Ginčų objektas

„Nulinių valandų kontraktas“ (angl. „zero hours contract“) yra tokia darbo sutartis, kurioje darbdaviai neįsipareigoja darbuotojui suteikti tam tikrą valandų skaičių darbo, ir, jei nėra darbo, nemokamas ir atlyginimas.

Pagal tokias sutartis darbuotojai dažniausiai įdarbinami aptarnavimo sferoje, fabrikuose, sandėliuose, darbo agentūrose. Darbuotojai iškviečiami dirbti tik tada, kai yra darbo. JK Statistikos departamentas (angl. „The Office for National Statistics“) skaičiuoja, kad JK yra apie 1,4 mln. darbuotojų, dirbančių pagal tokias darbo sutartis. 

Tokios darbo sutartys tarp darbuotojo ir darbdavio yra ginčų objektas – vieni pasisako už tokias sutartis, kaip svarbias JK ekonomikai, kiti jas vadina darbuotojo išnaudojimu. Profesinės sąjungos ir kitos organizacijos kovoja, kad tokios darbo sutartys būtų uždraustos. 

„Nulinių valandų kontraktas“ vėl atsidūrė visuomenės akiratyje vos prieš savaitę. Getviko oro uoste kilus problemoms dėl bagažo, bendrovė „Swissport“ buvo apkaltinta, kad darbuotojų trūkumas atsirado būtent dėl to, kad šie dirba pagal nenustatytų valandų sutartį. Tačiau pati bendrovė tokius teiginius paneigė. 

Nauda darbuotojams

Atrodytų, kad tokios sutartys naudingesnės darbdaviams – jie darbuotojus iškviečia tik tada, kai reikia, ir moka už tas valandas. Tokios darbo sutartys verslininkams leidžia išvengti didelių darbo agentūrų mokesčių.

Tačiau „nulinių valandų kontraktai“ gali būti naudingi ir darbuotojų atžvilgiu. Pirmiausia, tai tinka žmonėms, galintiems dirbti lanksčiu darbo grafiku, pavyzdžiui, studentams. Nulinių valandų darbo sutartis neįpareigoja darbdavio suteikti konkretų darbo valandų skaičių, bet taip pat neįpareigoja ir darbuotojo sutikti dirbti tada, kai jam siūloma. 

Toks darbas yra galimybė ir tiems, kuriems reikia darbo įgūdžių ir patirties arba tiems, kurie ieško laikino darbo, nes susirasti nuolatinio nepavyksta. Dirbant nereguliariomis valandomis galima toliau ieškoti nuolatinio įdarbinimo galimybių. 

Darbuotojai, dirbantys pagal tokias darbo sutartis, turi teisę į mokamas atostogas ir privalo gauti bent minimalų atlyginimą, kuris šiuo metu yra 6,31 £ per valandą vyresniems nei 21 metų darbuotojams.

Minusų – daugiau?

Dirbant neapibrėžtu darbo grafiku labai sunku planuoti savo finansus – tai turbūt didžiausias tokių darbo sutarčių trūkumas. Gaunant nereguliarias pajamas, sudėtinga mokėti už nuomą, komunalines paslaugas, dar sudėtingiau gauti paskolą ar nusipirkti prekes išsimokėtinai.

Dirbant pagal tokias sutartis gali būti sunku gauti valstybines pašalpas, nors jos pagal pajamas ir priklausytų. Pavyzdžiui, viena iš sąlygų gauti Dirbančių asmenų mokesčių kreditus (angl. „Working Tax Credits“) yra ta, kad asmuo privalo dirbti atitinkamą valandų skaičių per savaitę. Dirbant pagal „nulinių valandų kontraktą“ šią sąlygą įvykdyti gali būti sunku. 

Nuo šių metų gegužės mėnesio bedarbiams, ieškantiems darbo ir užsiregistravusiems Darbo centre, dirbti pagal nulinių valandų kontraktus tapo privaloma. Anksčiau jie turėjo teisę atsisakyti darbo pasiūlymų, kuriuose negarantuojamos minimalios darbo valandos. Po priimtų pakeitimų, atsisakantieji dirbti pagal tokias sutartis gali netekti teisės į bedarbio pašalpą. 

Pasikeitimai – į gera

Tačiau tai ne vienintelis pasikeitimas tokiose darbo sutartyse. Kiti, kaip žadama, daugiau laisvės darbuotojams suteiksiantys pasikeitimai, buvo pristatyti birželio pabaigoje. Planuojamos tokios darbo sutarties įstatymo pataisos leis darbuotojams, dirbantiems pagal nulinių valandų kontraktus, dirbti daugiau nei vienoje darbovietėje. 

Šių pataisų šalininkai tvirtina, kad šiuo metu nulinių valandų sutartyse įtraukti draudimai dirbti daugiau nei vienoje darbovietėje, yra darbuotojų išnaudojimas. Nepririšus darbuotojo prie vienos bendrovės tokia sutartimi, jis galės dirbti pagal daugiau tokių darbo sutarčių ir gauti papildomų pajamų.

Daugiau informacijos apie darbo sutartis Didžiojoje Britanijoje rasi ČIA.

Jei turi problemų darbovietėje ar nori pasiteirauti dėl savo, kaip darbuotojo, teisių, kreipkis čia:

- Acas Helpline – 0300 123 1100 – nemokama parama ir patarimai sprendžiant problemas darbe. Daugiau informacijos: http://www.acas.org.uk.
- Užmokesčio ir darbo teisių pagalbos linija – 0800 917 2368, daugiau informacijos:https://www.gov.uk/pay-and-work-rights-helpline.