Jos skelbia įsipareigojančios interneto portaluose anonimiškai nekomentuoti apie klientus, konkurentus, jų prekes ir paslaugas, taip pat neteikti anoniminių komentarų rengimo paslaugos ir nesamdyti trečiųjų šalių šiam darbui.

12 didžiausių viešųjų ryšių agentūrų, priklausančių Ryšių su visuomene agentūrų asociacijai (RSVA), ketvirtadienį paskelbė pasirašiusios šį susitarimą. „Šis susitarimas yra dalis nuoseklaus darbo siekiant paskatinti ryšių su visuomene industriją atidžiau laikytis etikos standartų. Nors formaliai šis susitarimas galioja tik RSVA nariams, tačiau tikime, kad kad mūsų pavyzdžiu paseks ir kitos komunikacijos paslaugas teikiančios bendrovės“, – aiškino RSVA tarybos pirmininkas Kęstutis Gečas.

K. Gečo teigimu, anoniminiai komentarai – labai žalingas dalykas, bandymas manipuliuoti viešąja nuomone, tai neprisideda prie rinkos etiškumo bei skaidrumo.

Ar tai reiškia, kad agentūros pripažįsta iki šiol tokias paslaugas teikdavusios ir komentarus už pinigus rašydavusios? K. Gečas gynėsi, kad tai netiesa.

Kęstutis Gečas
„Faktų apie teikimą mes neturime, tačiau pripažįstame ir girdime, kad būna tokių užklausų. Būna juridinių ir fizinių asmenų, kurie siūlo už užmokestį generuoti anoniminius komentarus interneto portaluose. Būtent tai yra daugiau apsisaugant iš anksto nuo tokios praktikos“, – sakė R. Gečas. Priminus, kad būta viešųjų ryšių agentūrų, kurios oficialiai siūlė komentavimo interneto portaluose paslaugas, K. Gečas patikslino daugiau kalbantis už asociacijos narius ir formuojantis RSVA praktiką.

Agentūros „Idea Prima“ direktorius Paulius Tamulionis pridūrė, kad daugiausia tokių užklausų sulaukiama krizinių situacijų metu. „Tai daugiau krizinių situacijų kontekstai – ar įmonei, ar asmeniui, ar organizacijai nusimato kažkokia krizė, problema, arba kyla problema, suprantama, kad krizės kontekste gali atsirasti daug neigiamų komentarų. Jos įsivaizduoja kaip galima atsaką tokių komentarų atskiedimą palankiais komentarais, tokiu būdu sukurti reputacinį balansą“, – kalbėjo P. Tamulionis.

Ketvirtadienį pasirašytas susitarimas nedraudžia bendrovių darbuotojams komentuoti apie klientus, jų prekes ir paslaugas, tačiau tokiu atveju agentūros darbuotojas privalo pasirašyti savo vardu ir pavarde. Atsiradus įrodymams, kad kuri nors agentūra pažeidė susitarimą, ji gali būti svarstoma Garbės teisme.

DELFI ragina komentarus rašyti prisiregistravus

DELFI ragina skaitytojus savo poziciją išsakyti komentaruose užsiregistravus ir nesislepiant po anonimiškumo skraiste.

Nors jūs vis dar galite komentuoti anonimiškai, registruotiems vartotojams siūlome daugiau privalumų:

Jūsų žinutė pasirodys kartu su Jūsų pasirinktu paveikslėliu ir vardu.

Prie registruoto vartotojo žinutės bus rodomas ID simbolis, kuris patvirtina, kad tai yra registruoto vartotojo vardas. Jūs taip pat galėsite keisti šiuos duomenis arba bet kada komentuoti anonimiškai.

Vartotojo paskyros gali būti tarpusavyje susiję. Galite komentuoti iš pasirinktos paskyros su norimu paveikslėliu ir vardu, nepriklausomai nuo to, kokiu būdu būsite prisijungęs.

Prie Jūsų naujausių komentarų bus rodomas mini profilis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)