Pirmąjį šių metų ketvirtį būsto prieinamumas Taline sumažėjo, palyginti su praėjusiais metais. Tam įtakos turėjo sulėtėjęs atlyginimų (atskaičius visus mokesčius) augimas, taip pat sandorių, sudarytų pirmąjį metų mėnesį, kainos, viršijusios įprastą lygį, tvirtina „Swedbank“ ekonomistas Siimas Iskullis.

Pirmąjį 2017 metų ketvirtį sostinės gyventojų atlyginimų (atskaičius visus mokesčius) augimas sulėtėjo iki 5,4 proc., lyginant su analogišku praėjusių metų ketvirčiu.

Tuo tarpu nekilnojamojo turto kainos išaugo 12 proc. Sausį miesto centre nekilnojamasis turtas pabrango 22 proc., kai praėjusių metų sausį butų kainos buvo nukritusios 10 proc.

Pastaraisiais mėnesiais būsto kainų augimas tiek miesto centre, tiek kituose miesto rajonuose palaipsniui lėtėjo.

„Šiais metais prognozuojame tolesnį atlyginimų (atskaičius visus mokesčius) augimo sulėtėjimą, nes nominalus atlyginimų augimas kiek sulėtės, o vartotojų kainos iki metų pabaigos išaugs apie 3 proc., tai sumažins perkamąją gyventojų galią ir gali neigiamai atsiliepti tiek vartojimui, tiek iš dalies ir naujo būsto paklausai.

Kitais metais, tikimės, kad vidutiniai neto atlyginimai augs dėl planuojamų pokyčių mokesčių sistemoje.

Europos centrinis bankas, mūsų vertinimais, tik kitų metų pabaigoje gali pradėti peržiūrėti savo bazines palūkanų normas, todėl galima daryti prielaidą, kad bent artimiausiu metu žemos palūkanų normos išliks“, - įsitikinęs banko ekonomistas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją