Aikštelėje – vien automobiliai iš Lietuvos

Lenkijos valiuta pastaruoju metu sustiprėjo iki 4,22 zloto už 1 eurą, nors metų pradžioje svyravo apie 4,30-4,40. Tačiau pirkėjų iš Lietuvos srauto tai nė kiek nesumažino, o dalis jų, prisiskaitę anksčiau sėkmingai apsipirkusiųjų įspūdžių, tik dabar, ruošdamiesi šv. Velykoms, išsiruošė į kaimyninę šalį pirmą kartą.

Suvalkų miesto „Kaufland“ prekybos centro aikštelėje ilgai dairiausi automobilių lenkiškais numeriais, bet taip ir neradau. Aplink – vieni lietuviai ir vienas kitas baltarusis. Rasti laisvą vietą erdvioje aikštelėje nebuvo paprasta, o prie kiekvieno sustojusio automobilio lietuviškais numeriais kaip mat prisistatydavo tamsaus gymio pora, lietuviškai siūlanti pirkti abejotinos kilmės patalynės komplektus. Tik prekyba sekėsi nekaip – dauguma pirkėjų siuntė juos tolyn net nežiūrėdami į parduodamus daiktus ir neklausdami jų kainos.

Pristigo vežimėlių

Kita kliūtis laukė prie prekybos centro durų. Ten, kur visuomet stovėjo bent kelios dešimtys laisvų parduotuvės vežimėlių dabar buvo tuščia. Todėl įeinantieji buvo priversti gaudyti jau spėjusius apsipirkti lietuvius ir kantriai laukti, kol tie išsikraus prekes į automobilio bagažinę, kad galėtų paimti vežimėlį.

Prekybos salėje skambėjo vien lietuvių kalba, o per pirkėjų minią nelengva buvo prieiti prie išsvajotų pigesnių prekių. Lietuviai ilgai nesvarstydami krovėsi į vežimėlius fasuotą kiaulienos nugarinę, kainuojančią 10,99 zloto (2,60 euro) už kilogramą. Prieš metus visą mūsų šalį suerzinę kalafiorai Suvalkų „Kauflande“ šiandien kainavo po 4,99 zloto (1,18 euro) už vienetą, bet visiškai nedomino iš Lietuvos atvykusių pirkėjų. Tačiau daugelis neatsisakė įsidėti į vežimėlį po vieną ar kelis 500 g indelius šviežių braškių, kainuojančius po 6,99 zloto (1,66 euro).

10 kiaušinių – 0,95 euro

Velykos neįsivaizduojamos be margučių, tai yra vištų kiaušinių. Didelius baltus lyg tyčia marginimui skirtus kiaušinius „Kauflande“ lietuviai pirko po 3,99 zloto (0,95 euro) už 10 vnt.

„Vakar „Maximoje“ mačiau kiaušinių po 69 centus, tai gal neimam šitų?“ – klausė vežimėlį stumiantis jaunas vyras su akinukais.

„Teeee maži ir rudi. Kad jau atvažeeevom iki čia, tai krauk,“ – atsakė jam gražia sūduvių šnekta kalbanti žmona ar draugė.

Priešpiet daugelio pigiausių prekių arba tų, kurioms taikomos akcijos, lentynos jau buvo tuščios, o lenkų prekybininkai neskubėjo jų papildyti. Neradę pigiausio tualetinio popieriaus arba sauso kačių ėdalo, lietuviai jau net neskaičiuodami krovėsi brangesnes jų rūšis.

Sutaupo bent trečdalį

Paklausta ar apsimoka vežtis iš Lenkijos tai, ką gal ir Lietuvoje už panašią kainą rastų, kaupiną vežimėlį pirkinių sunkiai stumianti kaunietė Rūta sakė nustojusi skaičiuoti, kiek kuri prekė kainuotų eurais, maždaug ties parduotuvės viduriu.

„Kartą per mėnesį čia atvažiuojam su vyro bendradarbiais susimetę kurui. Tai stengiuosi prisipirkti visko, o namie peržiūriu čekį ir įsitikinu, kad bendroje sumoje sutaupau bent trečdalį, o kartais ir daugiau. Tai, jei kažkas ir brangesnio pasitaikys, nedidelė bėda. Kaskart išleidžiu apie 200 eurų, tai apie 100 eurų susitaupo,“ – paaiškino pirkėja.

Atskira eilė vietiniams, perkantiems ne daugiau kaip 10 prekių

Dar vienas išbandymas pirkėjų iš Lietuvos laukė prie kasų. Nors šeštadienio rytą dirbo visos Suvalkų „Kauflando“ kasos, eilės prie jų išsitęsė per visą prekybos salę, trukdydamos praeiti kitiems pirkėjams su vežimėliais ir sudarydamos spūstis.

Vis dėlto prie vienos kasos eilėje stovėjo vos keli pirkėjai, tačiau lietuviai mane iškart įspėjo ten nestoti, nes „tai – lenkų kasa“. Tik tada pastebėjau užrašą lietuvių ir lenkų kalbomis, kad ši greito aptarnavimo kasa skirta perkantiesiems ne daugiau kaip 10 prekių. Suprantama, tarp lietuvių tokių nepasitaikė, o butelį vyno ir gabalą sūrio perkantis lenkas išdidžiai prasibrovė pro visus mūsų vežimėlius ir buvo ten greitai aptarnautas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (963)