Kompanija „Verzasca Group“ į kelių projektų Majamio pakrantėje statybą ketina investuoti iki 700 mln. dolerių per artimiausius trejus metus, teigiama oficialiame kompanijos pranešime.

„Verzasca“ „dirbs kaip Rusijos privačios statybų kompanijos filialas Amerikoje, nes Rusijos investuotojas nori išeiti į Amerikos rinką“, pažymima bendrovės pranešime spaudai.

Patronuojančios įmonės pavadinimas pranešime neskelbiamas, tačiau „Verzasca“ tinklalapyje aprašomi Rusijos projektai sutampa su projektais, vardijamais Sankt Peterburgo statybų bendrovės „Polis Grupp“ interneto svetainėje.

Be to, Timas Lobanovas, kuris „Verzasca“ pranešime įvardijamas kaip amerikiečių kompanijos vykdomasis direktorius, anksčiau vadovavo „Polis Grupp“ rinkodaros departamentui.

Bendras „Verzasca“ nekilnojamo turto portfelis siekia 930 tūkst. kvadratinių metrų, teigiama jos interneto svetainėje. Daugiausiai tai ekonominės klasės gyvenamojo būsto projektai Sankt Peterburge ir Leningrado srityje, kuriuos stato „Polis Grupp“.

Neseniai dar treniravo mėgėjus

„Verzasca Group“ prezidentas – garsus ledo ritulininkas D. Kasparaitis, 1992 metų Albervilio olimpinis čempionas. Didelę karjeros dalį jis praleido JAV, kur žaidė klubuose „Pittsburgh Penguins“ ir „New York Rangers“. 2010 metais baigęs karjerą (paskutinius du sezonus D. Kasparaitis žeidė už Sankt Peterburgo „CKA“), sportininkas įsikūrė Majamyje.

Anksčiau apie jo statybų verslą nieko nebuvo žinoma. Interviu žurnalui „PROsport“ 2013 metų balandį ledo ritulininkas pasakojo, kad jam pakanka per sportininko karjerą uždirbtų lėšų, jis tris kartus per savaitę vietos ledo arenoje treniruoja mėgėjus, ima po 15 dolerių (per 13 eurų) už žmogų.

Be to, jis padeda nuosavą vaikiškų drabužių prekės ženklą „Livly“ turinčiai žmonai Lisai Carrol. Jos drabužių parduotuvės pirkėjų laukia Stokholme ir Sankt Peterburge. D. Kasparaitis taip pat pasakojo, kad JAV jam bus sunku rasti darbą.

„Juk aš čia ne vietinis. Juk čia taip pat darbas gaunamas per draugus“, – prieš pusantrų metų sakė ledo ritulininkas. „Verzasca“ pranešime teigiama, kad D. Kasparaičio partneriu bus finansininkas Genadijus Barskis.

Teigia, kad pinigai ne iš Rusijos

Pirmaisiais „Verzasca Group“ projektais Floridoje taps du apartamentų kompleksai rajone Bay Harbor Islands: „Pearl House“ (15 apartamentų) ir „Le Jardin“ (30 apartamentų). Jų statybai, kuri prasidės 2015 metais ir baigsis 2016-ųjų pabaigoje, kompanija jau pritraukė 100 mln. dolerių (88 mln. eurų) privačių investicijų ir nupirko 0,3 hektaro ploto sklypą, pranešė kompanijai „Verzasca“ viešųjų ryšių paslaugas teikiančios bendrovės „5W Public Relations“ viceprezidentas Juda Engelmayeris.

Jis pažymėjo, kad „Verzasca Group“ nepriklauso „Polis Grupp“ ir Rusijos kompanijos lėšos į projektus Amerikoje neinvestuojamos, nes projekto finansavime „dalyvauja Vakarų instituciniai ir privatūs investuotojai“. Naujiems investuotojams pritraukti „Verzasca“ 2014 metų pabaigoje įsteigė fondą „BART Investments“.

Paslaptingi investuotojai

Apie „Polis Grupp“ žinoma nedaug. Statybų kompanija buvo įkurta 2010 metais. Remiantis 2013-2014 metų rezultatais, pagal būsto statybos apimtis ji užėmė tik 25-ąją vietą tarp Sankt Peterburgo statytojų. Portalo „KtoStroit.ru“ duomenimis, pernai metais šios kompanijos dalis Sankt Peterburgo rinkoje neviršijo 1 procento. Tačiau pagal statybų stadijoje esančio nekilnojamo turto portfelį „Polis Grupp“ užima ketvirtą vietą, lenkdama tokius garsius statytojus kaip „Glavstroi Spb“, „LenSpecSMU“, „Cy-155“ ir „Lider Grupp“.

„Per praėjusius ketverius metus bendras „Polis Grupp“ eksploatuoti atiduotas būsto plotas siekia 164 tūkst. kvadratinių metrų, tačiau rezervuoto gyvenamojo ploto statybų stadijoje apimtis dabar siekia 672 tūkst. kvadratinių metrų“, – teigia Sankt Peterburgo konsultacinės grupės ARIAN prezidentas Andrejus Tetyšas ir priduria, kad „Polis Grupp“ parduoda palyginus pigius butus – be apdailos ir mažesnio ploto.

SPARK duomenimis, 80 procentų kompanijos priklauso jos generalinei direktorei Olgai Petriašovai, dar po 10 procentų kontroliuoja Marija Vanchanen ir Dina Cilevič. Anksčiau „Polis Grupp“ generaline direktore buvo Jelena Bevza, o jos pavaduotoju ir kompanijos bendrasavininku buvo „Lenenergo“ generalinio direktoriaus buvęs pavaduotojas Romanas Tiomkinas.

2014 metų pavasarį laikraštis „Kommersant“, remdamasis šaltiniais Tyrimų komitete, pranešė, kad R. Tiomkinas ir J. Bevza buvo sulaikyti baudžiamojoje byloje dėl pasikėsinimo sukčiauti, pagal kurią 2014 metų gegužę buvo areštuotas buvęs senatorius ir Sankt Peterburgo degtinės bendrovės „Liviz“ savininkas Aleksandras Sabadašas. Jie, atitinkamai, ėjo kompanijos „ES-kontaktstroj“ generalinio ir finansų direktoriaus pareigas. Tyrėjų nuomone, A. Sabadašas per „ES-kontaktstroj“ mėgino neteisėtai susigrąžinti iš biudžeto pridėtinės vertės mokesčio už 1,87 mlrd. rublių. R. Tiomkinui pernai liepą buvo paskelbta tarptautinė paieška. „Polis Grupp“ į užklausimą apie galimą kompanijos ryšį su statybų projektu Majamyje neatsakė.

Majamis vėl išsiparduoda

Užsienio nekilnojamo turto internetinio centro „Tranio.com“ vadovas Georgijus Kačmazovas pažymi, kad nei vienas Rusijos statytojas Majamyje nedirba. „Ankstesnė statybų patirtis Majamyje rusams buvo nesėkminga dėl 2007 metų krizės JAV, – teigia G. Kačmazovas. – Beje, keletas Rusijos statytojų šiandien planuoja iš dalies dalyvauti statybose Majamyje kartu su partneriais iš Italijos ir Brazilijos“.

Kaip pasakojo nekilnojamo turto rinkoje Pietų Floridoje dirbantys amerikiečių kompanijų atstovai, pastaruoju metu į rinką pradėjo grįžti rusiški pinigai, o investicijų objektais tampa ne jau pastatytos vilos, o statyboms skirti sklypai. 2013 metų rudenį Floridos nekilnojamo turto portalas „The Real Deal“ pranešė, kad buvęs „Norilskij nikel“ vadovas Olegas Baibakovas, dabar vadovaujantis kompanijai „Onexim development“, aukcione už 21,5 mln. dolerių (19 mln. eurų) įsigijo 0,3 hektaro sklypą Brickell rajone, kur statys elitinį namą. 2014 metais tas pats leidinys pranešė apie naujas O. Baibakovo investicijas Floridoje – verslininkas už daugiau nei 37,5 mln. dolerių (33 mln. eurų) įsigijo šešis statybai skirtus sklypus.

„Majamio rinka stipriai paniro į 2008 metų krizę, tačiau jau 2012 metais buvo pastebėtas rimtas pirkėjų pagyvėjimas, – pasakoja kompanijos „Knight Frank Russia & CIS“ elitinio gyvenamojo būsto departamento direktorė Jelena Jurgeneva. – Investuotojai pasirengę investuoti čia dešimtis milijonų dolerių į kurortinio nekilnojamo turto statybas, tikėdamiesi 20-30 procentų metinio pelningumo“.

J. Jurgeneva mano, kad atsižvelgiant į numatomą statybų rinkos traukimąsi, panašių projektų iniciatyva Pietų Floridoje – teisingas verslo diversifikavimas. Pasak jos, Majamyje didelė apartamentų-viešbučių kompleksų, kuriuose būstų savininkai gali naudotis visa viešbučio infrastruktūra, paklausa. Pastaruoju metu Rusijos gyventojai, norintys įsigyti kurortinio nekilnojamo turto Majamyje, domisi apartamentais gyvenamuosiuose kompleksuose su infrastruktūra ir valdomuose viešbučių operatorių, priduria „Knight Frank“ nekilnojamo turto užsienyje skyriaus vadovė Marina Kuzmina.

Gyvenamojo būsto rinka Majamyje tradiciškai skirstoma į namų rinką, kurioje dominuoja vietinė paklausa, ir kooperatinių butų rinką, kur didelė dalis pirkimų tenka turistams, pažymi nekilnojamo turto agentūros „Evans“ atstovė Ana Levitova. „Knight Frank“ duomenimis, 2014 metais Majamis užėmė šeštą vietą pasaulyje pagal aukščiausios kokybės nekilnojamo turto kainų augimą, per metus vidutinė kvadratinio metro kaina išaugo 11,5 procento. Nekilnojamo turto pardavimų agentų asociacijos Majamyje duomenimis, nuo 2013 metų gruodžio iki 2014 metų gruodžio vidutinė vienai šeimai skirto namo kaina išaugo 3,6 procento iki 255 tūkst. dolerių (225 tūkst. eurų), kooperatinių butų – 9,6 procento iki 195 tūkst. dolerių (172 tūkst. eurų). Agentūros „Evans“ duomenimis, namų pardavimų Majamyje apimtys pernai metais išaugo 4,8 procento, o butų, priešingai, buvo nupirkta 4,3 procento mažiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (284)