„Besidominčių projektu tikrai yra, esame gavę tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio įmonių prašymų pratęsti terminą paraiškų pateikimui. Informacija apie dalyvius, kol jis nesibaigęs, nėra viešinama. (...) Atsižvelgiant į tai, kad besidominčių tikrai daug, tikime, kad sulauksime paraiškų ir konkursas įvyks sėkmingai“, - BNS atsiųstame atsakyme teigė A. Vaitkunskienė.

Pasak jos, norą dalyvauti konkurse išreiškė Lietuvos ir užsienio įmonės, o koncesijos konkurso dokumentai anglų kalba buvo praėjus savaitei po jo pradžios – rugsėjo 14 dieną.

Savivaldybės administracijos direktorės teigimu, pasirinktas projekto įgyvendinimui pasirinktas koncesijos modelis, nes taip efektyviausiai būtų užtikrinti miesto poreikiai.

„Miesto interesas yra, kad kompleksas būtų optimaliai suprojektuotas visuomenės patogiam ir saugiam ilgalaikiam naudojimui, pastatytas neviršijant finansinių galimybių bei efektyviai valdomas, kad nebūtų neracionalios išlaikymo naštos miestui.

Matome neigiamus padarinius tų sporto infrastruktūros projektų, kuriuose projektavimas, statyba bei valdymas buvo atskirti, nes eksploatacijos etape išryškėja trūkumai, susiję su neefektyviu išplanavimu ar kitais sprendiniais, kurie vėliau riboja operatorių veiklos galimybes“, - tvirtino A. Vaitkunskienė.

Administracijos direktorė neneigė, kad pasirinktu projekto įgyvendinimo būdu siekiama, jog visas jo rizikas prisiimtų konkurso laimėtojas.

„Koncesijos privalumas yra pirmiausia galimybė operatoriams projektą nuo pirmo etapo tinkamai suplanuoti. Taip pat labai svarbu, kad atsakomybės ir statybų bei eksploatacijos rizikos būtų prisiimtos, tos šalies, kuri gali efektyviausiai jas suvaldyti.

To tikimės iš atitinkamą patirtį turinčių dalyvių. Kai kuriuose pasisakymuose skaitoma kritika yra nepagrįsta, nes koncesininkas turės ne tik pastatyti Nacionalinį stadioną, bet ir užtikrinti sėkmingą veiklą virš 25 metų“, - teigė A.Vaitkunskienė.

Anot jos, 85 proc. projekto bus finansuojama ES lėšomis, kurias bus galima panaudoti objekto statyboms ir įvairioms veikloms: sportinio ugdymo, kultūros, poilsio, laisvalaikio paslaugų.

Tuo tarpu Nacionalinio stadiono konkursui artimi šaltiniai teigia, kad kol kas rimtų kandidatų įgyvendinti projektui nėra, o investuotojų ir ekspertų teigimu, sostinės savivaldybė nepakankamai jam pasiruošė, todėl vietos rinkos dalyviams jame dalyvauti sudėtinga, o užsienio operatoriai įžvelgia per daug rizikų.

Nacionalinio stadiono koncesijos konkursas paskelbtas rugsėjo 7 dieną, o paraiškų buvo laukiama 30 dienų. Spalio pabaigoje konkurso paraiškų teikimo terminas buvo pratęstas iki kitų metų sausio pabaigos.

Sutartis tarp konkursą skelbiančių Vilniaus savivaldybės Kūno kultūros ir sporto departamento bus pasirašoma 25 metams, o kompleksas priklausys Vilniaus savivaldybei. Planuojama stadiono statybų vertė sieks 88,5 mln eurų (su PVM), iš jų ES lėšos sudarys 33,6 mln. eurų, savivaldybės indėlis - 2,9 mln. eurų. Be to, savivaldybė planuoja skirti dar po 0,5 mln. eurų stadiono išlaikymui kasmet.

Stadiono, komplekse turėtų įsikurti iki 300 vietų vaikų darželis, ne mažiau kaip 3 futbolo aikštelės, lengvosios atletikos stadionas, sporto salės, kultūros ugdymo centras ir biblioteka, sporto muziejus. Savivaldybė bus atsakinga už vaikų darželio, bibliotekos ir dalies neformaliam ugdymui skirtų patalpų veiklą, departamentas - už sporto muziejų. Už visa kita - patalpų įrengimą, priežiūrą ir naudojimą - atsakys koncesininkas.

Premjero Algirdo Butkevičiaus patarėja Jūratė Juozaitienė BNS anksčiau sakė, kad galimybe tapti daugiafunkcinio komplekso operatoriumi domisi 7 užsienio bendrovės, tarp jų - vokiečių „Siemens“, prancūzų „Vinci Concessions“, lenkų „Budimex“ ir kiti Europos žinomi operatoriai bei koncernai.

Numatoma, kad sutartis su konkursą laimėsiančiu koncesininku įsigalios 2019 metų balandį, tuomet bus pradėtos statybos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)