Kas nutiktų, jeigu populiarus televizijos laidos vedėjas visus metus vilkėtų tą patį kostiumą? Tai klausimas, į kurį mes jau žinome atsakymą. Už tai reikia dėkoti K. Stefanovičiui. Norite sužinoti atsakymą? Ogi nieko nenutiktų.

K. Stefanovičius, kuris kartu su Lisa Wilkonson „Channel Nine“ kanale veda laidą „Today“, visus metus eteryje vilkėjo tą patį mėlyną kostiumą – visą laiką, išskyrus kelias trumpas išvykas į valyklą. Tokiu elgesiu laidų vedėjas norėjo išsiaiškinti, pagal kokius kriterijus vertinamos ir kritikuojamos eteryje dirbančios jo kolegės. „Niekas nepastebėjo. Visiems nusispjaut“, – eksperimento rezultatus komentuoja laidų vedėjas.

Praeitą lapkritį L. Wilkinson, kuri seniau dirbo moterims skirto žurnalo „Cleo“ redaktore, parengė paskaitą, per kurią kalbėjo apie tai, ko visuomenė tikisi iš viešumoje matomų moterų. „Šiandieninis žiniasklaidos paveikslas, konkrečiai kalbant apie moteris, daugiausia dėmesio skiria įvaizdžiui ir glamūrui, jie užgožia viską. Jeigu esi moteris ir vedi rytinę laidą, labai greitai supranti liūdną tiesą – tai, ką vilki prieš kameras, žiūrovams žymiai svarbiau nei rimtas aktualus politinis interviu“, – tvirtina L. Wilkinson.

Laidų vedėja prisiminė vieno skaitytojo laišką, kuriame jis jai rekomenduoja keisti stilių. Ir tai, ką ji jam atrašė: „Prašau tiksliai įvardyti konkrečias siūlomas spalvas, rankovių ilgius, sijono formas, tinkamus raštus, audinius, pateikti įvairių palaidinių ir švarkelių derinių ir t.t.“.

Žurnalistė potencialiam stilistui pateikė ir kelis reikalavimus: drabužiai turi būti patogūs, tačiau ne pernelyg atviri, pabrėžiantys krūtinę ir liauną liemenį, spalvos ir raštai privalo derėtų su kolegos kaklaraiščiu ar fone esančia sofa.

K. Stefanovičius audringai sutiko kolegos pastabas – taip ir gimė ši idėja. Jis nusprendė visus metus diena iš dienos vilkėti tą patį mėlyną kostiumą. Kolegos nekantriai laukė skaitytojų laiškų arba mados policijos sirenų, tačiau norimos reakcijos nebuvo.

„Mane vertina pagal mano interviu, humoro jausmą – trumpiau tariant, pagal tai, kaip atlieku savo tiesioginį darbą. O moterys ekrane neretai vertinamos pagal tai, ką vilki, kokią šukuoseną konkrečiai dienai pasirinko. Moteriai užtenka apsivilkti netinkamos spalvos švarkelį, ir pasipila priekaištai“, – „Sydney Morning Herald“ sakė K. Stefanovičius.

Kaip teigia L. Wilkinson, daugiausia jos įvaizdį televizijos ekrane laiškuose komentuoja ir kritikuoja moterys. „Neįsivaizduoju, kodėl taip yra“, – pripažįsta televizijos laidų vedėja. Išsiaiškinti nėra taip jau sudėtinga: užterštoje socialinėje aplinkoje, kur moters išvaizda neretai pateikiama kaip vienintelė dėmesio verta jos vertybė, aršiausiais kritikais tampa pačios moterys. Kova su seksistine elgsena – tiek vyrų, tiek moterų darbas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)