Pateikiamos 5 didžiausias klaidas, daromas nusprendus patiems statytis namą.

Perka sklypą, paskui planuoja namą

Dauguma kruopščiai skaičiuoti, kiek kainuos pasistatyti namą, pradeda tik tuomet, kai įsigyja sklypą. Vyrauja nuomonė, kad neturint sklypo, nėra prasmės skaičiuoti reikalingo biudžeto.

Anot specialistų, net sklypą rinktis reiktų pagal tai, kokio bendrojo ploto namą planuojama statyti. Vadinasi, jau šiame žingsnyje reiktų įvertinti, kiek išlaidų reikės namo statybai ir kiek jų galima skirti sklypo įsigijimui. Savo aplinkoje veikiausiai rastumėte asmenį, kuriam namo statybos tapo viso gyvenimo projektu. Tokie pavyzdžiai rodo, ko laukti, jei į detalų planavimą pažiūrėsite pro pirštus.

Nenustato biudžeto

Namo statybos – brangus procesas. Būtent todėl, nusprendus statytis namą, reikėtų pradėti nuo kruopštaus biudžeto planavimo.

„Jei planuojate dalį reikalingų pinigų skolintis iš banko, į jį kreipkitės ne tada, kai jų jau prireiks. Galimybe gauti reikiamą paskolą pasidomėkite iš anksto ir gaukite oficialų patvirtinimą, kokio dydžio paskolą gali gauti jūsų šeima.

Ne kartą namo statytojai planuotų darbų nepabaigė sužinoję, kad bankai paskolinti jiems reikiamos sumos negalės. Be biudžeto, svarbu susiplanuoti ir finansinius srautus, kiek ir kuriam etapui reikės pinigų, bei iš kur jų gausite, – internetinės skaičiuoklės „Namukainos.lt“ vadovas Linas Mikaila.

Remiasi kitų žmonių statybos patirtimi

Bičiulių patirtis name įsikurti už 90 tūkst. eurų dar nereiškia, kad namas jums kainuos tiek pat. Namo kaina gali priklausyti nuo pasirinkto projekto, pastato tūrio, inžinerinių tinklų, konstrukcijų, apdailos medžiagų ir net žemės sklypo grunto.

Nesiremkite ir kitų namų pavyzdžiais, net jei jie itin panašūs į jūsiškį. Gerai situaciją iliustruojantis palyginimas galėtų būti tokio paties dydžio, bet skirtingos klasės automobiliai. Dydis toks pats, o kaina nevienoda. Taip ir iš pažiūros panašių namų statybos kaina gali būti skirtinga.

Nesinaudoja profesionalų pagalba

Per gyvenimą namo statybų gyventojai imasi kartą arba du, todėl neįmanoma žinoti visų statybos niuansų.

Rasti atsakymus, o dažnai ir sutaupyti, padėtų profesionalai. Dar prieš sklypo paieškas, rekomenduojama kreiptis į profesionalius konsultantus, kurie patartų, kokio dydžio ir architektūros namą būtų galima pasistatyti bei kokiame miesto rajone ir kokio sklypo geriau ieškoti pagal turimus piniginius išteklius.

Stato brangų namą pigiame sklype

Paskutinė, tačiau viena skaudžiausiai kertančių klaidų, – prabangaus namo statybos menkaverčiame sklype. Jei neproporcingai didelę pinigų sumą suplanavote namo statyboms, tačiau jį statysite rajone, kur žemės kainos pigesnės ir vyrauja ekonominės klasės namai, kyla grėsmė, kad jūsų pastatytas būstas bus nelikvidus.

Jei atsitiks taip, kad namą reiks parduoti – jums gali niekuomet nepavykti susigrąžinti pinigų, išleistų jam statyti, o greičiausiai teks patirti ir nuostolių.

Pasak pranešimo, įvertinti preliminarią namo statybos kainą gali padėti nemokama skaičiuoklė „Namukainos.lt“, kurioje įvedę svarbiausius faktus apie planuojamą statyti būstą bei sklypo duomenis, būsimi statytojai galės pasitikrinti namo statybos išlaidas ir rinkos situaciją atitinkančias kainas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)