DELFI grupė spalį išspausdino 11 702 tekstus ir vaizdo reportažus, 28220 nuotraukų, turėjo 120 tiesioginių transliacijų.

Šį mėnesį DELFI didžiavosi ekskliuzyvine medžiaga – specialaus korespondento Dainiaus Sinkevičiaus publikuotu interviu su visų laikų ieškomiausiu Lietuvos nusikaltėliu. Ši publikacija gimė po ilgai trukusio susirašinėjimo laiškais paštu su Jekaterinburgo kalėjime teismo laukiančiu 45 metų Romu Zamolskiu, kurį Lietuvos medikai buvo pripažinę nepakaltinamu po daugybės įvykdytų nusikaltimų.

Romas Zamolskis

Dar viena ilgai lauktų DELFI naujovių – atsinaujinusi DELFI TV platforma bei spalio 29 dieną surengtas TV transliacijų maratonas, kurio metu buvo kalbinami įtakingiausi žmonės Lietuvoje, paskelbti po keletą mėnesių trukusio DELFI projekto „Lietuvos įtakingiausieji 2015“. DELFI TV studijoje pasirodė Lietuvos elitas, turintis didžiausią įtaką Lietuvos visuomenės raidai, visuomenei ir sprendimų priėmėjams.

Spalį DELFI savo skaitytojams pateikė itin aktualių ir rezonansinių medžiagų. Bene plačiausiai nuskambėjo DELFI žurnalistinis tyrimas, kurio metu buvo demaskuoti slapti aukštų Lietuvos politikų susitarimai Druskininkuose. Šis skandalas buvo narpliojamas šiuose DELFI straipsniuose: Po sočios vakarienės kurorte – premjero tūpsnis Druskininkų carui, Druskininkų skandalas: „Aqua“ ir jos klientai, Niekam nenuomojami Druskininkų „Aqua“ kambariai audrina vaizduotę.

Be to, DELFI fotografui ir operatoriui pavyko užfiksuoti į Druskininkų skandalą įsivėlusių politikų – mero Ričardo Malinausko ir buvusio STT vadovo, dabartinio Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės sekretoriato vadovo Žimanto Pacevičiaus slaptą susitikimą: R. Malinauskas ir Ž. Pacevičius susitiko Vilniaus kavinėje.

Skaitytojai neliko abejingi jautriai istorijai apie policininką, kuris apsiėmė globoti nužudytos moters septynmetį vaiką: Nužudytos moters sūnelis pusantros paros laukė mamos: ačiū geram žmogui, kad tai nesibaigė tragedija.

Spalio mėnesį DELFI tęsė didelio susidomėjimo sulaukusio reportažų ciklą iš karštų Pabėgėlių krizės taškų, kur išvyko specialusis korespondentas Artūras Morozovas ir DELFI TV skyriaus žurnalistas Mindaugas Bajarūnas: Migrantų krizė. Pirmi žingsniai atvykus – pradurti valtį ir sunaikinti dokumentus, Migrantų krizė. Vietiniai net mušasi dėl to, ką palieka pabėgėliai ir Pabėgėlių kelte sutiktas siras perspėjo Europą.

Pabėgėliai kelte

Į DELFI sugrįžo sėkmingas Rytų Europos studijų centro ir DELFI projektas „V. Putino Rusija“, kuriame analitikas Marius Laurinavičius nagrinėja Rusijos prezidento V. Putino ir jo aplinkos žmonių politiką ir strategiją: V. Putino Rusija. Tikrųjų Kremliaus ginklų arsenalas ir V. Putino Rusija. Kremliaus planas Europai: pakiša Nr. 1

Spalį DELFI versle siūlėme ne tik svarbiausias aktualijas: naftos kainų pokyčius, planuojamas permainas energetikoje, kitų metų biudžeto pakeitimus ir su juo susijusius mokesčius, bet ir išskirtinių straipsnių, sulaukusių skaitytojų įvertinimo.

Edgaro Savicko straipsnyje „Už kuriamo giganto įžvelgia norą paslėpti galus“ nagrinėti planai į vieną holdingą sujungti Susisiekimo ministerijai pavaldžias valstybės įmonės. Erikos Fuks straipsnis „Po giminaitės mirties – naujas šokas: įtariama, palikimą pasisavino banko darbuotoja“ paviešina įtariamą įžūlią banko darbuotojos vagystę. Ugnės Karaliūnaitės straipsnyje „Visa tiesa apie bankų įkainius: už ką moka tik lietuviai?“ detaliai išanalizuoti kitose Europos šalyse taikomi bankų įkainiai.

Norvegijos kronos nuosmukio priežastys nagrinėtos straipsnyje „Nuo Norvegijos nusisuks emigrantai?“.

Spalio mėnesį DELFI Sporto komandą papildė žurnalistai Laurynas Butkauskas, Jaunius Sarapas ir Artūras Dijakovskis, kurie nuo šiol yra atsakingi už atnaujintą rubriką Krepšinis.lt. Per mėnesį (25 dienas) naujame vertikale buvo publikuota net 520 straipsnių.

DELFI skaitytojams labiausiai įsiminė Mindaugo Augusčio įžvalgos apie Kauno „Žalgirį“ ir Vilniaus „Lietuvos rytą“ bei Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) gobšumą ir J. Sarapo interviu su Tomu Delininkaičiu.

Didelio skaitytojų susidomėjo sulaukė Anglijos futbolo rinktinės viešnagė Vilniuje, rungtynės su lietuviais, trenerio Igorio Panktratjevo atsistatydinimas, anglų patyčios iš lietuviško futbolo infrastruktūros ir UEFA bauda Lietuvai už fanų muštynes ir netvarką stadione.

Anglijos futbolo sirgaliai

Spalio mėnesio DELFI Sveikatos rubrikos tekstai griovė mitus – esama gausybė ligų, kurių pacientai stigmatizuojami, painiojami simptomai, neskiriamas pakankamas dėmesys ir savalaikis gydymas. Pavyzdžiui, 28-erių Karolis Petryla papasakojo, kad epilepsija, tai ne vien kritimas ant grindų ir iš burnos besiveržiančios putos- yra per 40 šios ligos pasireiškimo būdų.

Supažindinome su reta liga – alopecija – kurios metu pacientams nuslenka visi kūno plaukai, o aplinkiniai klaidingai mano, kad tai – chemoterapijos pasekmė.

25-erius metus su žvyneline gyvenanti Lina Šlamienė nuramino, kad (daugelio nuostabai) ši liga nėra užkrečiama, tačiau žmonių nežinojimas ir šiandien dar sukelia panieką bei baimę.

Sudėtingą informaciją pateikdami aiškiai ir suprantamai ėmėmės tų temų, prieš kurias neretai užsimerkiama. Pavyzdžiui, alkoholizmas. Tekste „2 nekalti požymiai, kad jau
turite problemų dėl alkoholio“
nubrėžiama ryški riba, kurią peržengus kelio atgal gali ir nebebūti.

Galiausiai, skaitytojai verčiami kritiškai vertinti šiuo metu nemokamai siūlomas prevencines vėžio programas ir daugiau dėmesio skirti savo sveikatai – jei įtariamos ligos neranda vienas gydytojas, belstis į kitas duris. Tuo įsitikino Audronė Kietienė, šiuo metu didvyriškai nepasiduodanti ketvirtos stadijos gimdos kaklelio vėžiui.

Spalio mėnesį DELFI Piliečio rubrikoje skaitytojai galėjo sužinoti, ar pelnytai kraupstama nuo maisto ligoninėse: gausią DELFI skaitytojų atsiųstų nuotraukų galeriją, kuriose jie įamžino įvairiose Lietuvos gydymo įstaigose tiekiamą maistą, detaliai aptarė sveikos mitybos specialistė.
Maistas ligoninėse

Didelio dėmesio susilaukė ne viena asmeninė skaitytojų istorija, tačiau bene daugiausiai pozityvių emocijų sukėlė neįtikėtinas Angelų sargų dienai skirtas vairuotojo pasakojimas apie šaunius pareigūnus, nenusisukusius bėdoje.

Atgarsio sulaukė ir rubrikoje publikuotas slapta nufilmuotas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip svetur gyvenanti lietuvė auklė bjauriai elgiasi su mažyliu – toks jos poelgis sulaukė didelio skaitytojų pasipiktinimo.

DELFI Mokslo rubrikoje karaliavo keista žinia iš Rusijos: įtartini įtartinos laboratorijos mokslininkai, pakartoję vakarietiškose mokyklose populiarų moksleivių eksperimentą, žada proveržį kosminėse kelionėse, ir tikina, kad jų projektu jau susidomėjo Rusijos Gynybos ministerija. Arba ko tik nepadarysi, kai valstybinio finansavimo norisi, bet savų idėjų trūksta.

Lietuva nuo Estijos atsiliko dėl to, kad mūsų šalies visuomenė nepasitiki technologijomis ir dėl to nesugeba iš jų išgauti maksimalios naudos – tokią žinią mūsų šalyje skleidė Taavi Kotka, Estijoje atsakingas už visus valstybės mastu vykdomus e-projektus.

DELFI Auto rubrikoje skaitytojus labiausiai domino Civilinio kodekso atnaujinimas, nustatęs naujus reikalavimus automobilių pirkimo-pardavimo sutarčiai. Pauliaus Garkausko straipsniai - Nauja automobilių pardavimo tvarka: ką sužinos pirkėjas? ir Nauja automobilių pardavimo tvarka: dilemos dėl ridos ir mašinos istorijos sukėlė komentarų audras.

GRYNAS.lt šį mėnesį didžiuojasi išskirtiniu tyrimu apie šalia Kamšos esančiame draustinyje užvirusias nelegalias statybas.

Namai Kamšos draustinyje

Įdomu tai, kad tyrimą atlikusi Kauno apygardos prokuratūra pasiūlė pakeisti draustinio ribas, o aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas tam pritarė. Publikacija Statybų skandalas: išdygus nelegaliam kvartalui prokurorė siūlo naikinti draustinį sulaukė didžiulio skaitytojų susidomėjimo.

Taip pat buvo publikuotas išskirtinis interviu, kurį davė vienas iškiliausių pasaulio klimatologas, nobelio taikos premijos laureatas, profesorius Anilas Markandya. Publikacijoje Klimatologo perspėjimas: laukia didžiulės problemos paaiškinama, kokios grėsmės kyla Lietuvai vykstant klimato atšilimui.

Spalio mėnesį DELFI Gyvenimo rubrikoje startavo interviu ciklas su visuomenėje žinomų žmonių antrosiomis pusėmis. Operos solisto Virgilijaus Noreikos žmona Loreta Bartusevičiūtė-Noreikienė papasakojo apie nelengvą jų meilės pradžią, o publicisto ir istoriko Rimvydo Valatkos žmona gydytoja Ilma Valatkienė atskleidė jų pažinties istoriją.

Daugelio skaitytojų širdis suvirpino vilniečių Vaivos ir Povilo Sikorskių istorija. Užauginę keturias savo atžalas, dabar jie rūpinasi devyniais be tėvų globos likusiais vaikais, kurių jauniausiajam yra vos vieneri, o vyriausiajai – aštuoneri.

Daug dėmesio visada sulaukia psichoterapeuto Olego Lapino atsakymai į skaitytojų atsiųstus klausimus. Specialistas profesionaliai išanalizuoja problemas, kurios aktualios daugeliui, ir pasiūlo geriausius sprendimo būdus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)