Kaip ir kitas šventes, apie kurias dar neseniai nieko nežinojo. Aukso gyslą atradę rinkodarininkai stengiasi, kad švenčių, per kurias noriai leisite savo pinigus, jokiu būdu nepritrūktų.

Jei mėgstate bumbėti dėl „netikrų“ švenčių, kaip šv. Valentino diena ar Helouvynas, turėtumėte nuoširdžiai užjausti amerikiečius. Pas juos tokių švenčių – nors vežimu vežk. Yra net atskiras terminas, apibūdinantis komerciniais tikslais sugalvotas šventes – „Hallmark holidays“, pagal korporacijos, garsėjančios savo atvirukais, vardą.

Pavyzdžiui, trečiasis spalio šeštadienis JAV švenčiamas kaip saldžiausia metų diena. Ir tik pabandykite brangiam žmogui nenupirkti bent jau šokolado plytelės.

Istoriniai šaltiniai teigia, kad ši šventė minima jau nuo 1921 m., kai ją kaip reklamos priemonę Klivlende sugalvojo vietinis saldainių fabrikas. Kadangi šventei nebe daug liko iki šimtojo jubiliejaus, jos palaikytojai kritikams atkerta, kad tai ne komercinė, o pati tikriausia istorinė šventė ir ją minėti būtina.

Dar viena JAV prekybininkų labai laukiama šventė – senelių diena, švenčiama rugsėjį, pirmą sekmadienį po nacionalinės darbo šventės.

Paplitusioje legendoje pasakojama, kad šią šventę inicijavo namų šeimininkė iš Vakarų Virdžinijos, norėjusi rasti būdą pralinksminti senolius slaugos namuose. Nuo 1978 m. ši šventė pripažįstama kaip nacionalinė šventė, o prekybos centruose netrūksta raginimų neleisti seneliams jaustis pamirštiems ir, žinoma, ką nors nupirkti.

Minėti atvirukų gamintojai „Hallmark“ netgi inicijavo apklausą, kuri esą parodė, kad daugelis senelių liūdi per šią šventę gavę per mažai dėmesio ir jokio atviruko, bet kažin kiek toks šaltinis gali būti patikimas.

Kita prekybininkų gudrybė – adaptuoti užsienio šventes vietinai rinkai. Ar tai, kad nesate airis, gali sutrukdyti jums kovo 17 atšvęsti šv. Patriko dieną? Ši šventė, taip pat daugelį metų audringai švenčiame ir JAV, po truputį kelia koją ir į Lietuvą.

Prekybos centrai jai dar neskiria daug dėmesio (nors gali būti, kad tai – tik laiko klausimas), tačiau miestų klubai ar barai nepraleidžia progos paminėti šią progą, žinoma, kuo plačiau atveriant piniginę.

O jei artėjančios šv. Valentino dienos nešvenčiate ne todėl, kad ja netikite, bet esate vienišas – neliūdėkite, nes Kinija jau rado išeitį.

Lapkričio 11 čia kasmet minima vienišių diena ir visi tie, kurie didžiuojasi esantys vieniši, siaubia parduotuves taip parodydami, kad pirmiausia reikia mylėti ir lepinti save.

Neabejotina, kad daugėjant vienišų žmonių, tokia galimybe anksčiau ar vėliau nuspręs pasinaudoti ir Lietuvos rinkodarininkai.

O jums liks tik pasirūpinti, kad turėtumėte už ką švęsti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)