Tai nustatė ikiteisminį tyrimą atlikę policijos pareigūnai – Arūno V. baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teisėjas Svajūnas Bliudsukis nusprendė, kad žemaitis viešai niekino žmonių grupę dėl lenkų tautybės. Už tai jam teismas skyrė 8 MGL dydžio (1 040 litų) baudą.

Bylos duomenimis, Arūnas V. birželio 13-ąją, apie 21 val., viešėdamas pas draugą Airijoje ir pasinaudodamas jo kompiuteriu, prisijungė prie savo profilio socialiniame tinklalapyje „Facebook“ ir prie vieno sporto portalo publikuoto straipsnio apie Lenkijos chuliganų išpuolį prieš Rusijos rinktinės gerbėjus parašė lenkus niekinantį komentarą.

„Rusai dabar užlenks tuos lenkus, po to (du keiksmažodžiai) tegul išnaikina tuos (keiksmažodis), nekenčiu aš jų“, – teismas konstatavo, kad niekindamas lenkų tautybės žmonių grupę Arūnas V. padarė baudžiamajame įstatyme numatytą nusikalstamą veiką.

Į policiją iškviestas ir atsakomybėn patrauktas skuodiškis iš karto pripažino savo kaltę – jis teisinosi, kad rašydamas komentarą neturėjo tikslo smurtauti ar fiziškai susidoroti su lenkais, nenorėjo savo žodžiais paniekinti, diskriminuoti ar kitaip įžeisti lenkų tautybės žmones.

„Nepagalvojęs išreiškiau savo nuomonę, tačiau nieko blogo nenorėjau“, – policijoje apgailestavo vaikinas.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos ekspertas ikiteisminio tyrimo medžiagoje pateikė savo išvadoje, kurioje nurodė, kad Arūno V. teiginiais nėra skatinama smurtauti prieš lenkus kaip tautinę grupę ar juos diskriminuoti, tačiau „galima konstatuoti, jog autorius pasirenka tokį kalbėjimo būdą, kuris yra įžeidžiamas, menkinantis žmonių grupę, skiriamą tautiniu (lenkų) pagrindu“.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas pagal viešosios įstaigos Europos žmogaus teisių fondas pareiškimą.

Pagal įstatymus už komentarus atsako jų autoriai

Ikiteisminius tyrimus dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę atliekantys pareigūnai pabrėžia, kad nusikalstamas veikas viešojoje erdvėje padaro ne tik užgaulius komentarus rašantys paaugliai, bet ir išsilavinę suaugusieji –už tai yra nuteistas ir Prienų rajono ligoninės vidaus ligų gydytojas, bet ir vienos Klaipėdos mokyklos muzikos mokytojas. Vienai Kelmės gydytojai dėl parašytų komentarų teismai yra priėmę net du apkaltinamuosius nuosprendžius.

Dėl nusikalstamų veikų pripažintiems nuteistiesiems teismai skyrė pinigines baudas nuo 2 MGL (260 Lt) iki 25 MGL (3 250 Lt). Iš kai kurių komentatorių teismas konfiskavo nešiojamąjį kompiuterį – jis pripažintas nusikaltimo įrankiu.

Už skaitytojų komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako jų autoriai, kurie už šmeižikiškus, viešųjų ar privačių asmenų garbę ir orumą įžeidžiančius, tautinę ar kitokią neapykantą skatinančius teiginius gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Ji gresia ir už smurto kurstymą, raginimus nuversti teisėtą Lietuvos valdžią bei kitokius neteisėtus veiksmus.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis numato, kad Tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų. Už šiame straipsnyje numatytas veikas atsako ir juridinis asmuo.

Gresia atsakomybė ir už įžeidinėjimus, ir už šmeižtą

Valstybė gina ir saugo asmens lygiateisiškumą bei sąžinės laisvę. Tokios bylos nėra privataus kaltinimo, todėl dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo į pareigūnus gali kreiptis ne tik tas asmuo, apie kurį yra komentaras, bet ir kiti asmenys.

Be to, gresia baudžiamoji atsakomybė ir už šmeižtą ar įžeidimą.

Apie netinkamus komentarus DELFI skaitytojai raginami informuoti redakciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (374)