Pataisas Seimas priėmė pavasarį. Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimus inicijavo prezidentė Dalia Grybauskaitė, argumentuodama būtinybe kovoti su priešiška propaganda.

Pataisos atsakomybę už turinį nustato visiems retransliuotojams, nepriklausomai nuo registracijos vietos. Bauda transliuotojams ir retransliuotojams už karo propagandą, raginimus keisti konstitucinę santvarką ir kėsintis į šalies suverenitetą galės siekti iki 3 proc. metinių pajamų.

Naujas priemones šalies vadovė D.Grybauskaitė argumentavo tuo, jog „Lietuva šiuo metu gyvena informacinio karo sąlygomis“. Pataisų šalininkai Seime laikėsi pozicijos, jog tai būtų tinkamas atsakas į Rusijos propagandą, bet buvo ir kritikų, kurie sakė, jog tai - cenzūros įvedimas.

Įstatymu taip pat draudžiama vienerius metus teikti valstybės paramą karo propagandą ar raginimus keisti konstitucinę santvarką paskelbusiai žiniasklaidai, o Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) prieš tokius transliuotojus ar retransliuotojus galės operatyviau imtis priemonių.

Prezidentūros teigimu, rusiškas televizijos programas, per kurias rodoma propaganda, nuolat stebi 15 proc., arba 400 tūkst., Lietuvos gyventojų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)