Nubildėjo nuo pastolių

Raseinių centre (Vytauto Didžiojo g. 13) esančio daugiabučio kai kuriuos defektus akivaizdžiai atskleidė lietingos pastarojo laikotarpio dienos.

Lyjant iš pastogėje įtaisyto horizontalaus lietvamzdžio ėmė trykšti nemenka vandens srovė. Priklausomai nuo vyraujančios vėjo krypties vanduo teška ant žemiau esančių balkonų.

„Kai kurių balkonų grindinys pažaliavo. Atrodo, kad betono grindinyje nėra, nes jo paviršių galima krapštyti kaip smėlį šlepetės padu. Bet tai tik pačios mažiausios bėdos“, – tvirtino renovuotame name gyvenanti Giedra Bartusevičienė.

Moteris pabrėžė, kad jau renovacijos eigoje būta keistų įvykių, sukėlusių gyventojams abejonių dėl atliekamų darbų kokybės.

„Vieną kartą nuo pastolių nubildėjo darbininkas. Jo būklė buvo neaiški. Pati iškviečiau greitąją. Atrodo, vyras rimtai nenukentėjo. Manęs tada labai prašė, kad apie atsitikimą niekam nepasakočiau. Bet dabar aš viską papasakosiu“, – patikino G. Bartusevičienė.

Neaiškumai dėl rūsio

Ją ir kitus namo gyventojus nuvylusios bendrovės „Projektas Karma“ vadovas Adas Laurinaitis žurnalistą patikino, kad visus defektus apžiūrės, bet taisys tik tuos, kuriuos galėjo padaryti jo vadovaujama bendrovė.

„To namo gyventojai neseniai man skundėsi, kad vanduo užliejo rūsio patalpas. Tai ne mūsų kaltė – namo pamatai izoliuoti kokybiškai. Rūsyje padarėme gero daugiau, nei reikėjo padaryti. Gali būti, kad vanduo rūsio patalpose atsirado dėl kokių nors defektų drenažo sistemoje. Bet tai jau ne mūsų sritis. Dėl drenažo reikia kalbėtis su Raseinių rajono savivaldybės tarnybomis“, – sakė A. Laurinaitis.

Jis tikino pirmą kartą girdintis apie nuo pastolių nubildėjusį darbininką.

Daugiabučio renovacija nusivylę gyventojai linkę manyti, kad dėl apsemto rūsio kaltas ne drenažas.

„Vanduo išplovė šalia namo pamatų trinkelėmis išklotą grindinį – jis įgriuvo net keliose vietose. Kai kreipėmės į statybininkus, vieną šalia transformatorinės atsiradusį griovį sutaisė, bet netrukus trinkelės ir vėl sukrito. Vadinasi, aplink namo pamatą esantis gruntas sutvarkytas netinkamai“, – atkreipė dėmesį daugiabučio gyventoja Ona Vitalė Kalinauskienė.

Pasak G. Bartusevičienės, kartą ji su darbininkais susiginčijo dėl namo pamatų renovacijos kokybės.

„Pastebėjau, kad namo pamatus apmūrija senomis plytomis. Paskambinau broliui ir pasiteiravau, ar taip galima daryti. Jis sakė pirmą kartą girdintis, kad renovuotų senomis medžiagomis. Kai pradėjau dėl to kelti triukšmą, pamatus vėl atkasė ir viską perdarė“, – tikino G. Bartuseviečienė.

Pelija kampai

Daugiabučio gyventojai pasakojo, kad prasidėjus renovavimo darbams, kieme būdavo paliekami nesaugomi cemento maišai. Po nakties jų sumažėdavo. Renovacija nusivylę raseiniškiai spėliojo, kad balkonų grindinys trupa dėl to, kad statybininkai pritrūko kokybiško cemento ar betono, todėl naudojo daug žvyro.

Renovacijos kokybe ypač nepatenkinti viršutiniame aukšte esančių 9 ir 10 buto gyventojai – kambarių kampuose ties lubomis ėmė pelyti sienos.

„Virš butų yra stoginė, į ją galima patekti kopėčiomis. Toje stoginėje varva vanduo, todėl butai ir drėksta“, – aiškino viename viršutinių butų gyvenančios jaunos šeimos galva.

Lups palangę

Nemalonių netikėtumų atsirado žiemą, šaltuoju metų laiku. G. Bartusevičienė pastebėjo, kad tarp palangės ir lango rėmo kambario pusėje susiformavo ledo sluoksnis.

„Darbus atlikusios bendrovės atstovai man aiškino, kad taip yra dėl nepakeistų mano buto langų. Bet jų ir nereikėjo keisti, nes jie nauji. Mano brolis, kuris gerai išmano statybos reikalus, įsitikinęs, kad nekokybiškai padaryta iš balkono pusės esanti palangė. Planuojame ją išimti ir savo akimis pažiūrėti, ko ten prikišta, kad visiškai šalčio nesulaiko“, – sakė G. Bartusevičienė.

Renovacija nepatenkinti gyventojai rodė ir laiptinėje esančius defektus: ant vieno kablio kreivai pakabintas kopėčias ir neatsidarančius koridoriaus langus.

„Kopėčias laikantis vienas kablys labai greitai iškrito, o langas nesidarinėja todėl, kad nebeveikia speciali svirtis su trosu“, – paaiškino gyventojų atstovė.

Agitavo, bet nusivylė

Dėl renovacijos trūkumų ypač sielojasi O. V. Kalinauskienė, nes ji keletą metų agitavo kaimynus ryžtis daugiabučio namo atnaujinimo darbams.

„Domėjausi visais Raseiniuose vykusiais seminarais apie renovaciją, rinkau medžiagą, sisteminau. Paskui pradėjau agituoti žmones – bet gyventojai neidavo į susirinkimus, nesidomėjo, prieštaraudavo. Sprendimas renovuoti namą priimtas nelengvai, praėjo daug laiko, kol kaimynai atsikratė įvairių abejonių ir darbai prasidėjo“, – pasakojo O. V. Kalinauskienė.

Po kelerių metų abejonių, 2013-aisiais gyventojai priėmė vieningą sprendimą imtis renovacijos. Ji buvo pradėta 2015 metų gegužę ir baigta tų pačių metų pabaigoje.

Anot G. Bartusevičienės, pagrindinė priežastis, paskatinusi priimti sprendimą dėl renovacijos, buvo baimė netekti šildymo lengvatų – daugelis namo gyventojų šia lengvata naudojasi dėl gaunamų minimalių pajamų.

Nurodė ištaisyti

Situaciją Vytauto Didžiojo gatvės 13 name pakomentavo Raseinių r. savivaldybės įmonės „Raseinių butų ūkis“ specialistė Monika Pocienė.

„2016 m. rugpjūtį buvo kreiptasi į UAB „Projektas Karma“ dėl nekokybiškai atliktų darbų. Dėl lietaus vandens surinkimo latakų rangovas paaiškino, kad buvo užsikimšę lapais patys latakai, todėl vanduo veržėsi per viršų. Rangovas išvalė latakus. Dėl rūsyje besikaupiančio vandens rangovas atsakė, kad vanduo kaupiasi 1,2 m ir žemiau nei grunto viršus. Rangovas taip pat paaiškino, kad darbai atlikti kokybiškai, drenažinė membrana įrengta 0,6 m giliau nei grunto viršus.

„Projektas Karma“ pasiūlė gyventojams patiems nuvesti toliau nuo pastato lietaus vandenį, tada išsispręstų ši problema.

Namo atstovė informavo apie pastebėtą naują broką. Kreipėmės į rangovą, iki rugpjūčio 11 d. duotas terminas sutvarkyti netinkamai atliktus darbus. Nepataisius nekokybiškai atliktų darbų iki nustatyto termino, bus kreipiamasi į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją prie aplinkos ministerijos“, – rašoma įmonės „Raseinių butų ūkis“ paaiškinime.

Renovacijos programą kontroliuojanti institucija Būsto energijos ir taupymo agentūra artimiausiu metu organizuos papildomą Vytauto Didžiojo g. 13, Raseiniuose esančio namo kokybės įvertinimą. Jame bus kviečiamos dalyvauti visos suinteresuotos pusės.

„Minimas namas renovuotas 2015 m., bet garantija renovacijos darbams vis dar galioja, todėl nurodytos problemos turi būti ištaisytos. Būsto energijos ir taupymo agentūros specialistai jau susisiekė su Raseinių butų ūkiu, kuris administruoja renovacijos projektus, ir informavo apie neplaninį patikrinimą. Šį ketvirtadienį (liepos 20 d.) vyksiančio patikrinimo metu bus analizuojama situacija ir priimami sprendimai, siekiant išspręsti susidariusią situaciją Tuo pačiu bus patikrinti ir dar du to paties rangovo anksčiau renovuoti daugiabučiai namai" , - sakė Būsto energijos ir taupymo agentūros Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)