Palyginti Papės apylinkių su lietuviškais pajūrio kurortais (Palanga ar Šventąja) – nepavyks. Papėje plyti žmogaus rankos nepaliesti laukai, o važiuojant žvyro keliuku per dulkes matyti tolumoje į dangų iškilusių keletos sodybų stogai, kai kurios dar tik statomos.

Daugiausia automobilių su lietuviškais numeriais

Nusukus nuo pagrindinio kelio, pajudėjus nuo sienos su Latvija ir penkis kilometrus pavažiavus neasfaltuotu keliuku, pasiekiama pagrindinė Papės automobilių stovėjimo aikštelė prie jūros. Joje stovi apie dvidešimt automobilių. Beveik visi jų – su lietuviškais numeriais.

Prie automobilio sutikta šeimyna pasakoja, kad į Papę atvyksta iš Skuodo. „Anksčiau važiuodavome į Šventąją, bet kai šiemet pamatėme, kas ten darosi, atvažiuojame čia išsimaudyti. Mums čia atvykti beveik ir arčiau“, - teigia vyras su žmona.

Laukinė dvasia jaučiama ne tik važiuojant Papės link, bet ir nuo automobilių aikštelės pasukus prie jūros, kuri yra vos už keliolikos metrų. Žolės čia niekas nepjauna, o ir krūmynai palikti augti patys sau. Šalia Papės švyturio matyti seni pastato griuvėsiai.

Įžengus į paplūdimį matyti vos keliasdešimt žmonių. Nors paplūdimys siauresnis nei Palangoje ar Šventojoje, visgi tuščios vietos daug.

Pakrantėje saule besidžiaugianti porelė pasakoja, kad vyksta atostogauti į Ventspilį, tačiau pakeliui užsuko pažiūrėti, kaip atrodo Papės paplūdimys. „Šiandien buvome Palangoje. Neįmanoma ten būti rankšluostis prie rankšluosčio“, - teigia lietuviai.

Ramybę Papės paplūdimyje galima surasti ne tik nuo daugybės žmonių, bet ir nuo šalto alaus ir keptos duonos siūlančių pardavėjų ar Lietuvos paplūdimiuose vis labiau populiarėjančių barų. Atvykus į šią Latvijos dalį, teks visu maistu ar gėrimais pasirūpinti iš anksto.

Lietuviai statosi sodybas

Ramioje ir laukinėje Latvijos gamtoje nusprendę ilgiau pasibūti poilsiautojai gali įsikurti kempinge. Už vieną palapinę teks susimokėti 3 latus (apie 15 litų) už kiekvieną žmogų teks dar primokėti 1,5 lato (apie 7,5 lito).

Kempingo savininkė Inta Vitola pasakojo, kad lietuvių kempinge itin daug. Tačiau ketvirtadienį palapinių miestelis buvo apytuštis. „Praėjusį savaitgalį kad būtumėte matę, kas čia vyko“, - sėkmingu verslu džiaugėsi latvė.

Moteris pasakojo, kad lietuviai į Papę atvyksta ne tik ramiai pailsėti prie jūros, bet taip pat kuria savo verslus. „Lietuviai aplink stato sodybas, vėliau su draugais čia atostogauja ar kitiems nuomoja“, - sakė ji.

Palapinėse nenorintys miegoti poilsiautojai gali rinkis iš kelių sodybų. Prie vienos net įrengti mini golfo laukai. Sodybose kambariai siūlomi už maždaug 100 litų, visą sodybą galima gauti susimokėjus apie 450 litų. Namelyje ant ratų lova vienam žmogui kainuoja 20-25 litus.

Papė yra įsikūrusi tarp ežero ir Baltijos jūros, todėl gyventojai kviečiami ne tik džiaugtis sūraus vandens voniomis, bet ir valtimi ar baidare pasiplaukioti po ežerą.

Nors šiuo metu Papės apylinkės atrodo apleistos ir paliktos prižiūrėti gamtai, iki Antrojo pasaulinio karo tai buvo gana judri gyvenvietė. Apylinkėse buvo apie 100 ūkių, švyturys, uostas, žuvies supirktuvės ir keletas administracinių pastatų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (299)