Taip LRT.lt sako statybų bendrovės „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis. Savo ruožtu aplinkos viceministrė Daiva Matonienė ramina sakydama, kad, nors sistema dar neveikia sklandžiai, jos diegimas esą labai pasistūmėjęs į priekį, todėl reikia tolerancijos.

Arvydas Avulis

„Gal iš šalies žiūrint atrodo, kad nėra skirtumo – statybos prasidės mėnesiu anksčiau ar vėliau, tačiau tai yra didelė problema. Egzistuoja įsipareigojimai: pradėdami statybas pasirašome sutartis su rangovais, jie taip pat planuoja savo darbus. Jei laiku negauname leidimo statybai, statybinės kompanijos neturi kur dėti statybininkų, šimtai žmonių lieka be darbo.

Valdininkai į tą problemą neatsakingai žiūri pro pirštus. Aš, kaip investuotojas, esu nusivylęs, nes norime daug investuoti Vilniuje. Šiais metais turėjome planą investuoti 40 mln. eurų, bet jei 1–2 mėnesius nepagrįstai laukiame leidimų, investicijų galime ir nepadaryti“, – aiškina A. Avulis.

Turėtų reikalauti kompensacijos

Europarlamentaras, buvęs aplinkos apsaugos ministras Valentinas Mazuronis situaciją vadina skandalingai tragiška.

Pasak jo, investuotojai dėl tokių trukdžių Aplinkos ministeriją ar jai pavaldžią Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją (VTPST) turėtų paduoti į teismą.

„Naujai „Infostatybos“ versijai buvo skirtos didelės lėšos (41 tūkst. eurų – LRT.lt), tačiau ji praktiškai neveikia arba veikia su dideliais trikdžiais. Per pastaruosius mėnesius statybų leidimų išdavimai beveik sustoję, o tai yra didžiulė žala visam Lietuvos ūkiui. Nebaigtas ir neapmokamas ne tik projektuotojų darbas: investuotojams, kurie ima kreditus, planuoja pavasarį pradėti statybas, laikas yra pinigai tikrąja to žodžio prasme, nes mokamos palūkanos.

Vienas kolega architektas sakė bandęs pateikti projektą per Kalėdas, tačiau jau artėja Velykos, o sistema neveikia, leidimai neišduodami. Mano manymu, situacija yra skandalingai tragiška, ir man keista, kad į tai yra reaguojama labai ramiai. Manau, kad investuotojai turėtų paduoti į teismą Aplinkos ministeriją ar VTPST, kuri kuruoja tuos dalykus, ir bandyti reikalauti kompensacijos už patirtus nuostolius“, – kalba V. Mazuronis.

Sistema stringa, todėl reikia tolerancijos

Pasak A. Avulio, senesnė „Infostatybos“ versija veikė nors ne tobulai, tačiau prognozuojamai, tuo metu naujoji yra neprognozuojama – neaišku, kada ims ir vėl užstrigs.

„Dažnai su ta sistema dirbti neįmanoma. Deja pateikti dokumentų leidimams kitais būdais, kad ir popierinius dokumentų variantus, neįmanoma“, – apgailestauja statybų įmonės vadovas.

Tiek jo, tiek V. Mazuronio teigimu, blogiausia tai, kad, sklandžiai nepradėjus veikti naujajai „Infostatybos“ versijai, senoji buvo uždaryta.

Aplinkos viceministrės D. Matonienės teigimu, „Infostatybos“ sistema šiuo metu yra įdiegimo stadijoje, tačiau jau veikia. Anot pašnekovės, šioje stadijoje tiesiog reikia sistemos vartotojų tolerancijos.

„Ne visi architektai ir to proceso dalyviai geba prisitaikyti prie naujovių. „Infostatyba“ veikia, yra labai pasistūmėjusi į priekį.

Kai prasideda naujovės, reikia kelių mėnesių pereinamojo laikotarpio. Gali būti strigimų, nesklandaus darbo, todėl prašau tolerancijos ir supratimo. Tame laikotarpyje turime palaikyti glaudų kontaktą. Yra mūsų „Karštoji linija“, galima skambinti į VTPSI, man, mes operatyviai konsultuosime ir stengsimės pamokyti, padėti spręsti iškilusias problemas“, – kalba D. Matonienė.

Nesklandumų kilo ir dėl vartotojų klaidų

VTPSI vyriausioji specialistė Vida Aliukonienė pasakoja, kad per atnaujintą „Infostatybą“ išduodami tik dokumentai, kurių prašoma būtent per atnaujintą sistemą. Statybą leidžiantys dokumentai pagal prašymus, pateiktus iki vasario 1 d., išduodami per senąją sistemą.

Pasak pašnekovės, Statybos įstatyme nustatyta, kad leidimas statyti naują ar rekonstruoti ypatingą statinį išduodamas ne vėliau kaip per 45 darbo dienas, o per 30 darbo dienų išduodamas leidimas statyti naują ar rekonstruoti neypatingą statinį. Leidimas tęsti sustabdytą statybą išduodamas per 10 darbo dienų, o per 15 darbo dienų leidimai išduodami visais kitais atvejais.

„Statybą leidžiančio dokumento išdavimo terminas skaičiuojamas nuo visų privalomų pateikti dokumentų gavimo dienos. Taigi daugelio dokumentų išdavimo terminas pagal po vasario 1 d. pateiktus prašymus dar nėra suėjęs.

Pradėjus veikti modernizuotai sistemai, buvo kilę nesklandumų ir dėl techninių klaidų, ir dėl vartotojų veiksmų. Dauguma sistemos programavimo trūkumų pašalinta, tačiau vis dar nustatoma tobulintinų sistemos elementų“, – aiškina V. Aliukonienė.

Pašnekovės teigimu, galiojantys teisės aktai nustato, kad statybą leidžiantys dokumentai išduodami tik per „Infostatybą“. Prašymą ir nustatyta tvarka suformuotą dokumentų elektroninę versiją galima pateikti tiesiogiai savivaldybės administracijai. Apie tai, kaip savivaldybės laikosi šios nuostatos, inspekcija informacijos neturi.