Nors bendras pastarąjį mėnesį perleistų NT objektų skaičius viršijo praėjusių metų to paties laikotarpio rezultatus, prie to labiausiai prisidėjo individualių namų ir sklypų pirkėjai. Butų pirkta mažiau.

Aktyviausia rinka išliko Vilniuje, nors liepą ir čia mažėjo butų pardavimai tiek lyginant su birželiu, tiek su pernai metų liepa. Mažėjimas fiksuotas ir kituose didžiuosiuose miestuose (Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje). Butų ir individualių namų pardavimai beveik visur krito lyginant tiek su birželio, tiek su praėjusių metų liepos duomenimis, rašoma Registrų centro pranešime spaudai.

Negalutiniais Registrų centro duomenimis, liepą pardavimo sandoriais visoje šalyje perleisti 10363 pastatai, patalpos ir žemės sklypai. Šie rezultatai yra 11,5 proc. žemesni nei šių metų birželį, kai buvo parduota 11 713 nekilnojamųjų daiktų, tačiau 3,4 proc. lenkia praėjusių metų vidurvasario rodiklius (10 022).

Būsto rinkoje buvo jaučiamos atostogų nuotaikos. Per pastarąjį mėnesį šalyje sandoriais perleista 2 770 butų – tai 6,7 proc. mažiau nei birželį (2 970) ir 1,7 proc. mažiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai (2 817).

Panašiu tempu – nuo 1 042 birželį iki 972 liepą – krito ir sandoriais perleistų individualių namų skaičius. Visgi pastarojo segmento pardavimai praėjusį mėnesį buvo 11,7 proc. didesni nei antrąjį vasaros mėnesį pernai – 2016 m. liepą buvo perleista 870 namų.

Bendros tendencijos neaplenkė Vilniaus, kur šią liepą savininkus pakeitė 877 butai. Tokie sostinės butų pardavimo rodikliai yra atitinkamai 5,9 proc. ir 3,3 proc. žemesni už birželio (932) ir praėjusių metų liepos rezultatus (907).

Vilniuje liepą taip pat buvo įsigyti 68 individualūs namai. Pastarųjų pirkėjų aktyvumas per mėnesį smuko 5,6 proc., tačiau buvo 7,9 proc. aukštesnis nei pernykštę liepą.

Aktyvumu birželiui neprilygo ir liepą fiksuoti žemės sklypų pardavimai. Per pastarąjį mėnesį šalyje iš viso perleisti 5 185 žemės sklypai. Vis dėlto, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, šią liepą žemės sklypų perleista 9,7 proc. daugiau.

Apie lėtėjančią būsto rinką pradėta kalbėti dar pavasarį. Balandį fiksuotas šiam laikotarpiui nebūdingas rinkos lėtėjimas, sumažinęs ir būstų paskolų rodiklius. Negalutiniais Registrų centro duomenimis, balandį Lietuvoje sandoriais perleista 9915 pastatų, patalpų ir žemės sklypų. Tai 9,2 proc. mažiau nei kovą, kai buvo perleisti 10 922 NT objektai, ir 6,8 proc. mažiau nei per tą patį laikotarpį pernai (10 633).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)