Šiemet neatostogausiantiems ar tiems, kuriems atostogų laukti tiesiog pabodo, puiki išeitis – savaitgalio išvyka į gamta. Viena iš tokio laisvadienio pramogų - poilsis prie vandens telkinių. Lietuvoje vandens „tvirtumą“ poilsiautojai dabar gali išbandyti ne tik pabodusiais vandens dviračiais, bet ir akvabusais. Tuo tarpu prabangą mėgstantiems ar ypatingas progas švenčiantiems į horizontą nuo vandens galima žvalgytis ir iš jachtų ar upėmis plaukiojančių pramoginių laivų.

Ant vandens – paspirtuku arba dviračiu

Vandens dviratis – bene pirmiausiai į galvą šaunanti nebrangi pramoga prisiminus poilsį prie ežero. Kadangi patiems įsigyti tokį įrenginį kainuotų apie 2 – 3 tūkst. litų, daug paprasčiau valandai jį išsinuomoti prie ežero esančiame nuomos punkte. Tokio dviračio kaina dviems žmonėms valandai paprastai siekia nuo 10 litų, keturiems – 10 – 20 litų. Juos, kaip ir paprastas valtis (vidutinė nuomos kaina – 5 – 10 litų už valandą), išsinuomoti Lietuvoje paprastai galima prie visų didžiųjų ežerų, pavyzdžiui, Trakuose, Zarasuose, prie Platelių ežero ar netoliese esančiose kaimo sodybose. Sugalvojusiems vandenyje pramogauti individualiai, pavyzdžiui, savo sodyboje skirtas vandens burbulas, kurį parai galima išsinuomoti už 90 litų. Juos nuomojantis Aleksandras Charlampovičius sakė, kad tokie įrenginiai populiariausi rengiant vaikų gimtadienius ar vakarėlius.

Vandens sklandytuvas
Kita išskirtinė pramoga – vandens paspirtukas arba sklandytuvas, kuriuo vandens paviršiumi galima pasiekti 15 – 17 km/h greitį. Tiesa, Šarūnas Liktoravičius, vienas iš „Danutės pirtis“ kaimo turizmo sodybos savininkų sakė, kad šia priemone išmokti plaukti, visgi, pavyksta ne visiems. „Tai priklauso nuo žmogaus sudėjimo. Jeigu žmonės sportiški ir klauso instruktažo, tai padaryti jiems pavyks. Tiems, kurie klausosi mažiau tai – neįmanoma misija“, - sakė jis. Š. Liktoravičius sakė, kad šis įrenginys veikia sklandytuvo principu. „Kaip sklandytuvas sklendžia oru, taip šio įrenginio sparnas yra po vandeniu ir tas žmogus yra virš vandens. Jeigu reikiamas greitis nepasiekiamas, vandens paspirtukas nugrimzta ir reikia plaukti į krantą“. Vandens sklandytuvo nuoma sodybos klientams – su apmokymu 40 litų už valandą, kitur tai galima padaryti ir pigiau, tačiau teks palikti užstatą ir išmokti įrenginį valdyti patiems.

Laivai nuomojami pajūryje

Norintiems prabangesnės ir ramesnės pramogos galima pasiplaukioti ir laivu. Tokios kelionės populiariausios pajūryje, o jų kaina skiriasi priklausomai nuo jos trukmės ir maršruto. Jovita Kauneckytė – Šeškauskienė, vandens turizmo „Jovila“ direktorė sakė, kad pajūryje laivelį galima išsinuomoti ir porai valandų, ir dienai. „Poros valandų pasiplaukiojimas kainuotų nuo 300 litų, laivelis gali būti šešių vietų arba didesnis“, - sakė ji. Tuo tarpu kelionės kaina su pikniku ir ekskursija į Ventės ragą - 110 litų žmogui.

Saulius Budrys, išvykas iš Mingės kaimo į Kuršių marias ir Nemuno deltą organizuojantis „Aistytė“ laivo atstovas sakė, kad valanda šiame iki penkiasdešimties žmonių talpinančiame laive savaitgaliais kainuoja apie 260 litų. „Įmonės čia organizuoja savo šventes, gimtadienius, žmonės rengia krikštynas, vestuves, jubiliejus“ - sakė jis. S. Budrio teigimu, konkurentų pajūryje yra, tačiau klientų pakanka visiems, nes tokių pramogų populiarumas – tik auga.

Tiems, kurie nenori laivo nuomoti visai kompanijai, gali išbandyti pramoginius reisus. Pavyzdžiui, Kaune apžvalginis pramoginis 3 val. reisas iki Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės Kauno mariose žmogui kainuos 20 litų, kruizas Nemunu ir Verknės upe Birštone net penkiasdešimt vietų turinčiu laivu – tiek pat. Tokią sumą teks sumokėti ir už pasiplaukiojimą Nerimi Vilniuje, tačiau reiso metu laivu turi plaukti ne mažiau kaip dešimt žmonių.

Galima išbandyti ir akvabusus

Kelionė kitokio tipo transporto priemone – pontoniniu kateriu arba didesniu tokio tipo laivu „akvabusu“ – kainuos panašiai. Pasak „Etnos ekspozicija“ direktoriaus Kęstučio Grigaičio, jie tokius laivus gaminti pradėjo specialiai didesnių grupių kelionėms. „Pati tokio laivo sistema nėra mūsų idėja, jie visame pasaulyje egzistuoja jau seniai – nuo aptarnavimo sferoje veikiančių iki pramoginių laivų. - sakė jis. - Lietuvoje ši idėja atsirado todėl, kad turizmo organizatoriai, ypatingai Klaipėdoje sakė, kad jiems sudėtinga organizuoti dideles išvykas, nes turimi laivai maži ir juose netelpa žmonės iš autobuso“.

Kestutis Grigaitis
K. Grigaitis pasakojo, kad tokio laivo konstrukcija vienu metu leidžia juo plaukti nuo 10 iki 40 žmonių. Nors akvabusu šis laivas vadinamas dėl savo formos, ji gali keistis priklausomai nuo užsakovo norų. „Pagrindinis principas – jis pritaikytas plaukioti sekliais vandenimis“, - sakė jis. Šią transporto priemonę galima išbandyti Trakuose, Klaipėdoje, Birštone. Pavyzdžiui, pasiplaukioti Nemunu akvabusu „Justina“ kainuos 25 – 50 litų žmogui, priklausomai nuo kelionės trukmės ir maršruto. „Jeigu juose sumontuojamos vandens srovės turbinos (kaip vandens motociklų), jie gali plaukioti praktiškai 30 cm gylyje, t.y. visose Lietuvos upėse“, - pridūrė K. Grigaitis.

Mažesnėms kompanijoms ar pavieniams asmenims galima išmėginti kelionę ir pontoniniu kateriu. Vilniuje Nerimi tokios pramogos valandos kaina žmogui yra 20 litų. Kateris plukdys tuo atveju, jei to norės bent du žmonės. Tuo tarpu Trakuose beveik valandos kelionė iki 11 žmonių talpinančiame kateryje gali atsieiti apie 170 litų visai kompanijai.

Pasiplaukiojimas jachta brango

Apžvalginiai kruizai jachta – nebūtinai brangesni už pasiplaukiojimą laivu ar kateriu. Pavyzdžiui, Trakuose toks valandą trunkantis malonumas pasiplaukioti Galvės ežere kainuos 140 Lt, jachtoje vienu metu gali plaukti aštuonių žmonių kompanija. Tiesa, šiais metais tokios pramogos kaina yra dvidešimčia litų didesnė nei anksčiau. Jachtos „Astar II“ kapitonas Levas Radimonas pasakojo, jog tada plaukiama iki Tiškevičiaus ir Totoriškių dvarų. Jis sakė, kad panašios kainos už pasiplaukiojimus mokamos ir Klaipėdoje bei Kaune. Paslaugos populiarumą lemia ir oras. „Savaitgalį, jeigu prastas oras, plaukiame kokius du kartus, jeigu geresnis – daugiau“, - teigė L. Radimonas. Jis sakė, kad iš viso turistus plukdo apie trylika jachtų.

Levas Radimonas
L. Radimono teigimu, norinčių pasiplaukioti kasmet daugėja, taip pat išaugo skaičius ir tų, kurie nori išmokti buriuoti patys. „Jie išmoksta buriuoti, po to perka sau jachtas – padėvėtas ar naujas, tai jau priklauso nuo noro ir galimybių“, - sakė jis. L. Radimonas pasakojo, kad tokie kursai kainuoja panašiai, kaip ir automobilio teisių kaina. „Tokiais kursais susidominčių tikrai nemažai“, - sakė jis. Jau mokantys buriuoti gali išsinuomoti pačią jachtą. Tiesa, tam būtina atitinkama kvalifikacija. Pavyzdžiui, pajūryje jachtos nuoma parai gali kainuoti 300 litų, Trakuose – nuo 50 litų valandai priklausomai ir nuo nuomojamos jachtos.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)