„Teisininkai jau parengė kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą, kurios prašome ištirti, ar rengiantis parodai ir vykdant viešuosius pirkimus įžvelgiama korupcijos požymių. Visi konkursai privalo vykti skaidriai, o įžvelgiant galimas apraiškas, reikia ne mėtytis įtarimais, bet kreiptis į atitinkamas institucijas ir tikrinti teisinėmis priemonėmis. Bet kokiai neskaidriai veiklai turi būti užkirstas kelias“, - pranešime cituojamas A. Butkevičius.

Kaip ketvirtadienį skelbia portalas 15min.lt, buvusiam Viešųjų pirkimų tarnybos vadovui Žydrūnui Plytnikui įtarimų sukėlė parodos paviljono techninio projekto parengimo, maitinimo paslaugų konkursai. Jis teigia, jog procedūros vykdytos skubotai, esą taip pat kyla įtarimų, jog konkursų sąlygos galėjo būti parengtos konkrečiai įmonei. Be to, konkursą paviljono techniniam projektui parengti laimėjo ir darbus atliko įmonė „JAS“, kurios savininkas Virginijus Juozaitis yra ir dabartinės A. Butkevičiaus patarėjos bei buvusios aplinkos viceministrės Jūratės Juozaitienės vyras.

Aplinkos ministerija teigia, kad visuomenė klaidinama „šališka faktų interpretacija“. Anot ministerijos, Lietuvos ekspozicijos pasaulinėje parodoje „Expo 2015“ projekto konkurso vertinimo komisiją sudarė 11 žmonių, tarp jų architektai, verslininkai, visuomenei gerai žinomi žmonės ir trys Aplinkos ministerijos atstovai. Vertinimo metu komisijoms nariams konkurso dalyviai nebuvo žinomi, projektai vertinti kodiniais pavadinimais.

„Konkursą laimėjo projektas „Balansas“, surinkęs daugiausia balų. Jį parengė UAB JAS. Su laimėtoju, kaip tai numatė konkurso sąlygos, buvo sudaryta sutartis parengti paviljono techninį projektą ir prižiūrėti, kaip jis įgyvendinamas. 2014 metų spalį ši sutartis nutraukta šalių susitarimu, nes konkurso laimėtojas UAB JAS vėlavo parengti techninį projektą ir buvo suderinęs jį ne su visomis reikalingomis Italijos institucijomis. Pinigai už projekto įgyvendinimą ir priežiūrą UAB JAS nebuvo mokami. Su bendrove atsiskaityta tik už parengtą techninį projektą“, - nurodo ministerija.

Dalyvauti balandžio pabaigoje Milane prasidedančioje ir pusmetį truksiančioje parodoje „Expo 2015“ Lietuva iš viso planuoja skirti apie 4 mln. eurų.

Parodoje dalyvauja ir visos Lietuvos kaimynės, išskyrus Latviją, kuri sausio pabaigoje pranešė nedalyvausianti šių metų parodoje būtent dėl iškilusių problemų rengiant viešųjų pirkimų konkursus bei pritrūkus laiko stendui įrengti.

Tikimasi, kad Milane šiemet dalyvaus daugiau kaip 140 pasaulio valstybių, o ją aplankys 30 mln. žmonių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)