Vilniaus apygardos teismas, nagrinėjantis dviejų valstybės valdomų įmonių ginčą, praėjusį antradienį sutiko su Telecentro argumentais, jog laikinosios apsaugos priemonės analoginėms transliacijoms praras prasmę, kai bus išjungta analoginė televizija, todėl retransliuoti LRT programas Telecentras įpareigotas tik iki 2012 metų spalio 29 dienos 3 val. nakties, rašoma teismo nutartyje.

Telecentro atstovė Gintarė Rimkuvienė BNS patikslino, jog skaitmeninės televizijos transliacijas Telecentras, kaip ir numatyta sutartyje, teismo sprendimu įpareigotas toliau transliuoti.

LRT šiame ginče dar 2009-ųjų spalį pateikė 700 tūkst. litų ieškinį Telecentrui dėl, LRT nuomone, neteisėtų LRTC veiksmų nutraukiant sutartį bei per aukštų ir diskriminacinių kainų visuomeninio transliuotojo atžvilgiu. Dėl sudėtingo proceso ir Telecentro pateikto ieškino LRT bylos nagrinėjimas užsitęsė, buvo svarstyta, ar abi bylas sujungti. Teismas anksčiau pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir neleido Telecentrui nutraukti LRT transliacijų.

LRT teigia, kad Telecentro tarifai buvo nepagrįsti, o dalį paslaugų teikė netinkamai. Be to, LRT mano, kad turėtų būti atleista nuo civilinės atsakomybės dėl valstybės veiksmų - sumažinto finansavimo.

Teismas vėl imasi LRT 10 mln. litų skolos Telecentrui

Telecentras savo ruožtu bylinėjasi su LRT dėl 10 mln. litų skolų grąžinimo už transliavimo paslaugas. Vilniaus apygardos teismas po pusantrų metų trukusio bylinėjimosi pernai liepą nutarė, jog LRT Telecentrui privalo sumokėti dalį skolos - 6,8 mln. litų, o dėl likusios 1,3 mln. litų skolos ketino toliau tęsti nagrinėjimą, tačiau Lietuvos apeliacinis teismas kovą įpareigojo teismą ginčą nagrinėti iš naujo.

Vilniaus apygardos teismas po daugiau nei 2 metus trunkančio bylinėjimosi vėl imasi spręsti ginčą dėl Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) 10,3 mln. litų skolos Lietuvos radijo ir televizijos centrui (Telecentrui).

Vilniaus apygardos teismas praėjusią savaitę sujungė dvi bylas dėl skolų už transliavimo paslaugas.

Vilniaus apygardos teismas po pusantrų metų trukusio bylinėjimosi pernai liepą nutarė, jog LRT Telecentrui privalo sumokėti dalį skolos - 6,8 mln. litų, o dėl likusios 1,3 mln. litų skolos ketino toliau tęsti nagrinėjimą, tačiau Lietuvos apeliacinis teismas šių metų kovą įpareigojo teismą ginčą nagrinėti iš naujo dėl visos skolos.

Telecentras, toliau transliuojantis LRT programas, teigia, jog ieškinio sumą jau padidino iki 10,3 mln. litų bei pastebi, jog LRT naudodamasi paslaugomis ne tik vykdo misiją, bet ir užsidirba iš reklamos.

"LRT ir toliau elgiasi negarbingai – galima sakyti, kad Telecentras jau metus laiko nemokamai teikia LRT siuntimo paslaugas, ir skola vis didėja. Mums pervedami tik tie pinigai, kuriuos LRT gauna iš biudžeto, nepaisant to, kad paslaugų suteikiama už daug didesnę sumą. Tos paslaugos naudojamos ne tik misijai vykdyti, bet ir reklamai transliuoti. Seniau už papildomas paslaugas LRT atsiskaitydavo iš komercinės veiklos uždirbtomis lėšomis, tačiau jau keletą metų to nedaroma", - BNS sakė Telecentro generalinis direktorius Gediminas Stirbys.

LRT savo ruožtu mano, kad turėtų būti atleista nuo civilinės atsakomybės dėl valstybės veiksmų - sumažinto finansavimo. Lietuvos apeliacinis teismas kovą taip pat pasisakė, jog ginče reikia įvertinti prieštaringus valstybės veiksmus - valstybė teisės aktais sumažino finansavimą LRT, tuo pačiu nemažindama jos misijos apimties, nors per savo valdomą Telecentrą valstybė reikalauja sumokėti "dideles sumas" už jo teikiamas paslaugas.

LRT dar 2009-ųjų spalį pateikė 700 tūkst. litų ieškinį Telecentrui. LRT teigia, kad Telecentro tarifai buvo nepagrįsti, dalį paslaugų teikė netinkamai. Dėl sudėtingo proceso ir Telecentro pateikto ieškino LRT bylos nagrinėjimas užsitęsė, buvo svarstyta, ar abi bylas sujungti. Teismas anksčiau pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir neleido Telecentrui nutraukti LRT transliacijų.

Dėl skolos už paslaugas dvi valstybės įmonės bylinėjasi jau maždaug dvejus su puse metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją