Užkliuvo besimylinčių moterų nuotrauka

Vienas klaipėdietis, parašęs laišką DELFI, teigė buvęs priblokštas reklamos, kurią išvydo sekmadienį, nusprendęs su sūnumi ir žmona pasivaikščioti prie jūros. Plakatus tėvai išvydo eidami prekybos centro Melnragėje link. „Pastebėjome, kad sūnus nebeina kartu ir apžiūrinėja plakatą, pakabintą šalia parduotuvės, nors skaityti nemoka. Tada priėjome ir mes... Panašaus plakato niekada nesu matęs“, – teigė vyras.

Jį pribloškė ne tiek užrašytas šūkis – „Balius baigėsi – ... namo!“, kiek dviejų besimylinčių moterų nuotrauka. „Ar tai padoru? Tai – aukščiau visų ribų“, – piktinosi klaipėdietis.

Klaipėdietis pasakojo nei jis, nei žmona į šį plakatą nekreipę didelio dėmesio. Tačiau važiuodami namo per miesto centrą tėvai pastebėjo daugybę tokių plakatų: prie Lietuvininkų aikštės, dviejose vietose prie viešbučio „Klaipėda“ bei muzikinio teatro ir kitur. Grįžęs namo tėtis pamatė, kad vyresnė dukra, sėdėdama savo kambaryje prie interneto, tą pačią reklamą tyrinėja socialiame tinkle.

„Ar taip galima? Manau, tai visiškai netoleruotina. Kaip gali nesiimti veiksmų visos Lietuvos institucijos ar bent Klaipėdos savivaldybė?“ – stebėjosi vyras.

Plakate reklamuojamas viename uostamiesčio naktiniame klube vyksiantis renginys. Tai esą bus grupės „Kaunas United Rap Various Artists“, kurios pavadinimas sutrumpintas iki necenzūrinio žodžio, tiesa, rašomo su taškais, paskutinis koncertas Klaipėdoje.

Plakatas – ne tik erotinis, bet ir vulgarus

Daug aistrų sukėlęs Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymas taikomas visai viešajai informacijai, ne vien žiniasklaidai. Viešajai informacijai priskiriama ir išorinė reklama. Pagal šį įstatymą, erotinio pobūdžio informacija ir nešvankūs posakiai, žodžiai ar nepadorūs gestai laikomi darančiais neigiamą poveikį vaikų vystymuisi, todėl tokios informacijos sklaida yra ribojama.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos patarėjo Deivido Velko teigimu, šis plakatas yra ne tik erotinio, bet ir vulgaraus pobūdžio. „Esminis dalykas – vaizdinė medžiaga, ne vien grupės pavadinimas“, – DELFI sakė jis.

„Klaipėdos savivaldybė turėjo duoti leidimą šiai išorinei reklamai. Klausimas, ar turinys buvo suderintas, ar reklama įrengta be leidimo. Su Vilniaus savivaldybe esame sutarę, kad jei kyla klausimų ar abejonių, jie kreipiasi į mus, mat anksčiau buvo nudegę dėl „Svynio Todo: demono kirpėjo“ reklamos“, – pasakojo D. Velkas.

Plakatas, kaip ir kita panašaus pobūdžio informacija, bus pateiktas įvertinti ekspertams. Tiesa, pirmiausiai tarnyba žada aiškintis, ar Klaipėdos miesto savivaldybė jau ėmėsi kokių nors veiksmų. Kartu pašnekovas išreiškė viltį, kad ekspertų grupės vertinimas nebus ignoruojamas.

Klaipėdos miesto savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Rima Beinoravičienė tvirtino, kad reklamos turinys nebuvo derintas. „Mes turime oficialius stendus, kur kabinami reklaminiai plakatai. Šiuo atveju nebuvo kreiptasi, nes plakatai buvo iškabinti ant sienų. Tai yra savivaliavimas, todėl atsakingi žmonės bus nubausti, jau rašomas protokolas“, – DELFI informavo savivaldybės atstovė.

Istorija paruošta pagal skaitytojo informaciją. Dėkojame skaitytojui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)