Ieškinyje teismui judėjimas konstatuoja, jog VAE, skelbdama reklamą apie savo įmonės veiklą, pažeidžia Reklamos įstatymą, nes reklaminiame vaizdo klipe pateikiami esą neteisingi teiginiai dėl elektros kainos iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Judėjimo teigimu, visuomenė dezinformuojama teigiant, jog atominės elektrinės statybai nebus naudojami mokesčių mokėtojų pinigai. Ieškinyje įžvelgiamas neleistinas paslėptos reklamos būdas, kai informacija apie įmonės veiklą yra pateikiama imituojant LRT televizijos laidą „Valanda su Algimantu Čekuoliu“. Judėjimo manymu, tokiu būdu žiūrovas yra klaidinamas.

„Žinomo žurnalisto ir jo įvaizdžio naudojimas, siekiant įkalti žmonėms į galvas vienpusišką informaciją, yra klasikinis manipuliavimo pavyzdys. Sovietiniais laikais tokie metodai buvo naudojami norint paveikti žmonių sąmonę ir siekiant apjuodinti sovietinės sistemos disidentus. Labai gaila, kad ir laisvoje Lietuvoje valstybinė įmonė ir ją dengiantys politikai nesibodi naudoti tokius neetiškus metodus, - išplatintame pranešime sako judėjimo „Žmonės sprendžia“ vadovas L. Balsys.

„Žmonės sprendžia“ siekia, jog teismas uždraustų VAE reklamos transliaciją per žiniasklaidos priemones.

Lietuvos žurnalistų sąjungos Etikos komisija yra pareiškusi, kad „žurnalisto A. Čekuolio dalyvavimas Visagino atominės elektrinės informavimo kampanijoje referendumo išvakarėse nesusijęs su socialiniais ir humanistiniais tikslais, o šių sąvokų vartojimas informavimo kampanijos kontekste tėra nesąžiningas būdas pridengti politinio-ekonominio projekto reklamą.” Žurnalistų etikos kodeksas žurnalistui draudžia dalyvauti reklamoje.

Dėl didelio visuomenės dėmesio sulaukusios reklamos yra pasisakę ir Seimo pirmininkė Irena Degutienė, ir premjeras Andrius Kubilius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1182)