„Archnovos“ architektas Aleksandras Gvildys ir „PLH Arkitekter“ Steenas Enrico Andersenas apdovanojimą atsiėmė per ketvirtadienį vykusią Danijos prekybos rūmų „Inovacijų konferenciją“.

„Viskas prasidėjo prieš beveik dešimtmetį, kai užsienio kapitalo įmonės norėjo investuoti į Lietuvos nekilnojamąjį turtą, vienas pavyzdžių – prekybos centras „Gedimino 9“. Tuo metu užsienio investuotojai jausdavosi geriau, jei pasikviesdavo projektuotoją iš Vakarų Europos. Taip „PLH Arkitekter“ laimėjo konkursą daryti projektą Lietuvoje ir atitinkamai čia ieškojo partnerių, kur pasirinko mus“, - apie pažintį su Danijos įmonės atstovais pasakoja A. Gvildys.

Pašnekovas pasakoja, kad įgyvendinus vieną projektą, imtasi kito ir partnerystė vis stiprėjo.

„Po to kuriam laikui aš išvykau dirbti pas juos į Kopenhagą, įgijau vertingos patirties ir grįžau į Lietuvą, bet ryšiai nenutrūko, o dar prasiplėtė: konkursuose pradėjome dalyvauti kartu, kūrybinis procesas daugeliu atveju vyko jau Lietuvoje, - prisimena A. Gvildys. - Turbūt pats didžiausias pastarojo laiko objektas yra Konstitucijos g. 29 esantis verslo centras „K29“, kurį mūsų bendrovei buvo patikėta vystyti visa apimtimi.“

Pasak jo, patirtis Danijoje jam, kaip architektui, buvo itin naudinga dėl atrastų funkcionalumo ir kitų technologijų diegimo būdų, kurios Skandinavijoje jau norma, o Lietuvoje – dar naujovė. Pavyzdžiui, dirbdamas Kopenhagoje „PLH Arkitekter“, A. Gvildys prisidėjo prie Vilniaus verslo centro „Green Hall“ projektavimo.

„Perimame sprendinius, kurie Skandinavijoje jau yra pasiteisinę“, - sakė A. Gvildys.

Be prekybos centro „Gedimino 9“ ir verslo centro „K29“, Lietuvos ir Danijos įmonės kartu yra įgyvendinusios ir gyvenamosios paskirties projektą, tai - daugiabutis sostinės Čiurlionio g. su komercinės paskirties patalpomis prie „Crowne Plaza“ viešbučio.

Danija – puiku, bet Lietuvoje daug neišnaudotų galimybių

Paklaustas apie bendradarbiavimą su Danijos įmone, A. Gvildys pasakoja, kad iš danų yra ko pasimokyti.

Aleksandras Gvildys
„Bendradarbiaujame ir su kitų šalių įmonėmis, bet ką galiu pasakyti apie danus – su jais labai malonu dirbti, nes jie yra ramaus būdo ir žiūri reikalo esmės, daug greičiau gimsta sprendimai ir kompromisai, nes neduodama prasiveržti emocijoms, kas dažnai nutinka mūsų kraštuose“, - mano A. Gvildys.

Paklaustas, ar kilo minčių likti gyventi Kopenhagoje, A. Gvildys pripažįsta - taip.

„Aišku, kad kilo, ir pasiūlymų buvo įvairių, bet niekada negali pasakyti, kad tai jau yra praeityje, tiesiog man gera dalyvauti ir matyti, kaip Vilnius ar Lietuva plėtojama. Būti bent mažiausia to dalelyte yra labai malonu. Be to, vien dėl to, kad kitur yra didesnė rinka, dar nereiškia, kad ten yra ir didesnės galimybės, tad kol Lietuvoje rinka yra ne tiek užpildyta, rasti savo nišą yra lengviau, o tai - viliojantis dalykas“, - kalbėjo A. Gvildys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)