B. Lubio namas neparduotas

Dar 2012 metais buvo skelbiama, kad parduodamas brangiausias gyvenamasis namas Kaune – mirusiam verslininkui Bronislovui Lubiui priklausęs pastatas, stovintis Perkūno alėjoje. Už jį buvo tikimasi gauti 5 mln. litų.

Daugiau nei 600 kv. m ploto namas iš pradžių buvo įkainotas 7 mln. litų. Vėliau kaina sumažinta. Namas baigtas statyti 1999 metais. Pirmajame aukšte įrengta virtuvė, vonia, tualetas bei garažas, skirtas dviem automobiliams. Čia taip pat yra modernia įranga aprūpintas darbo kabinetas. Antrajame namo aukšte yra vaikų kambarys, miegamasis ir svetainė. Namo teritorija aptverta apie 1,5 m aukščio tvora.

„Architektūrine prasme šis namas per daug niekuo neišsiskiria, tačiau funkciniu požiūriu patalpų išdėstymas išspręstas maksimaliai“, – „Savaitraštyje Kaunui“ dirbančiam žurnalistui Nerijui Povilaičiui yra sakęs namą projektavęs Kauno architektas Astijus Taujanskas. B. Lubys nepasitikėjo savo draugų ir pažįstamų rekomendacijomis, skelbė konkursą savo šeimos namo projektavimui bei statybai.

Namas taip ir liko neparduotas. „Registrų centro“ duomenimis, jis priklauso našlei Lydai Lubienei. Savininkai nepanoro atskleisti, ar namą dar norima parduoti.

Už namą – 900 tūkst. eurų

Pagal viešai prieinamus duomenis, dabar brangiausias Kaune parduodamas gyvenamasis būstas yra Aguonų gatvėje stovintis 300 kv. m ploto namas, įvertintas 900 tūkst. eurų. Namas statytas 1937 m., stengiantis išlaikyti tarpukario architektūros dvasią, 2001 metais buvo rekonstruotas.

Dabar bene brangiausias Kaune parduodamas namas yra Aguonų gatvėje. Jo kaina – 900 tūkst. eurų

Name įrengti 3 miegamieji, svetainė su židiniu, baseinas ir pirtis. Namas šildomas dujomis ir kietuoju kuru, jame įrengta moderni vėdinimo sistema, signalizacija ir vaizdo kameros. 8,5 arų sklypas aptvertas mūrine tvora.

Nekilnojamojo turto agentūros „Latava“ brokeris Raimundas Poška sakė, kad informacija apie šio namo pardavimą paskelbta prieš maždaug dvejus metus. „Nelengva parduoti itin brangų turtą“, – teigė jis.

Dabar bene brangiausias Kaune parduodamas namas yra Aguonų gatvėje. Jo kaina – 900 tūkst. eurų

Kiškių gatvėje už 790 tūkst. eurų parduodamas dviejų aukštų, beveik 400 kv. m ploto namas. 2008 metais statytas namas, priklausantis JAV gyvenančiam verslininkui, iškilęs labai gražioje vietoje – prie Panemunės miško ant šlaitinio 17 arų sklypo.

Namas statytas ir įrengtas naudojant brangias medžiagas: travertino akmenį iš Adrijos regiono, marmurą iš Brazilijos ir Sibiro pušų medieną.

„Namas ypatingas, o vieta išskirtinė. Dabar jis išnuomotas metams. Vieno mėnesio nuomos kaina – 1 700 eurų“, – sakė nekilnojamojo turto agentūros „Capital“ Kauno biuro vadovė Gintarė Meiluvienė.

Graži vieta kainuoja

Vilijampolėje, Panerių gatvėje, parduodamas 466 kv. m ploto namas, pastatytas 19 arų sklype. Jo kaina − 724 tūkst. eurų. Namas stovi netoli Neries upės, iš kiemo atsiveria puikus vaizdas į upę. „Tai yra pagrindinė šio namo vertybė“, – sakė jo šeimininkas verslininkas Arūnas.

Namo mansardoje įrengti trys miegamieji kambariai su atskiromis vonios patalpomis. Pusrūsyje įrengta pirtis su šildomuoju baseinu, sporto sale ir pramogų zona. Lauke stovi didžiulė sūkurinė vonia. Kieme auga dekoratyviniai augalai, įrengtas lauko židinys ir rūkykla.

Savininkai pasakojo šį namą įsigiję prieš 9 metus. „Viskas jame įrengta iš labai kokybiškų medžiagų. Galite įsivaizduoti, jam net mūro skiedinys vežtas iš Suomijos! Namas statytas prieš 15 metų, bet jis atrodo kaip naujas“, – pasakojo Arūnas. Kodėl jis parduoda namą? „Mums su žmona jis per didelis. Stovi tuščias, išskyrus tada, kai atvažiuoja anūkai. Be to, radome sklypą itin gražioje vietoje, kur planuojame statytis mažesnį namą“, – sakė pašnekovas.

Vytėnuose – savininkų kaita

Keletas namų, kainuojančių nuo 700 iki 800 tūkst. eurų, parduodami Vytėnuose. Pavyzdžiui, Užnerio gatvėje parduodamas 2014 m. statytas 300 kv. m. ploto namas, įkainotas 849 tūkst. eurų.

Nekilnojamojo turto agentūros „011“ atstovas Mantas Jaruševičius teigė, kad įspūdis, jog Vytėnuose dabar parduodama daug namų, yra apgaulingas.

„Šiame rajone apskritai iškilo daug namų, jie statyti ekonomikos klestėjimo metais, tarp 2005–2008 m. Natūraliai atsiranda priežasčių būstui parduoti: dalis šeimų skiriasi, turtingi žmonės dažnai turi kelis namus, todėl kai kuriuos parduoda. Brangius namus parduoti užtrunka kur kas ilgiau, todėl jie ilgiau „sukasi“ skelbimų puslapiuose“, – sakė M. Jaruševičius.

Brangiausi butai – Centre

Jau daug metų aukščiausios butų kainos yra Centre. Miško gatvėje, netoli „Žalgirio“ arenos ir „Akropolio“, parduodamas prabangus 4 kambarių butas, įvertintas 415 tūkst. eurų. Butas yra 2008 m. statybos mūrinio 5 aukštų namo 5 aukšte. Bendrasis plotas – 157 kv. m. Jame įrengta 80 kv. m terasa.

S. Daukanto gatvėje parduodamas naujos statybos 153 kv. m ploto 4 kambarių, už kurį prašoma 333 tūkst. eurų. Langai atsiveria į S. Daukanto gatvę, yra du balkonai.

I. Kanto gatvėje parduodamas 8 aukšte esantis 2 kambarių 110 kv. m ploto butas, kuris įvertintas 295 tūkst. eurų.

Butas parduodamas su baldais ir buitine technika. Erdvus balkonas dengtas aukštos kokybės akmens masės plytelėmis, iš balkono atsiveria puiki panorama. Įrengtos šildomosios grindys, moderni vėdinimo sistema, kondicionierius. Butui priklauso dvi vietos požeminiame garaže. Pastatas saugomas vaizdo kameromis, vestibiulyje visą parą budi durininkas.

Prestižo vardas – „Bokštas“

Minimas butas yra „Bokšte“ vadinamame pastate, kuriame taip pat įrengti biurai, kitos įstaigos. Buto savininkai teigė, kad čia esančių butų kainą lemia vietą ir išskirtinumas – panašių butų Kaune tiesiog nėra.

„Gera vieta, apsauga, požeminė aikštelė, terasos“, – vardijo išskirtinumus savininkai.

Šiame pastate yra gyvenęs ir gyvena ne vienas Kauno „Žalgirio“ krepšininkas. Dabar jame galima išsinuomoti 2 kambarių butą už 500 eurų.

Šį butą anksčiau nuomojosi krepšininkas R.Javtokas. Tai buvo nurodyta būsto nuomos skelbime

Nekilnojamojo turto agentūros „Jūsų NT“ agentas Antanas Apulskis irgi tvirtino, kad patys brangiausi butai yra „Bokšte“.

„Čia perka ir nuomojasi butus tie, kuriems svarbiausia – prestižas. Kitas prabangių butų objektas – „Centro namas“ (aštuonių aukštų daugiabutis Laisvės alėjos prieigose). Bet ten nėra administratoriaus, nėra kilimų, o kai kuriems to reikia“, – sakė A. Apulskis.

Jam prieš kelerius metus teko ieškoti nuomininkų „Bokšte“ esančiame butui, kurį prieš tai buvo išsinuomojęs krepšininkas Robertas Javtokas.

Skelbime buvo nurodoma ši informacija. „Esame krepšinio šalis, todėl tokia detalė žmones sudomina. Tačiau nereikia manyti, kad butas buvo išnuomotas tik todėl, kad jame gyveno R. Javtokas“, – nusijuokė A. Apulskis.

Šį butą anksčiau nuomojosi krepšininkas R.Javtokas. Tai buvo nurodyta būsto nuomos skelbime

Vilniaus gatvėje parduodamas 4 kambarių, 270 kv. m ploto butas už 292 tūkst. eurų. Namas statytas 1922 m., rekonstruotas 1986 m. Butas užima du aukštus, jame įrengtos dvi terasos.

Toje pačioje gatvėje 5 kambarių 141 kv. m ploto butas parduodamas už 240 tūkst. eurų. Butas taip pat driekiasi per du aukštus. Namas statytas 1910 m., renovuotas 1984 m., o stogas pakeistas ir apšiltintas 2011 m. Bute ąžuolo laiptai, vidaus apdaila iš uosio, natūralaus medžio baldai.

Dažniausiai skolinasi butams

DNB banko Vidurio regiono vadovas Andrius Ivašauskas teigė, kad šiemet vidutinė šio banko Kaune išduodamos būsto paskolos suma yra apie 39 tūkst. eurų.

„Sulaukiame ir prašymų finansuoti prabangesnius būstus, bet tai − vienetiniai atvejai. Tai, kokį būstą šeima galėtų įsigyti, priklauso nuo turimos nuosavos lėšų dalies bei pageidaujamos kredito sumos. Jūsų pajamos lems, kokią paskolą galite tikėtis gauti. Taip pat laikomės nuostatos, kad per mėnesį šeimos gaunamų pajamų ir turimų įsipareigojimų pagal kredito ir kitas sutartis santykis turėtų neviršyti 40 proc. Didžiausia turimų kreditinių įsipareigojimų suma neturėtų viršyti 5 metinių šeimos darbo užmokesčių“, – teigė A. Ivašauskas.

„Swedbank“ bankas skelbė, kad praėjusių metų pabaigoje vidutinė būsto paskola šalyje siekė 44,6 tūkst. eurų. Kauniečiai vidutiniškai skolinosi 42 tūkst. eurų.

Kur Kaune brangiausias būstas?

Ober-Haus“ Kauno biuro vadovas Saulius Umbrasas teigė, kad kalbant apie brangius namus Kaune, reikia išskirti dvi kategorijas: brangūs kvartalai ir išskirtinės vietos.

„Brangiausi kvartalai yra Vičiūnai (šalia miškas, ramybė), Kleboniškis (žaluma, netoli Centro) ir Vytėnai (puiki infrastruktūra, gyventojų socialinė padėtis).

Išskirtinės vietos: Aleksoto šlaitai (iš aukštai atsiveria puiki panorama, nors šalia esantys sklypai ir namai nėra brangūs) ir Romainiai (prie tvenkinių, miško). Brangių sklypų yra net Palemone, tačiau tik prie Kauno marių kranto.

Butai brangiausi Centre ir Senamiestyje. Tai dažniausiai yra seniai statyti namai, turintys išliekamąją vertę.

Prabangus būstas pasirenkamas priklausomai nuo to, ar jis bus nuomojamas, ar ketinama jame gyventi. Lengviau išnuomoti butą Centre. Paprastai 50–80 kv. m butai Centre yra brangesni, nei didesni kaip 100 kv. m butai.