Kai kalba pasisuka apie vaikus, paprastai į vieną barikadų pusę rikiuojasi auginantys atžalas ir ginantys jų interesus, į kitą – kovojantys už savo teisę ramiai pavalgyti viešojo maitinimo įstaigoje.
Dažniausiai piktų žvilgsnių tėvai susilaukia tuomet, kai aplinkiniams atrodo, jog vaikas nesaugus, gali sužaloti save ar aplinkinius, kažką akivaizdžiai gadina, laužo, o už jį atsakingi suaugusieji nereaguoja.

Kai neapsikentę lankytojai ima skųstis padavėjui, šis tegali gūžtelėti pečiais – taisyklių, pagal kurias jie privalėtų rūpintis vaikų užimtumu, nėra, todėl tai pirmiausia yra tėvų pareiga.

Tiesa, kad vaikai turėtų kuo užsiimti ir tėvams nereikėtų be perstojo sekioti iš paskos, maitinimo įstaigos savo iniciatyva pasirūpina vaikišku meniu, pieštukais, popieriumi, kai kur netgi įrengiamos atskiros erdvės ir siūloma įdomesnių pramogų.

Kiek metų – tiek minučių ramybės

Visgi prieš praveriant maitinimo įstaigos duris kartu su vaikais, tėvams pravartu įvertinti jų amžių ir galimybes ramiai pasėdėti ar užsiimti kažkokia veikla, netrukdant kitiems lankytojams.

Vaikai, kaip ir suaugusieji, labai skirtingi: vienas gali valandų valandas piešti ar dėlioti dėliones, o kitam tai bus nepakenčiama veikla. Ir nesitikėkite, kad vaikas, vos pamatęs žaislus ar pieštukus, imsis veiklos ir jo nebus girdėti. Lavinimo priemonės, žaislai pirmiausia turi atitikti jo amžių, nes tai, kad įdomu vos pradėjusiam vaikščioti mažyliui, visiškai nesudomins jau mokančiojo raides.

Pasak Socialinių sprendimų centro psichologės Vikos Aniulienės, kiekvieno vaiko galimybės išlikti ramiam yra individualios, tačiau, pradedant nuo 2 metų amžiaus, vaikas gali ramus išbūti tiek, kiek jam metų: 2 metų – apie 2 minutes, 3 metų – apie 3 minutes ir t. t. Be to, patariama ir namuose savo atžalą mokyti tvarkingai susidėti žaislus, gerbti kitus, tuomet nekils problemų išėjus į viešą vietą.

Parūpina pieštukų ir popieriaus

Olga Belova
Daugelis maitinimo įstaigų labai neišlaidauja vaikų užimtumo priemonėms, todėl dažniausiai galima tikėtis gauti pieštukų ir popieriaus ar spalvinimo knygelę.

Kaip DELFI teigė „Čili Holdings“ marketingo departamento direktorė Olga Belova, jei tik yra galimybė, jie įrengia atskiras vaikų žaidimo vietas, kur mažieji randa žaislų, piešimo priemonių, spalvinimo lapų ir knygelių. Piešimo reikmenų visada galima gauti ir tuose restoranuose, kur nėra atskirų erdvių vaikams.

Pasak „McDonald’s“ marketingo direktorės Baltijos šalims Baibos Zakės, popierius su pieštukais tikrai daug nekainuoja ir tai yra mažiausia, ką restoranas gali padaryti dėl pas juos užsukančių šeimų.
„Galime suskaičiuoti, kad, pavyzdžiui, viename mūsų restoranų Kaune per metus vaikai piešiniams išnaudoja apie 400 metrų popieriaus, o pieštukų visuose restoranuose Lietuvoje sunaudojama apie
4 tūkstančius vienetų kasmet“, – kalbėjo B. Zakė.

Jeigu organizuojami vaikų gimtadieniai, pasak maitinimo įstaigų atstovių, jie vyksta nuo bendros salės atribotose erdvėse, todėl kiti lankytojai gali įprastai pavalgyti ir nejausti diskomforto dėl triukšmaujančių mažųjų.

Neaplenkia šiuolaikinės technologijos

Nemažai vaikų šiuolaikinėmis technologijomis domisi ne ką mažiau nei jų tėvai, tad norint juos sudominti vien popieriaus ir pieštukų gali nepakakti.

Maitinimo įstaigos turi koja kojon žengti su vis imlesniais vaikais ir be įprastų užimtumo priemonių siūlyti animaciją, lavinamuosius kompiuterinius žaidimus ir kitas pramogas.

Todėl kai kuriuose naujuose „Čili“ tinklo restoranuose vaikų žaidimo vietose atsirado televizoriai, per kuriuos transliuojama nuotaikinga vaikiška animacija, o restoranuose „McDonald’s“ ima rastis monitoriai su nemokama interneto prieiga, kad šeimos su vaikais galėtų žiūrėti animacinius filmukus arba naršyti prieš metus „McDonald‘s“ Lietuvai sukurtą vaikų lavinimui ir saugiam žaidimui skirtą portalą.

Pasak šio restoranų tinklo marketingo direktorės Baltijos šalims B. Zakės, jeigu vaikai negali ramiai pasėdėti ar kažkuo užsiimti ir jaučia malonumą tik žaisdami judrius žaidimus, jie savo lankytojams gali pasiūlyti restoraną, kur mažieji jiems skirtoje erdvėje gali žaisti krepšinį ar kitus sporto žaidimus.

Atsisakė linksminti vaikus

Kęstutis Markevičius
Tačiau ne visos maitinimo įstaigos specializuojasi organizuodamos pramogas vaikams, nes tam būtina specialiai pritaikyta aplinka, tinkamai apmokytas kvalifikuotas personalas, samdomi įvairūs personažai ir t. t. Todėl tėvai, rinkdamiesi kur pavalgyti su savo atžalomis, visų pirma turėtų įvertinti vietą ir ten teikiamas paslaugas.

Pasak restoranų grupės „Fortas“ marketingo vadovo Kęstučio Markevičiaus, prieš gerą dešimtmetį jie, ko gero, vieni pirmųjų Lietuvoje vaikams pradėjo organizuoti gimtadienio šventės programėles su picos kepimais, specialiom pasipuošimo ir žaidimo priemonėmis bei apdovanojimais, turėjo savo klouną, taip pat močiutę, kuri mokė vaikus minkyti tešlą, kartu su jais kepdavo sausainukus ir vaišindavo tėvelius.

„Tačiau, atsisakydami prekinio ženklo „Forto Pica“ ir pasitraukdami iš šeimos picerijų segmento, nutarėme nesispecializuoti į darbą su vaikais, o suteikti kokybišką pridėtinę vertę. Todėl atsisakėme vaikų užimtumą organizuojančių žmonių“, – kalbėjo K. Markevičius.

Jo teigimu, subtilesnę restoraninę kultūrą propaguojančios į maisto gaminimą bei patiekimą orientuotos užeigos paprastai vaikų užimtumui skiria mažiau dėmesio, todėl jie apsiribojo sudarydami vaikišką meniu, kai kuriuose restoranuose yra vaikų kampeliai, kur galima rasti medinių žaislų, konstruktorių - kaladėlių, piešimo reikmenų, tačiau investuoti į specialias vaikų užimtumo programas su įvairiais personažais ir pan. neketinama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)