Kartu su pastatu sausio pradžioje aukciono būdu bus parduota pavėsinė ir apie 0,8 ha žemės sklypas.

Pradinė pastato su žemės sklypu kaina – 1,89 mln. eurų (iš jų 882 tūkst. eurų įvertintas žemės sklypas).

Tvirta tvora aptvertą pastatą nuo 1973 iki 1997 metų valdė respublikos svečių aptarnavimo įmonė „Draugystė“, o kartu ir buvusio prezidento ir premjero Algirdo Brazausko sutuoktinė Kristina Brazauskienė.

Portalui DELFI K. Brazauskienė pasakojo, kad šiuose svečių namuose dar iki nepriklausomybės atgavimo apsistodavo Centrinio komiteto (CK) atstovai, sekretoriai iš Maskvos.

Buvusi svečių namų prižiūrėtoja teigė, kad šiame pastate jai teko rūpintis ir kapitaliniu remontu: „Labai prabangaus interjero nebuvo. Pamenu, kad Lietuvoje šitiems namams iš lietuvių meistrų buvau užsakiusi labai gražų varinį šviestuvą. Kai darėme lubų remontą dar, pamenu, medinė perdanga atsivėrė“.

Pasak K. Brazauskienės, minėtuose svečių namuose sąlygos nebuvo itin prabangios, nes apgyvendinti svečius buvo skirti keturi kambariai antrame aukšte, tačiau buvo tik vienas tualeto kambarys.

„O pirmajame buvo didelis valgomasis, virtuvė, prieškambaris ir irgi tualetas“, - prisiminė pašnekovė.

K. Brazauskienė minėtuose svečių namuose teigė lankiusis itin dažnai, kai tik čia apsistodavo svečiai ji atvykdavo pažiūrėti, kaip paruošiami pusryčiai, šiame pastate taip pat vykdavo priėmimai su užsienio svečiais.

„Anksčiau nebuvo viešbučių, nebuvo jų taip gerai sutvarkytų“, - kodėl buvo reikalingi valstybiniai svečių namai, paminėjo pašnekovė.

Svarbiausi šalies svečiai sovietmečiu ir pirmaisiais metais atgavus nepriklausomybę buvo apgyvendinami svečių namuose Latvių g., kuriuos šiuo metu valstybė jau yra pardavusi.


1997 m. kovą pastatą savo reikmėms perėmė valstybė, o 1999 m. - Užsienio reikalų ministerija (URM).

1999 m. URM pastatą su teritorija perdavė panaudos sutartimi Valstybės saugumo departamentui (VSD). Šis minėtu nekilnojamuoju turtu naudojosi iki 2011 m., kai taupant lėšas šio pastato buvo atsisakyta.

Buvę valstybiniai svečių namai į visuomenės akiratį buvo patekę ir Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimų skandalo metu.

Kaip 2009 m. pranešė naujienų agentūra BNS, tuomet parlamentinį tyrimą dėl galėjusio Lietuvoje veikti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai lankėsi šiame pastate.

Pastate lankęsis tuometinis komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas nebuvo nusiteikęs kalbėti su žiniasklaida. Jis žiniasklaidai neatskleidė, ar minėtą pastatą aplankė, norėdamas apklausti VSD darbuotojus, ar apžiūrėti statinio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (208)