Mokesčių specialistams tikrinant vieną Šiaulių įmonę, jos nekilnojamojo turto – gamybinės bazės pirkimo sandoris sukėlė įtarimų, kad bendrovės akcininko, kuris kartu su bendrove disponavo tuo turtu, gautos neapmokestinamos pajamos neatitinka jo parduoto turto dalies vertės. Todėl buvo pradėtas ir gyventojo mokestinis patikrinimas. Paaiškėjo, kad pardavus nekilnojamąjį turtą – gamybinės bazės pastatus beveik 90 proc. pajamų pagal šį sandorį atiteko tam su bendrove susijusiam gyventojui.

„Tuo tarpu gyventojui jo asmeninės nuosavybės teise priklausė tik apie 37 proc. viso parduoto nekilnojamojo turto. Tačiau jis gavo vos ne dvigubai daugiau, nei buvo vertas jo turtas, - situaciją aiškina Šiaulių AVMI Kontrolės departamento direktorė Zonė Lapienė. – Gamybinės bazės pastatai, registruoti keliais vardais – gyventojo ir bendrovės, kurios akcininku pats buvo, parduoti kitai įmonei. Kad bendrovei, juridiniam asmeniui, nereiktų mokėti priklausančių mokesčių, buvo sudarytas sandoris, pagal kurį bendrovei atiteko tik apie 10 proc., o gyventojui-akcininkui - likusi suma, t. y. beveik 90 proc. viso sandorio vertės. Mokestinio patikrinimo metu konstatuota, kad gyventojo gautieji beveik 800 tūkst. litų pripažįstami apmokestinamosiomis pajamomis, kaip akcininko gautomis juridinio asmens likvidavimo metu, ir apmokestintos 15 proc. gyventojų pajamų mokesčiu.“

Kaip nurodo inspekcija, Mokesčių administravimo įstatymas nustato, kad tais atvejais, kai mokesčių mokėtojo sandoris, ūkinė operacija ar bet kokia jų grupė sudaromi turint tikslą gauti mokestinę naudą – t. y. tiesiogiai ar netiesiogiai nukelti mokesčio mokėjimo terminus; sumažinti mokėtiną mokesčio sumą; visiškai išvengti mokesčio mokėjimo; padidinti grąžintiną (įskaitytiną) mokesčio permoką (skirtumą); sutrumpinti mokesčio permokos (skirtumo) grąžinimo terminus – mokesčių administratorius, apskaičiuodamas mokestį, taiko turinio viršenybės prieš formą principą. Mokesčių administratorius neatsižvelgia į formalią mokesčių mokėtojo veiklos išraišką, bet atkuria iškreipiamas ar slepiamas aplinkybes, su kuriomis mokesčių įstatymai sieja apmokestinimą, ir mokestį apskaičiuoja pagal minėtų mokesčių įstatymų atitinkamas nuostatas.

Šiuo atveju gyventojui – akcininkui papildomai apskaičiuota per 130 tūkst. Lt GPM, per 93 tūkst. Lt baudų ir delspinigių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)