Nors būstų kainos augo jau pavasarį, ryškiausius jų pasikeitimus tiek studentai, tiek nekilnojamojo turto agentai pastebi vasaros pabaigoje.

Studentiškas gyvenimas – kiekvienam pagal pajamas

Populiariausi Vilniaus mieste išlieka vieno – dviejų kambarių butai, rečiau – trijų.

Trijuose dažniausiai gyvena du-trys žmonės, tokiuose butuose kiekvienas pasidalina po kambarį ir sąskaitas.

Anot DNB būsto nekilnojamojo turto agentės Lauros Vyšniauskienės, dabar retas studentas nori mokėti už centrinį šildymą 130 eur/mėn., todėl renkasi naujesnę statybą ir kolektorinį šildymą.

Tačiau tokie studentai, kurie negali sau leisti gyvenimo naujos statybos name, dažniausiai gyvena senuose. Vilniaus Universitete besimokanti ir sostinėje gyvenamosios vietos ieškanti studentė Justina tikina, kad šią vasarą rinkdamasi butą nuomai, ji trečius metus siekia išleisti vidutinę sumą – iki 200 eur.

Anot jos, studentams taip pat labai svarbu strateginė būsto vieta, patogus ir greitas susisiekimas iki universiteto ir darbovietės.

Nekilnojamojo turto agentūros „Capital" agentas Aivaras Ivaškevičius patvirtina, kad studentai renkasi skirtingai: „Jauni žmonės dažnai nori gyventi studentišką gyvenimą ne vieni. Tačiau dabar neretai populiarėja nauja tendencija, kai studentai nori rinktis naujesnės statybos 2 kambarių butus arčiau centro“, – butų nuomos tendencijas komentavo brokeris.

Butų nuomos kainos vis auga


1 kambario vidutinė buto nuoma Vilniuje svyruoja nuo 180 – 400 eur. Skaičiuojama, kad šiemet Vilniuje už nuomą prašo maždaug 5 proc. daugiau nei pernai vasarą.

Kad kainos padidėjo, pripažįsta ir patys nekilnojamojo turto agentai, tačiau tvirtina, kad tai rinkos nesulėtina, o priešingai – sudaro palankesnes galimybes populiarių butų savininkams.

Esant tokiai situacijai jie gali ne tik išsirinkti sau patinkantį nuomininką iš daug norinčiųjų, bet ir išsiderėti palankesnes sąlygas, didesnę avansinę įmoką.

Pasak brokerio A. Ivaškevičiaus, dalis naujai atvažiavusių studentų tikisi išsinuomoti butą už 100-150 eurų. Yra ir tokių, kurie nuomai skiria 200-300 eurų, ar net ir daugiau.

Studentę Justiną taip pat stebina šoktelėjusios butų nuomos kainos, tačiau anot merginos, kiekvienas studentas turi rinktis: gyventi pigiai ir paprastai ar moderniai ir brangiai.

„Jei nori gyventi pigiai, turi būti pasirengęs gyventi senesniame bute, kuriame gali tekti nemenkai apsitvarkyti. Jei moki dvigubai ar trigubai brangiau – gali įsikelti į puikiai suremontuotą butą be priekaištų. Tačiau ar to tikrai reikia studentams?“, – tikino Justina.

Ieškant buto, dažnai susiduriama ir su įvairiais nesklandumais: „Teko apžiūrėti nemažai butų Vilniuje, daugelyje skelbimų nuotraukose atsispindi buto privalumai, o trūkumai išryškėja tik atėjus jį apžiūrėti gyvai.

Taip pat esu susidūrusi su mažesnių komunalinių išlaidų nurodymu. Dabar visada prieš nuomodamasi butą patikrinu sąskaitų knygeles“, – problemas buto paieškoje nurodė mergina.

Kainos didėja, bet populiariausi rajonai nesikeičia

Šiuo metu, pasak DNB būsto nekilnojamojo turto agentės L. Vyšniauskienės, vidutines studentų butų nuomos kainas galima suskirstyti taip: 1 kambario – 200 – 250 eur, 2 kambarių – 250 – 300 eur.

Butų nuomos kainos vasarą auga ne tik sostinėje, bet ir kituose didžiuosiuose miestuose. Nekilnojamojo turto bendrovės Capital agentė Evelina Vičiūnienė teigia, kad Kaune butų nuomos poreikis taip pat yra labai didelis, ir palyginus su praeitų metų laikotarpiu pakilo 5 – 10 proc.

Populiariausių butų nuomos kaina šiuo metu svyruoja apie 150-250 Eur.

Kaune populiariausiais rajonais išlieka Dainava, Žaliakalnis, Šilainiai, Centras.

O Vilniuje studentai renkasi rajonus, esančius netoli universitetų fakultetų: Antakalnį, Žirmūnus, Fabijoniškes, Baltupius, Šiaurės miestelį ir Jeruzalę. Tačiau A. Ivaškevičiaus teigimu, vis dėlto yra ir tokių, kurie susigyvenę su negatyvumu, yra pripratę gyventi tokiuose rajonuose kaip Naujininkai ar Naujoji Vilnia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)