Italija garsėja skaniais spagečiais, gražia gamta, paplūdimiais ir dažnai neefektyviai funkcionuojančia politika. Tačiau ši šalis taip pat gali „pasigirti“ bent vienu viešbučiu „vaiduokliu“.

Dauguma žmonių nieko nėra girdėję apie „Grande Hotel de Calogero“. Tai viešbučio kompleksas Sicilijoje, kuris statomas dešimtmečiais ir kuriame dar negyveno nė vienas svečias. Šio viešbučio istorija atveria langą į Italijos nekilnojamojo turto sektoriaus realybę, rašo businessinsider.com.

Italijoje yra maždaug 670 dalinai baigtų, bet niekada neatidarytų pastatų. Jie paprasčiausiai laukia, rašoma viename Milano naujienų svetainės „Linkiesta“ straipsnyje. Šių pastatų bendra vertė siekia maždaug 2,8 mlrd. dolerių, bet jiems dar reikia milžiniškų investicijų – apie 1,5 mlrd. dolerių, kad būtų visiškai užbaigti.

Sicilijos viešbučio „Grande Hotel de Calogero“ atveju problema susijusi ne su pastangų trūkumu. Anot angliškos Italijos svetainės thelocal.it, pamatai šiam viešbučiui buvo pakloti dar prieš 61 metus.

Nors viešbutis du kartus buvo atnaujintas ir turėjo keturis atidarymus, trijuose šimtuose jo kambarių niekada nebuvo apsigyvenęs nė vienas svečias. Nenuostabu, kad „didysis“ viešbutis buvo apleistas.

Atrodo, kad sėkmė šiam viešbučiui buvo garantuota: jis buvo pastatytas ant Kronijo kalno (Monte Kronio), kur stūkso senovinė bazilika, sauganti XVI amžiaus šventojo – Šv. Kalogero - relikvijas. Šis kalnas priklauso vaizdingam gamtos draustiniui, be to, netoliese trykšta karštieji šaltiniai.

Anot thelocal.it, penkių aukštų pastato statybų darbai prasidėjo 1954 metais. Po neįtikėtinai ilgai užtrukusių darbų viešbutis buvo baigtas 1984 metais – ar bent jau taip buvo manoma.

Problema? Viešbutyje nebuvo kam dirbti, nes tai buvo Sicilijos regiono valdžios finansuotas projektas. Po to, kai jis pirmą kartą buvo pripažintas „baigtu“, viešbutis pradėjo laukti darbuotojų (ir svečių, kuriuos būtų galima aptarnauti).

Po kelių metų sąstingio Sicilijos regioninė valdžia vėl perėmė byrėti pradėjusį viešbutį terminių šaltinių Šiakos rajone. Vėl sekė metų metai remonto. 1993 metais „Grand Hotel San Calogero“ dar kartą buvo pripažintas baigtu ir netgi buvo surengta atidarymo ceremonija.

Tačiau netrukus paaiškėjo, kad statinys neturi jam tinkamos kanalizacijos sistemos. Viešbučio veikla vėl buvo atidėta.

Vietiniam verslo kooperatyvui, kuris buvo sukurtas šiam viešbučiui valdyti, regioninė vyriausybė skyrė šimtatūkstantines lėšas. Prasidėjo kanalizacijos sistemos statybos. Galiausiai 1998 metais prabangus viešbutis su fanfaromis buvo atidarytas trečią kartą. Tačiau dėl priežasčių, kurios yra neaiškios, viešbutis vėl buvo uždarytas.

Prieš 15 metų buvo dar kartą pabandyta viešbutį atgaivinti. 2000 metais „Grande Hotel San Calogero“ valdymą perėmė naujas investuotojų kooperatyvas, planavęs prijungti viešbutį prie municipalinės kanalizacijos sistemos. Deja, regioninė vyriausybė taip ir nesugebėjo parengti reikiamų dokumentų ir viešbutis vėl apmirė.


Taigi, nepaisant investicijų, nepaisant laiko, prabėgus 61 metams „Grande Hotel San Calogero“ tebestovi tuščias, ir vilčių, kad jį vėl bus bandoma atgaivinti, beveik nebeliko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)