Šiomis dienomis „Žinių radijas“ žengia dar toliau ir tampa pirmąja radijo stotimi Lietuvoje ir viena iš nedaugelio radijo stočių pasaulyje, kurioje bus laidų, specialiai pritaikytų kurtiesiems.

Jas į gestų kalbą vers Vilniaus apskrities gestų kalbos vertėjų centro vertėjai.

„Prieš kelerius metus rugsėjį pradėjome filmuoti pirmąsias pavienes „Žinių radijo“ laidas ir rodyti jas internetu. Šiandien mūsų klausytojai-žiūrovai beveik visą radijo programą – laidas politikos, verslo, finansinio raštingumo, gyvenimo būdo, asmeninės lyderystės, sveikos gyvensenos ir kt. temomis – gali ne tik klausyti, bet ir žiūrėti HD formatu radijo interneto svetainėje ar „Youtube“ kanale.

Pradėjome svarstyti, kaip „Žinių radijo“ virsmą žiniasklaidos priemone, kuri ne tik kalba, bet ir rodo, paversti privalumu tiems gyventojams, kuriems radijas iki šiol buvo nepasiekiamas, – kurtiesiems.

Juolab kad kitose šalyse esama iniciatyvų, kuriomis siekiama kuo labiau žiniasklaidą pritaikyti visiems visuomenės nariams.

Susitikome su Vilniaus apskrities gestų kalbos vertėjų centro vadovais ir priėmėme sprendimą į gestų kalbą versti tas laidas, kurių mūsų radijo klausytojams–žiūrovams siūlome klausytis pietaujant, t. y. darbo dienomis nuo 12 val.

Šiose laidose, kasdien vedamose vis kito laidos vedėjo, kalbamės su bene įdomiausiais Lietuvos žmonėmis.

Į gestų kalbą planuojama versti Aisčio Mickevičiaus „Ačiū, kad pakvietėte“, Raigardo Musnicko „Persona grata“, Beatos Tiškevič laidą „Moterys kalba“, Algio Ramanausko „Greitus pietus“ ir Gabrieliaus Liaudansko-Svaro laidą „Svarus pokalbis“. Į gestų kalbą išverstas laidas galima rasti „Žinių radijo“ laidų archyve, skiltyje „Su gestų kalba“.

Lietuvoje yra apie 30 tūkst. neprigirdinčiųjų, apie 8 tūkst. kurčiųjų, tačiau ne visi jie moka lietuvių gestų kalbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)