Nors atrodo, kad sąlygos Lietuvoje išbandyti vandens pramogas ne pačios tinkamiausios, pavyzdžiui, jūra ne visuomet lepina bangomis, tokius užsiėmimus pamėgę žmonės tikina, kad ir čia galima puikiai pasiplaukioti banglentėmis ar išbandyti jėgos aitvarus. DELFI kalbino ekstremalių vandens pramogų profesionalus, kurių teiravosi, kiek reikia investuoti norint išmėginti šiuos užsiėmimus bei klausė, kurios vietos Lietuvoje tokioms pramogoms tinkamiausios.

Kur galima išmėginti burlentę?

Vienas iš būdų išbandyti savo fizinę formą ir įgauti naujų potyrių – pasiplaukiojimas burlente. Pasak „X Pro“ parduotuvės vadovo Mindaugo Šliavo, šiuo metu Lietuvoje jomis plaukioja jau apie tūkstantį žmonių. „Tas skaičius po truputį didėja, tačiau nėra lengva, nes nėra tinkamų sąlygų, reikiamo vėjo. Sezonas trunka nuo gegužės iki lapkričio mėnesio. Geriausiai buriuoti dideliame vandens telkinyje, kurio neužstotų medžiai – Alauše, Dysnuose, Elektrėnų mariose, Kauno mariose, Kuršių mariose“, - sakė jis. M. Šliavo teigimu, patogiausia tuo užsiimti paplūdimyje, nes ten – geriausias vėjas. Burlentės nuomos kaina dienai, palyginus skirtingų nuomotojų teikiamas kainas, - apie 80 – 100 litų dienai. Papildomai teks susimokėti ir už apmokymą.

Artūras Morauskas
M. Šliavo teigimu, pagrindinis konkurentas burlentėms – jėgos aitvarai. Artūras Morauskas, tokius aitvarus valdyti mokantis „Go 2 kite” instruktorius sakė, kad ši vandens pramoga Lietuvoje klesti jau septynerius metus. „Šis laisvalaikio praleidimo būdas tampa priimtinesnis vis didesniam žmonių ratui. Ir patys aitvarai yra gerokai saugesni, ir mokymo procesas ištobulėjęs tiek, kad atsiradę daug mokyklų. Per pakankamai trumpą laiką galima saugiai ir gerai išmokti šio sporto“, - sakė jis. Jam pritarė ir „Kaitų nuomos“ darbuotojas Dalius.

„Žmonės, kurie domisi vandens sportu ir tokiomis pramogomis, jau seniai tai žino, bet vis daugiau žmonių nori išbandyti, klausinėja. Populiaru buvo ir anksčiau – paprasčiausiai dabar daugiau tuo užsiimančių pajūryje, todėl, kai pakyla vėjas, vis daugiau žmonių juos pamato“, - kalbėjo jis.

Jėgos aitvarai – nepigus užsiėmimas. Norint išmėginti jėgos aitvarą, pirmiausiai reikia sudalyvauti apmokymuose – jie gali kainuoti ir 800 litų visai dienai, ir apie 100 litų porai valandų. Tuomet teliks išsinuomoti visą įrangą (aitvarą, lentą, kostiumą, trapeciją), kurios kaina siekia apie 140 – 200 litus.

Pasak A. Morausko, užsiimti jėgos aitvarais, kaip ir burlentėmis, galima ne visur. „Vandens telkinyje turi būti pakankamai didelis atviras plotas tam, kad vėjas nesūkuriuotų, nebūtų turbulencijos. Be abejo, geriausia yra pajūrys, pamarys, kadangi čia vėjui įsibėgėti nėra didelių kliūčių, jis būna pakankamai pastovus. Tuo tarpu požeminis vėjas ežeruose yra labai gūsiuotas ir pasižymi tuo, kad gūsiai stiprūs, dėl to ir pavojingi“, - sakė jis.

Banglentę galima plaukioti Lietuvos pajūryje

A.Lapėnienės nuotr.
Gintas Lapėnas, burlenčių klubo „Vėjas galvoje“ direktorius, sakė, kad Lietuvoje daugėja ir norinčių išmokti valdyti banglentes. Tiesa, tam reikia keliauti į pajūrį – banglente šliuožiama tik ant didesnių bangų. „Sąlygos Lietuvoje nėra idealios, bet tinkamos. Po kiekvieno ciklono Baltija 1-2 dienas liūliuoja gražiomis ir taisyklingomis bangomis. Vandens ir oro temperatūra pasiplaukiojimo beveik neįtakoja, tai - aprangos reikalas. Tinkamai apsirengus galima tuo užsiiminėti visus metus“, - kalbėjo G. Lapėnas.

Girmantas Neniškis, stovyklos banglenčių mėgėjams „Surf camp“ organizatorius, taip pat nepritaria nuomonei, jog sąlygos norintiems plaukioti banglente Lietuvoje netinkamos, tėra mitas. „Pavyzdžiui, kalbant apie plaukimą jūroje, pučiant vėjui, tuomet, kai yra viena pirmųjų audrų metuose, paprasti žmonės slepiasi namuose ir nemato, tų sąlygų, kurias turime mes“, - sakė jis.

G. Lapėno teigimu, geriausios bangos formuojasi prie Klaipėdos uosto ir Šventosios molų. „Paskutinis mados klyksmas – čiuožimas banglente ant katerio sukeltos bangos. Tam naudojami specialiai tam sukurti kateriai. Jų dugno forma sukelia reikiamo ilgio ir statumo bangas. Startuojama nuo platformos katerio gale“, - pasakojo burlenčių instruktorius.

Nenorintys keliauti į pajūrį, gali išmėginti vadinamąsias SUP banglentes. Jos yra sunkesnės ir mažesnės už įprastas, tačiau tinkamos plaukioti ne tik jūroje, bet ir ežere ar upėje. „Ant jų žmogus gali labai patogiai stovėti. Jomis patogu irstytis pajūriu, ežerais, keliauti upėmis. Atėjus bangoms , jomis labai patogu mokytis čiuožti nuo bangų. SUP banglentės didelės, puikiai atlaiko žmogaus svorį, atleidžia pradedančiojo klaidas. Po trumpo instruktažo pagausite pačią pirmąją bangą ir nučiuošite ja. Europoje ir JAV SUP banglentės išgyvena didžiulį bumą“, - sakė jis.

G. Lapėnas sakė, išmokti SUP banglente gali pakakti ir 100 litų, o pati SUP banglentė gali kainuoti panašiai kaip naujas dviratis. „Kaina kaip dviračio, o įspūdžiai – geresnis“, - sakė jis. Tuo tarpu pajūryje įprastomis banglentėmis išmokti plaukti galima ir nemokamai.

G. Neniškio teigimu, šiemet vėl vyks jau penktoji „Surf camp“ stovykla, kur pirmosios pamokos visiems norintiems bus nemokamos. Tiesa, vyriškis pritaria, kad rimtai žiūrint į šią pramogą, investuoti visgi teks: „Banglentės Lietuvoje yra brangus sportas dėl to, kad reikia dažnai važinėti prie jūros, tikrai gerų sąlygų būna 4 – 5 kartus per metus, todėl vienos bangos kaina labai užauga, nes jų nėra tiek daug. Jeigu nori tobulėti, reikia keliauti. Įranga – ne pagrindiniai kaštai“, - sakė jis.

Jachtos teisių kaina – kaip automobilio

Vasara – puikus metas ir mokytis buriuoti. Levas Radimonas, jachtos kapitonas Trakuose, sakė, kad mokymasis valdyti jachtą primena mokymąsi vairuoti automobilį. „Yra teorinė medžiaga, kurią reikia išmokti, kaip ir vairuojant, ir praktiniai mokymai. Mes ir užsiimame praktiniais mokymais“, - sakė jis. Kapitono teigimu, tokie mokslai trunka apie dešimt valandų, viena iš jų kainuoja 120 – 150 litų. „Jeigu tuo pačiu metu būsite dviese, tuomet tai jums kainuos perpus pigiau“, - kalbėjo L. Radimonas.

Jo teigimu, išmokti buriuoti jachta iš viso kainuoja apie 1,5 – 2 tūkst. litų. Tiesa, tai – tik vidaus vandenų laivininko teisėms. „Kai žmonės gauna šias teises, jie gali buriuoti visuose vidaus vandens telkiniuose ir Kuršių mariose. Išplaukti į Baltijos jūrą jie negali, bet didelėje jachtoje gali plaukti kapitono padėjėju ir savo kvalifikaciją kelti jūroje. Po kurio laiko, priklausomai, kaip aktyviai jis tą kvalifikaciją kels, jis gali laikytis jūros kapitono teisių egzaminą“, - kalbėjo L. Radimonas. Įgijus oficialų laivavedžio statusą, nebūtina jachtos pirkti – jos nuomojamos ir parai ar valandai. Pavyzdžiui, Trakuose ją galima išsinuomoti nuo 50 litų už valandą, Kuršių mariose ar Platelių ežere savaitgaliui – už 600 – 800 litų.

Populiarėja vandens motociklai

Specialios laivavedžio teisės reikalingos ir nori važinėti vandens motociklu. Dainora Lukšienė, bendrovės „Jūros navigatorius“ direktoriaus pavaduotoja pasakojo, jog šiam įrenginiui valdyti reikia lankyti tuos pačius kursus kaip ir kitai mažesnio nei 150 arklių galių galingumo vandens transporto priemonei.

„Yra pradinukų kursai, tuomet, po metų, jeigu žmogus nori valdyti neriboto galingumo priemonę, išklauso 60 val. trukmės kursus, išklauso egzaminą ir gauna pažymėjimą neriboto galingumo laivui vairuoti. Tokie kursai kainuoja 600 litų, kvalifikacijos tobulinimas – 350 litų“, - sakė ji. D. Lukšienė pasakojo, kad nors ekonominės krizės metu, kaip ir visur, klientų buvo sumažėję, norinčiųjų išmokti laivybos atsiranda visuomet.

Tai patvirtina ir Aida Žekevičiūtė, UAB „Baracuda Lt“ administratorė – moters teigimu, iš jų parduotuvėje siūlomo vandens pramogoms naudojamo asortimento, perkamiausi – vandens motociklai. „Populiariausi vandens motociklai. Kad ir atrodo brangūs, mes šį sezoną jau šeštą pardavinėjame“, - sakė ji.

Visgi, vandens motociklai – gana brangi pramoga. Norint įsigyti tokią naują transporto priemonę, teks sumokėti apie 25 - 70 tūkst. litų. Motociklus galima ir nuomotis, tačiau kaina vis tiek išlieka didelė – valandos pasivažinėjimo gali kainuoti ir 300 - 500 litų. Nuomojantis tik vandens slides, reikės sumokėti mažiau – yra pasiūlymų, kur jų nuoma atsies tik 50 litų 8 valandoms. Norintiems galima išbandyti ir vandenlentę - pavyzdžiui, Vilniuje atsidariusiame vandens pramogų Watersport.lt kabelių parke, įžanginė pamoka kainuos apie 90 litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)