„Jis neatsiperka Vyriausybei ir Turto bankui, bet valstybei, biudžetui, Vilniaus verslui jis bus naudingas. Todėl jį siekiama pripažinti valstybei svarbiu objektu ir gauti valstybės finansavimą“, - trečiadienį projekto pristatyme sakė Turto banko vadovas Arnoldas Burkovskis.

Jis tikisi, kad Vyriausybė sprendimą priims pirmoje birželio pusėje.

Projekto galimybių studija numato, jog rūmų įsigijimas būtų finansuojamas valstybės lėšomis - tam numatoma skirti 5 mln. eurų. Rekonstrukcijai būtų panaudota 12,964 mln. eurų Europos Sąjungos paramos, o privataus investuotojo (operatoriaus) įnašas siektų 4,774 mln. eurų. Bendra investicijų suma sudarytų 22,738 mln. eurų.

Objektą iš ŪBIG tiesiogiai įsigytų Turto bankas, kuris investuotų į pastato rekonstrukciją ir naujo konferencijų centro įkūrimą. Centrą 10-čiai metų ketinama išnuomoti konkursu pasirinktam operatoriui.

A.Burkovskio teigimu, dėl galimo sandorio ar derybų jis kol kas nebendravo su pastatą pardavinėjančiu Ūkio banko investicinės grupės bankroto administratoriumi.

„Aš iš principo nebendrauju su pastato savininku, kol neturiu įgaliojimų. Objekto savininkas šiandien yra bankrutuojanti įmonė, teisių perėmėjas – Šiaulių bankas, tai čia toks niuansas. Bet neturint įgaliojimų pradėti kalbėti, nemanau, kad yra tikslinga“, - sakė jis.

Rūmų rekonstrukcijos darbus, pasak Turto banko vadovo, planuojama atlikti per 9-18 mėnesių.

„Viskas priklausys nuo to, ką pasakys statybininkai. Turint omenyje, kad tai kultūros paveldo objektas ir yra žydų bendruomenės reikalavimai. Konferencijų centras yra pastatytas žydų kapinėse iškastoje duobėje ir aplink visur yra žydų teritorija. Tai reiškia, kad čia negalima važiuoti sunkiuoju transportu. Po to, kai bus patvirtintas projektas, darbai, kiek mes kalbėjome su Vilniaus Gedimino technikos universiteto specialistais, gali užtrukti nuo 9 iki 18 mėnesių, priklausomai nuo apimčių“, - aiškino A.Burkovskis.

Jo teigimu, rūmų būklę vertinę specialistai nustatė, jog jis pastatytas kokybiškai. Tačiau rekonstruojant objektą didelių vidaus ar išorės permainų imtis neketinama: pastatas bus šiltinamas, o viduje numatytos mobilios pertvaros, taip pat svarstoma galimybė prie rūmų pastatyti nedidelį priestatą.

Klausiamas apie automobilių parkavimo problemą, Turto banko vadovas sakė, jog ją turės imtis spręsti savivaldybė: „Automobilių parkavimas yra viena iš mano įsigijimo sąlygų savivaldybei. Pateikti du siūlymai, kurie mums yra priimtini, belieka savivaldybei apsispręsti“.

A.Burkovskis atskleidė tik vieną siūlymą: po dabartiniu Žalgirio stadionu suplanuota 4 tūkst vietų požeminė automobilių aikštelė. Ši teritorija priklauso nekilnojamojo turto plėtros bendrovei „Hanner“.

„Derybos su ponu Avuliu dėl statybos leidimo yra savivaldybės, ne mūsų kompetencijos klausimas. Yra ir alternatyvus variantas, bet nenorėčiau jo plačiau komentuoti. Galiu pasakyti tik tiek, kad nei Vyriausybė, nei Turto bankas daugiau nei privažiavimas svarbiems asmenims, daugiau neinvestuos“, - sakė A.Burkovskis.

ŪBIG bankroto administratorius 14,7 tūkst. kvadratinių metrų ploto rūmus su kiemo statiniais bei žemės sklypu tris kartus nesėkmingai bandė parduoti aukcione, šiuo metu objektą siūloma įsigyti derybų būdu. Aukcionuose sporto rūmų, kurie yra įkeisti Šiaulių bankui, pradinė kaina svyravo nuo 9 mln. iki 11,4 mln. eurų.

Vyriausybė čia numato įrengti Kongresų centrą su konferencijų ir koncertų salėmis. Rūmai būtų pertvarkyti iki 2017 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)