valdžia, tiek su visomis kitomis instancijomis, kurios duoda leidimus“, – sakė jis.

Antroji V. Poškaus pastaba – dėl to kad nugriaunama ir tarpukariu statyta Gedimino pr. 47 dalis.

„Jie teigia, kad tas namas yra nevertingas, nes atstatytas po karo. Tačiau aš aš baigęs dailės istoriją ir man matosi, kad bent dalis jo yra prieškarinė“, – sakė menotyrininkas.

Ž. Andriukaitis atsakė, kad abi pastato dalys yra bevertės.

„Pirmoji (gražesnė) buvo replika – šalia stovinčio tęsinys, o kitas apskritai bevertis“, – DELFI sakė jis.

Architektūros studijos „Plazma“ vadovas ir architektas Rytis Mikulionis aiškino, kad griaunamas pastatas susideda iš dviejų skirtingais laikotarpiais statytų dalių, turinčių skirtingą architektūrinę išraišką.

Viena jo pusė pastatyta po antrojo pasaulinio karo atkartojo greta esantį carinio laikotarpio namo fasadą, o kita buvo pastatyta tarpukariu.

„Šie objektai nėra saugotini, bet projektas plėtojamas kultūros paveldo zonoje, o tai įpareigoja. Analizavome, kuo išsiskiria Gedimino prospektas, kokia architektūrinė kalba jam būdinga. Norėjome, kad naujasis projektas darniai įsilietų į aplinką todėl suprojektavome monumentalios architektūros pastatą, kurio kokybė atsiskleis detalėse. Manau, mūsų projektas sutvarkys Gedimino prospekto fasadų ritmiką, o namas bus patogus jo gyventojams“, – sakė jis.

Galiausiai V. Poškus pastebėjo, kad gali būti griaunama ir dalis šalia esančio Gedimino pr. 45. Tačiau Ž. Andriukaitis patikino, kad griauna tik tai, kam turi leidimą.

Jau turi rezervacijų

Vienas iš „Apex Group“ akcininkų pasakojo, kad į naują daugiabutį ketina investuoti 10 mln. eurų.

„Jame bus 30 apartamentų. Pirmas aukštas bus skirtas komercinėms patalpoms, o kiemo viduje dar įrengsime dvi patalpas biurams“, – sakė Ž. Andriukaitis.

„Ober-haus“ Vilniaus senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada anksčiau DELFI yra sakęs, kad su daline apdaila vienas kvadratinis metras naujame daugiabutyje turėtų kainuoti nuo 2 iki 3,5 tūkst. eurų.

Ž. Andriukaitis patikslino, kad kainos prasideda nuo 3,3 tūkst. eurų.

„Apex Group“ daugiabutį ketina užbaigti 2017 metų pradžioje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)