Lietuvoje įsigaliojo Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2011/83/ES dėl vartotojų teisių – ji nustatė ir vienodas teises apsiperkant internetu, telefonu, paštu.

Siuntų bendrovės „DPD Lietuva“ pardavimų ir rinkodaros direktorius Baltijos šalims Gabrielius Bilevičius atkreipia dėmesį, jog vartotojams numatytos geresnės pinigų grąžinimo garantijos atsisakius sutarties.

„Atsisakius pirkimo sutarties pardavėjas privalo per 14 dienų nuo sutarties atsisakymo grąžinti vartotojui visą sumokėtą sumą, įskaitant vartotojo apmokėtas išlaidas už prekių pristatymą. Jei vartotojas pasirinko kitą nei pardavėjo siūlytą įprastą prekių pristatymo būdą, gali būti nekompensuojamos papildomos išlaidos. Iki įsigaliojant naujajai direktyvai, Lietuvoje buvo taikomas 15 dienų pinigų grąžinimo terminas, daugelyje Europos šalių – 30 dienų“, - pastebi jis.

G. Bilevičius sako, jog direktyva nustatė ir aiškesnius prekių pristatymo reikalavimus: pardavėjas privalo pristatyti prekę ne vėliau kaip per 30 dienų nuo sutarties sudarymo dienos, jeigu nesusitariama kitaip. Kol prekė keliauja - atsakomybę dėl jos prisiima pardavėjas. Kai pardavėjas veluoja pristatyti prekę, vartotojas gali nustatyti papildomą terminą prekių pristatymui, o nesilaikius ir jo - nutraukti sutartį.

„Šis direktyvos reikalavimas labiau disciplinuos pardavėją ir neleis žadėti tokių pristatymo terminų, per kuriuos negali įvykdyti įsipareigojimų dėl tiekimo, logistikos ar sandėliavimo, - mano jis. - Naujoji Europos Sąjungos direktyva elektroninei komercijai turėtų suteikti daugiau skaidrumo, patikimumo, disciplinuoti elektronines parduotuves. Tokiu būdu ir suteikti daugiau pasitikėjimo pirkėjams, paskatinant juos aktyviau naudotis elektroninės prekybos teikiamomis galimybėmis.“

Imsis padidinto tarifo numerių

Turi keistis ir kai kurių įmonių taikomi skambučių tarifai. Šiuo metu padidinto tarifo numeriai veikia ne viename sektoriuje: padidintas tarifo numeris taikomas skambinantiems į autobusų ir geležinkelio stotis, kito teatrus, bilietų į renginius pardavėjams, taksi paslaugos tiekėjams ir daugeliui kitų. Padidinto skambučio kaina paprastai siekia 1-2 Lt, kai bazinė skambučių kaina yra 5-10 kartų mažesnė.

„Verslininkai, naudojantys specialiąsias telefono linijas, kuriomis su jais gali susisiekti vartotojai, negalės nustatyti didesnio mokesčio, nei bazinis pokalbių telefonu mokestis“, - dėstė Vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

Tarnybos specialistai išaiškina, kad sudarius sutartį su pardavėju ar paslaugų teikėju, įskaitant ir taksi paslaugų teikėją, vartotojui turi būti suteikta galimybė susisiekti su jais nepatiriant papildomų išlaidų, t.y. ne padidinto tarifo numeriu.

Be to, telefono numeris turi būti nurodomas sutartyje ar kitoje viešai prieinamoje vietoje: biliete, tinklalapyje ar panašiai.

„Verslininkui pažeidus šią pareigą, vartotojas turi teisę reikalauti išlaidų atlyginimo, o verslininkui nesutikus jų atlyginti, kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą“, - nurodoma tarnybos komentare.

Kam naujos taisyklės galios, o kam – ne?

Vartotojų teisių tarnybos specialistės išaiškino, kad ši nuostata taikoma daugeliui verslo paslaugų, taip pat ir laisvalaikio paslaugų teikėjams. Tai reikštų, kad įsigijus bilietą į kiną ar teatrą, žmogus turi teisę su paslaugų teikėju susisiekti nepadidinto tarifo numeriu.

Forum Cinemas“ rinkodaros vadovas Dainius Beržinis sako, jog įmonės teisininkai nagrinėja, kaip toliau turėtų būti naudojamas įmonės trumpasis numeris 1567, kuriuo skambinti kainuoja 1,9 Lt per minutę. Įmonės tinklalapyje rašoma, kad „administracijos telefonu informacijos apie kino filmų seansų laikus ir bilietų rezervaciją neteikiame“, o trumpuoju telefono numeriu galima gauti „išsamią informaciją apie filmus ir kino teatrų repertuarą“.

„Kino informacijos trumpasis numeris yra skirtas vartotojų patogumui, bilietų rezervacijai bei su ja susijusiai informacijai pateikti ir šiuo numeriu neteikiama informacija, susijusi su vartotojo jau įsigytu bilietu. Šis numeris reklamuojamas, skelbiamas taip, kaip nurodyta esamuose ir galiojančiuose teisės aktuose – kartu nurodant ir skambučio kainą, konkretizuojant ir paslaugas: bilietų rezervacija, tikslus kino filmų seansų laikas, kino bilietų kainos, kuriomis dar nėra sudaroma sutartis“, - komentavo D. Beržinis.

Pasak jo, vartotojai jau įsigiję bilietus, visą reikiamą informaciją turi ant bilieto, kuri ir yra sutartis tarp paslaugos tiekėjo ir pirkėjo.

„Apie biliete nurodytą filmą, taip pat bet kokią kitą papildomą ir su biliete nurodytu filmu nesusijusią informaciją, klientas gali nemokamai gauti „Forum Cinemas“ interneto tinklapyje. Šiame puslapyje taip pat nurodomi ir kiti nepadidinto tarifo telefonų numeriai, kuriais galima kreiptis ir jau turint bilietus, ir dėl su kuponais, renginiais susijusios informacijos. Panašiu principu viskas veikia jau 10 metų. Artimiausiu metu savo turimose laisvai prieinamose viešinimo priemonėse peržiūrėsime informacinių telefono numerių paskirtį ir atitikimą esamoms ar būsimoms direktyvoms“, - kalbėjo D. Beržinis.

Permainų taksi versle daug nenusimato, nes Taksi paslaugų teikėjų asociacijos prezidentas ir įmonės „Standart taksi" vadovas Ričardas Kriukovas dėsto, jog dauguma įmonių siūlo tiek trumpuosius, tiek ilguosius numerius, kurie papildomai neapmokestinami.

„Klientas gali pasirinkti, kokiu numeriu jis skambins. Nežinau įmonių, kurios neturėtų ilgųjų, nepadidinto tarifo telefono numerių“, - sako R. Kriukovas.

Anot jo, dažnesnis atvejis, kai taksi įmonės turi po kelis kontaktinius telefonus, tačiau vis tiek trumpieji numeriai reikalingi, mat klientams juos lengviau atsiminti.

Visgi ne visiems paslaugų teikėjams bus taikoma naujai įsigaliojusi direktyva, pavyzdžiui, ji negalios vežėjams – autobusų bendrovės ir Lietuvos geležinkeliai galės naudoti padidinto tarifo numerius. Taip pat nauja direktyva nepaveiks bilietų platintojų veiklos, nes jie tik parduoda bilietus, bet renginių neorganizuoja.

Padidintas tarifas galės būti taikomas ir sutartims dėl socialinių, sveikatos priežiūros, finansinių, turizmo, nuomos, ryšio paslaugų naudojantis viešaisiais mokamais telefonais, internetu ar faksu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)