Apie sandorį pranešė naujienų portalas „Delfi“, paskelbęs, kad „Eltą“ perka verslininkė, iš Darbo partijos prieš kelias savaites pasitraukusi G. Markovičienė.

Atsakydamas į BNS klausimus V. Tomkus teigė, jog pirkėjų buvo daug, o sandorio baigtį nulėmė ne tiek kaina, o pirkėjos pažiūros: „Man jos pažiūros patinka, man patinka ta patriotinė linija ir šiuo atveju lėmė ne kainos klausimas, o vis dėlto, į kieno rankas pereina viena iš seniausių informacinių įmonių“.

BNS pateikia visą pokalbį su V. Tomkumi.


- Kolegos iš DELFI, matau, rašo dėl „Eltos“ pardavimo. Ar galėtumėte pakomentuoti situaciją, ar tiesa, kad parduodate?

- Taip, sandoris vyksta, bet esmė tai, kad ten labai daug netikslumų, kur rašo dabar, nes ten ir...

- Ar galite patikslinti, kas ten netikslu?

- Netikslu pirmiausia yra (...) pradėkime nuo to, kad 100 proc. neparduodama, nes eina kalba apie kontrolinį akcijų paketą.

- Gal galite pasakyti, koks jo dydis, kiek procentų?

- Matote, aš neseniai parvykau, neskaičiau dar visų sutarčių, yra tam tikros komercinės paslaptys.

- Aha, supratau, bet tai kontrolinis akcijų paketas?

- Taip, kontrolinis akcijų paketas, dar yra galimybė išsipirkti 100 proc., nes tai remiasi vėlgi į finansus. Apie Darbo partiją pirmą kartą išgirdau, kad čia kažkas yra sietina su partijomis.

- Ar tiesa, kad pirkėja yra Gitana Markovičienė?

- Pirkėjų buvo daug, jūs galite užsirašyti ir pirkėjus, kurie ten pretendavo. BNS savininkai estai skambino, siūlė, bet jų ten labai nerimtas pasiūlymas buvo. Jie, kaip supratau, norėjo monopolizuoti rinką ar panašiai, tai aš pagalvojau, kad tai gali būti nelabai naudinga Lietuvai.

Paskui buvo jūsų irgi darbuotojas Tomas Balžekas, bet ten labiau ambicijos kažką estams įrodyti, tai vėl su žurnalistika, man atrodo, nieko bendro neturi ir panašiai.

Aš įsiklausiau visų jų perspektyvų, kaip jie įsivaizduoja rinką, tai man priimtiniausias pasirodė vis dėlto Gitanos (Markovičienės - BNS) variantas, nes ji tikrai aktyviai dalyvavo politikoje su savo nuomone kaip apžvalgininkė.

Man jos pažiūros patinka, man patinka ta patriotinė linija ir šiuo atveju lėmė ne kainos klausimas, o vis dėlto, į kieno rankas pereina viena iš seniausių informacinių įmonių „Elta“.

- Bet ji perka kaip fizinis asmuo, neatstovauja kažkieno interesams?

Gitana Markovičienė

- Ji visiškai kaip fizinis asmuo. Aš labai norėjau likti dalimi, bet ji nori būti savarankiška, kad jos nesietų nei su „Respublika“, nei su Tomkumi, nei su Uspaskichu (Darbo partijos įkūrėju europarlamentaru Viktoru Uspaskichu - BNS), nei su „15min“.

Kada žmogus, kuris dirba ir turi idėjų dirbti, pabandytų dirbti sau, pati padaryti tai, ką sugeba, visada man kelia simpatijas ir aš tokius žmones paleidžiu, kad jie pabandytų, kad neliktų tokia nuoskauda, kad galėjo kažką padaryti, o tarnauja kitiems.

Ją, kaip suprantu, žeidžia tas parašymas, kad kažkokiai partijai priklauso ar panašiai, nes dar nieko nepadarė, sandėris neįvyko, o jau ją apkaltina, kad čia kažkokia statytinė ir panašiai.

- DELFI rašo, kad ji prieš kelias savaites pasitraukė, kaip suprantu, buvo partijos narė, bet dabar nebe.

- Aš nežinau. (...) Aš pats jokiai partijai nepriklausau. Na, tai svarbu yra, bet...

- Ar galite įvardinti sandorio vertę?

- Geresnė negu BNS (savininkai - BNS) kurią pasiūlė.

- O ar geresnė nei pono Balžeko pasiūlymas?

- Nebeprisimenu aš tų smulkmenų visų, bet negu BNS geresnis pasiūlymas.

- Bet minėjote, kad kaina nebuvo esminė priežastis, dėl ko pasirinkote parduoti būtent Gitanai?

- Pirmiausiai man labai svarbu vėlgi, su kokia pozicija žmogus išeina į rinką. BNS buvo variantas monopolizuoti rinką, kadangi vėl šeimininkai yra estai, aš galvoju, tai nėra labai gerai. Balžeko buvo ambicijos labiau, kad įrodytų estams, kad jo neįvertino ir panašiai. O žmogus, kuris kalba apie žurnalistiką, objektyvumą, apie darbą su žmonėmis, apie savo galimybių išbandymą, man tai imponuoja labiau nei pinigai.

- Patikslinkite, ar parduodama tik verslo dalis, ar ir pastatas, nes įmonė valdo ir pastatą?

- Įmonė daug valdo - ir kontraktus, ir pastatai, ir foto archyvus, ir žmones. Pas jus yra tas pats. O pas jus pastatas liko dar, ar ne BNS-e?

- Nežinau, sunku pasakyti. Mes dabar „Panoramoje“ esame.


- (Juokiasi) Nu va, nepatikslinate, o norite svetimų. Jūs pradžioje savo išsiaiškinkite, o paskui kitų klauskite. Eina kalba būtent apie verslą, apie archyvus, bet vėlgi aš bijau, kadangi nemačiau dar visų kontraktų. Dabar vyksta, turėtų greit baigtis.

Netgi va, kai atsiuntė BNS siūlymą, tai pirmas toks buvo sakinys, kad komercinė paslaptis ir kad sankcijos, jeigu ką nors prasitarsiu. Tai mane jau yra išauklėję.

- Įsivaizduojate, kada galėtų būti sandoris užbaigtas?

- Įsivaizduoju.

- Gal galite pasakyti, kiek laiko gali užtrukti?

- Aš manau, galbūt savaitės klausimas. (...). Čia gi neskubu. Pradžioje mes dar su žmonėmis kalbėjome, reikia su kiekvienu atskirai, ar jis nori pereiti, ar nenori.

Nežinau, kaip pas jus tvarka, bet pas mus vis tiek norisi ir kolektyvą išlaikyti, ir jeigu kažkas nenori pereiti, reikia su juo ir atsiskaityti. Čia yra tokie formalumai.

- Kaip vertinate tai, kad ji (G. Markovičienė - BNS) dabar ne politikė greičiausiai, jūs patys nežinote, bet ji greičiausiai buvo...

- Aš viską žinau, ko aš nežinau

- Dėl jos narystės partijoje šiuo metu.

- Aš dėl jos narystės partijoje nežinau. Ta prasme, aš sakau, aš pats jokiai partijai nepriklausau ir pas mane ateina žmonės į darbą, aš irgi nežinau, kokioms jie partijoms priklauso ar sektoms, ar panašiai.


- Kaip jūs vertinate tai, kad žmogus, susijęs su Darbo partija, įsigyja žiniasklaidos verslą?

- Na, dabar jūs pats sau prieštaraujate, nes, jūsų žiniomis, ji nesusijusi ar nebesusijusi. Bet žinote, ką aš jums pasiūlysiu, jūs paskaitykite visus jos rašymus „Respublikoje“, DELFI, ji vertina labai daug įvykių. Ar bent kur yra bent kokios nors partijos ausys? Jūs taip atvirai paimkite visus jos rašinius, netgi šiandien pažiūrėkite DELFI yra, nežinau kodėl BNS nespausdino. Visi rašiniai yra žmogaus, išmanančio ekonomiką, politinę situaciją, finansus, ten apie jokią partiją nėra kalba, eina kalba tik apie Lietuvą.

- Supratau.

- Jūs mane nutraukėte, kai sakot supratau. Ar jums įdomu, ką aš galvoju?

- Girdžiu, klausau.

- Taip, tai ten visur jūs nerasite nei vieno protégé, nei vieno politiko, nei vienos partijos, bet yra labai daug kalbama apie abejotinius politikų sprendimus, yra labai daug pastabų dėl biudžeto paskirstymo, dėl žmonių socialinės atskirties.

Tai jeigu jūs taip nuoširdžiai norėtumėte pažiūrėti, kokia žmogaus yra nuomonė, aš rekomenduočiau susipažinti su jos darbais, ne ką apie ją šneka, o su jos darbais, kurie atspausdinti spaudoje.

- Gerai, pabandysime pasidomėti.

- Jūs patys su ja pašnekėkite. Tikrai yra malonus pašnekovas. Jūs, manau, kartu dirbsite turbūt, vis tiek bus rinka, tarsitės dėl sutarčių, dėl visko.

Gal nereiktų konfliktuoti. Aš visada pradžioje su žmogumi susipažįstu, paskui visada galima kitaip žiūrėti (...).

Geros dienos ir gero savaitgalio. Linkėjimai šeimininkams.

- Ačiū. Viso gero.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)