KT pranešė atsisakiusi suteikti leidimą koncentracijai „15min” savininkei „AS Eesti Meedia“ įsigijus 100 proc. bendrovės „AllePAL OÜ“ akcijų. KT nustatė, jog dėl tokios įvykdytos koncentracijos klasifikuotų nekilnojamojo turto ir transporto priemonių skelbimų rinkose Lietuvoje buvo itin apribota konkurencija.

Minėtos bendrovės ir su jomis susijusios įmonės yra didžiausios klasifikuotų nekilnojamojo turto ir transporto priemonių skelbimų interneto svetainių valdytojos Lietuvoje. Kilus įtarimų, kad 2014 m. įvykdžius sandorį, galėjo būti sukurta ar sustiprinta dominuojanti padėtis ar apribota konkurencija, jos buvo įpareigotos pateikti pranešimą dėl koncentracijos.

„Išnagrinėjusi pranešimą, KT nustatė, kad bendrovių susijungimas panaikino buvusią konkurenciją tarp skelbimų portalų, o po koncentracijos susijungusios bendrovės pakėlė klasifikuotų nekilnojamojo turto ir transporto priemonių skelbimų kainas“, – rašoma KT pranešime.

DELFI vasario mėnesio pradžioje rašė, kad sausį paslaugų kainas padidino šie skelbimų portalai: autoplius.lt, autogidas.lt, aruodas.lt, skelbiu.lt. Norintiems parduoti automobilį, už 15 dienų rodomą skelbimą specializuotuose portaluose teko mokėti nebe 2,9 euro, o 4,99 euro. Portale skelbiu.lt – nebe 0,87 euro, o 1,49 euro. Nekilnojamojo turto (NT) skelbimai pastarajame portale pabrango nuo 2,9 euro iki 4,99 euro.

Skelbimų portalų atstovai tuo metu aiškino, kad skelbimų kainos ir paslaugų paketai keisti atsižvelgiant į lankytojų poreikius ir elgseną, tam, kad jie galėtų greičiau parduoti turtą.

Balandžio 26 d. „15min” citavo „AS Eesti Meedia“ valdybos pirmininką Sveną Nuutmanną teigusį, kad bendrovė nuo praėjusių metų restruktūrizavo bendrovę „Vertikali medija“ ir susitarė dėl jos pardavimo Cameronui G. Greavesui, „pagrindiniam „Žurnalų leidybos grupė“ savininkui“.

Vis dėlto Registrų centro duomenimis, tarp pastarosios akcininkų šio asmens nėra. 90 proc. jos akcijų nuo 2014 m. gruodžio priklauso Nyderlanduose registruotai „Stichting Administratiekantoor Kemplake“, likusios – „AS Eesti Meedia“.

Internete galima rasti pranešimų, kad Cameronas G. Greavesas yra vadovavęs „PricewaterhouseCoopers” atstovybei Lietuvoje. Šiuo metu verslo bendrovėms jis teikia konsultacines ir atstovavimo paslaugas Latvijoje.

Paprašytas atsakyti, kaip planuoja ištaisyti Konkurencijos tarybos nustatytus pažeidimus, „AS Eesti Meedia“ valdybos pirmininkas S. Nuutmannas DELFI el. paštu atsakė: „Mes bendradarbiaujame ir glaudžiai dirbame su KT ir šiuo metu nėra ką komentuoti“.

KT atstovai paaiškino, kad minėtu estų bendrovių sandoriu buvo itin apribota konkurencija klasifikuotų nekilnojamojo turto ir transporto priemonių skelbimų internete rinkose.

„AS Eesti Meedia“ įpareigota per 3 mėnesius atlikti veiksmus, kad būtų atkurta iki koncentracijos buvusi padėtis, arba pašalinti nustatytas pasekmes. Bendrovei neįgyvendinus KT nustatytos įpareigojimo grėstų bauda iki 10 proc. bendrųjų metinių pajamų praėjusiais ūkiniais metais“, – komentavo KT Komunikacijos sk. vyr. specialistė Dovilė Sandaraitė.

Anot jos, bendrovė pati turi pasirinkti priemones bei pateikti KT įrodymus, kad ėmėsi tinkamų priemonių, kurios pašalino nustatytas pasekmes konkurencijai.

Konkurencijos įstatyme yra pateikiamas pavyzdinis galimų priemonių sąrašas: pavyzdžiui, parduoti įmonę ar jos dalį, ūkio subjekto turtą ar jo dalį, akcijas ar jų dalį, nutraukti ar pakeisti sutartis ir pan.

Kai bendrovė pateiks įrodymus, kad ėmėsi atitinkamų priemonių, KT vertins, ar koncentracijos dalyvių atlikti veiksmai yra tinkami ir pakankami nustatytoms konkurencijos problemoms išspręsti.

„AS Eesti Meedia“ bendrovės interneto puslapyje nurodo valdanti prekės ženklus, kurių įsigijimą KT įvertino kaip ribojantį konkurenciją.

Pernai „AS Eesti Meedia“ pranešė, kad 2014 m. bendrovės grupės pajamos siekė 78,4 mln. Eur.

DELFI nuo 2007 m. priklauso kitai Estijos žiniasklaidos grupei „Ekspress Grupp“. Be kita ko, bendrovė Lietuvoje valdo ir skelbimų portalus Alio.lt ir Zave.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)