Parlamentarai antradienį nesutiko svarstyti Visuomenės informavimo įstatymo pataisų, kuriomis siūlyta uždrausti bankų ir savivaldybių įsteigtos įmonėms ar įstaigoms būti viešosios informacijos rengėjais ar jų dalyviais.

Už šį pasiūlymą balsavo 36 Seimo nariai, prieš šeši, susilaikė 33 parlamentarai. Vėliau 38 balsais prieš 32 pataisos buvo atmestos, neleidžiant autoriams jų tobulinti ir teikti vėl.

Pakeitimų autoriai konservatoriai Jurgis Razma ir Arvydas Anušauskas teigė, kad pataisos leistų išvengti paslėptos politinės reklamos ir nedeklaruojamos paramos savivaldybių švietimo įstaigų leidžiamiems laikraščiams.

Parlamentinio Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narys Valentinas Stundys teigė, kad pataisos užtikrintų žiniasklaidos veikimo laisvę ir atsakomybę, nes „pseudo leidiniai kenkia spaudinių rinkai“.

„Gauta informacija, kad yra savivaldybių, kurios prisidengdamos įsteigtomis savo švietimo krypties įstaigomis, leidžia periodinius leidinius su paslėpta politine reklama“, - teigė projekto autoriai.

Tarp tokių minėtos Druskininkų ir Raseinių savivaldybės.

Pataisomis siūlyta, kad viešosios informacijos rengėjais, jų dalyviais negali būti valstybės ir savivaldybių institucijos bei įstaigos (išskyrus mokslo ir mokymo įstaigas), taip pat juridiniai asmenys, kurių steigėjai, dalininkai ar akcininkai yra savivaldybės, bankai ir jų valdomos įmonės bei įstaigos. Visi jie galėtų leisti tik neperiodinius informacinius leidinius ar turėti informacinės priemones, skirtas visuomenei informuoti apie savo veiklą.

Dabar įstatymas valdyti žiniasklaidos priemonę draudžia tik patiems bankams, partijoms ir savivaldybėms tiesiogiai.

Lietuvoje bankai du kartus buvo įsigiję žiniasklaidos priemonių. 2009 metais bankas „Snoras“ per antrinę įmonę „Snoro Media investicijos“ buvo įsigijęs 34 proc. „Lietuvos ryto“ akcijų ir tuo metu tapo didžiausia šios žiniasklaidos įmonės akcininke. 2010 metais Ūkio bankas finansavo žiniasklaidos įmonės „Diena Media News“ kontrolinio paketo, kurį nusipirko „Baltijos įmonių finansai“, įsigijimą.

„Snoras“ bankrutavo 2011 metais, o Ūkio bankas - 2013 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)