Kaip sakė VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas, tyrimo tikslas yra nustatyti, ar Klaipėdoje leidžiamo savaitraščio publikuojami vadinamieji "Siono išminčių protokolai" nekursto etninės bei religinės nesantaikos.

Nedidelės nevyriausybinės organizacijos "Žemaitijos visuomenės parlamentas" leidžiamo laikraščio spausdinamuose "protokoluose" rašoma apie tariamą "visuotinį žydų sąmokslą" prieš kitas tautas ir valstybes, kurio tikslas - "užvaldyti pasaulį".

Istorikai jau seniai įrodė, kad "Siono išminčių protokolai" yra dar carinės Rusijos slaptosios policijos (ochrankos) klastotė, neturinti nieko bendra su realybe.

Pasak V.Makausko, nustatyti, ar publikacija kursto tautinę, rasinę, religinę bei kitokio pobūdžio nesantaiką, turi Žurnalistų ir leidėjų etikos komisija, vadovaudamasi Visuomenės informavimo įstatymu.

VSD jau kreipėsi į Komisiją su tokiu prašymu ir, jei ji nustatys, kad "Žemaitijos parlamentas" kursto nesantaiką, VSD imsis administracinio poveikio priemonių. V.Makauskas nesukonkretino, kokios tai gali būti priemonės.

Tuo tarpu "Žemaitijos parlamento" vyriausiasis redaktorius Justinas Burba tvirtino, kad spausdinant "Siono išminčių protokolus" nesiekiama politinių tikslų ar sukiršinti žmones.

"Spausdiname įdomumo dėlei bei atsiribojame nuo ekstremizmo ir nacionalizmo. Publikacijose pateikiama tik istorija, kuri buvo pagarsinta visoje Europoje, tai kodėl mes negalime?", - samprotavo J.Burba.

Anot J.Burbos, kai laikraštį įspės, kad negalima spausdinti tokių straipsnių, "atsiprašysime ir neberašysime". Tačiau, anot redaktoriaus, jo kol kas niekas neįspėjo, kad spausdinti "Siono išminčių protokolų" negalima.

J.Burba kategoriškai atsisakė nurodyti "Žematijos parlamento" tiražą, tačiau kartą per savaitę išeinantis laikraštis yra iš esmės nežinomas net Klaipėdoje, kur yra leidžiamas.

Pasipiktinimą "Žemaičių parlamento" publikacijomis pareiškė ir nacių karo nusikaltėlius visame pasaulyje persekiojantis Simono Wiesenthalio centras (SWC).

"Reikalaujame imtis teisinių veiksmų prieš Burbą ir kuo greičiau jį nubausti už etninės nesantaikos kurstymą", - SWC pranešime žiniasklaidai cituojamas minėto centro skyriaus Jeruzalėje direktorius Efraimas Zuroffas.

E.Zuroffo nuomone, "tokių antisemitinių straipsnių pasirodymas turi vieną tikslą - visuomenę kurstyti prieš žydus apskritai bei prieš Lietuvos žydus konkrečiai".

"J.Burbos ketinimai yra kriminaliniai, todėl jo veiksmai turi būti atitinkamai įvertinti", - teigia E.Zuroffas.

Lietuvos įstatymai teigia, kad laisvė reikšti įsitikinimus ir skleisti informaciją yra nesuderinama su tautinės, rasinės, religinės ar socialinės neapykantos, prievartos bei diskriminacijos kurstymu, šmeižtu ir dezinformacija.

E.Zuroffas pabrėžė, kad persekiojant Antrojo pasaulinio karo metu su naciais kolaboravusius asmenis svarbu ne tik "teisingumo atstatymas, bet ir visuomenės švietimas apie Holokaustą".

Antrojo pasaulinio karo metais naciai ir jų parankiniai nužudė 90 procentų iš 220 tūkstančių Lietuvoje gyvenusių žydų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją