Per pirmus šių metų devynis mėnesius nekilnojamojo turto vystytojai pardavė 2650 naujos statybos butų, o pasiūla per metus išaugo 26 proc. iki 4200 butų.

„Inreal“ investicijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius, apžvelgdamas paskutinius butų pardavimų rezultatus, paminėjo, kad metų pradžioje išaugę butų pardavimai buvo laikinas aktyvumas prieš Lietuvos banko įvedamus sugriežtintus atsakingojo skolinimo nuostatus lapkričio 1 d.

Nors šių metų trečiąjį ketvirtį naujų butų rinkoje aktyvumas sumažėjo, palyginus su pernai situacija džiuginanti nekilnojamojo turto vystytojus.

Arnoldas Antanavičius
Vis dėlto A. Antanavičius įspėjo, kad rekordinius naujų butų pardavimų lygius bus sunku išlaikyti ateityje.

„Inreal“ specialistų skaičiavimu, Vilniaus rinka yra tvari kas mėnesį įsisavinti 230-250 naujų butų, o metų pradžioje pardavimai siekė apie 300 butų.

„Šiuo metu augimas yra palaikomas naujų produktų – apie 20-25 proc. sandorių sudaro naujuose projektuose. Kol kas rinka palaiko aukštą sandorių lygį, bet kas nutiks, jei vystytojai pradės mažinti statybos naujus projektus. Tuomet sumažėjus naujų projektų pardavimuose liks 200-230 butų“, - kalbėjo specialistas.

Ekspertas tiki, kad šių metų paskutinį ketvirtį pardavimai turėtų trauktis dar 10-15 proc., o kitais metais, jei sumažės naujų projektų ir neparduotų butų skaičius ir toliau augs, matysis didesnė konkurencija tarp vysytojų, planuojantys pirkti naujus butus gali laukti naujų akcijų ar nuolaidų.

Nekilnojamojo turto vystytojo „Eika“ plėtros departamento direktorius Martynas Žibūda taip pat pastebėjo, kad konkurencija tarp nekilnojamojo turto vystytojų yra išaugusi. Prieš metus gyventojai sostinėje galėjo rinkti iš 77 projektų, dabar ant pardavimo lentynos – daugiau nei 100.

Kas mėnesį, M. Žibūdos teigimu, į neparduotų butų sandėlis pasipildo po maždaug 70 naujų butų.

„Paklausa yra aktyvi, bet pasiūla dar aktyvesnė“, - pridėjo jis. Per šių metų devynis mėnesius naujos statybos butams paklausa išaugo 9 proc.

„Tikėtis, kad vystytojai siūlys mažiau projektų, kol paklausa auga, būtų naivu“, - A. Antanavičiui paprieštaravo M. Žibūda. Pasak jo, matyti, kad pasiūla auga prestižinės ir vidutinės klasės projektuose, o ekonominėje – augimo nematyti.

„Eikos“ atstovo teigimu, geriausiai nekilnojamojo turto vystytojams pavyksta parduoti mažus, vieno kambario butus. Juos perkama investiciniais tikslais. Didesni, pavyzdžiui, trijų kambarių butai šeimų nuperkami vėliau.

Saulius Vagonis
NT bendrovės „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis, kalbėdamas apie rinkoje esančius beveik 5 tūkst. neparduotų butų, teigė, kad per daug išsigąsti nereikėtų, nes dalis tų butų dar net nėra pastatyti.

„Jau pastatytų, bet neparduotų yra apie 1-1,5 tūkst., - kalbėjo jis. - Metų pradžioje tikėjomės, kad po euro įvedimo rinka sustings, bet taip nenutiko, gal tik du pirmieji mėnesiai buvo ramesni. O dabar matome, kad rezultatai viršijo prognozes. Turime neprognozuotai aktyvią rinką. Kainų kritimas, kuris taip pat buvo prognozuotas, taip pat neįvyko“.

S. Vagonis teigė, kad kitais metais naujų projektų pradžią gali pristabdyti nuo 2016 m. įsigaliosiantis reikalavimas dėl A klasės energetinio efektyvumo naujiems projektams.

„Tai brangins statybą ir auganti savikaina stabdys ypač nepatyrusius vystytojus, nes šie matys mažėjantį pelningumą“, - komentavo S. Vagonis.

Nepaisant to, S. Vagonis nemano, kad nekilnojamojo turto kainos jau pasiekė aukštumas ir kainos turėtų kristi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)