Portalas „Kas vyksta Kaune“ domisi, kur Kauno centre papietauti už 2 eurus.

Suradome tris jaukias, laiko mažai paliestas viešas valgyklas: „Prie pašto“, prie Soboro ir M. Romerio valgyklą Kauno evangelikų reformatų bažnyčioje, kadangi pastaroji atostogauja iki rugpjūčio 16 d., plačiau aptarsime pirmąsias dvi.

Prie pašto

Pirmiausiai užsukame į valgyklą įsikūrusią Kauno centrinio pašto kieme, Laisvės al. 102 (įėjimas iš E. Ožeškienės g. 10). Valgykla dirba I-IV 8-16 val. ir V 8-15 val. Viduje yra pakankamai vietos įsitekti keliasdešimt žmonių, o esant šiltam orui, galima valgyti lauke, kur pastatyti suoliukai ir skėčiai nuo saulės.

Trumpa istorija. Valgykloje vedėja Alvyra Tankeliavičienė šioje įstaigoje dirba jau 44 metus, pasakoja, kad visos darbuotojos dirba čia ne mažiau kaip po 20-30 metų.

„Būdama 17-os baigiau mokslus ir atėjau dirbti čia. „Prie pašto“ veikia jau daugiau kaip 50 metų ir čia beveik niekas nepasikeitė: meniu išliko, pagrindas kotletai, kukuliai, „Astros“; nedaug ir interjeras kito.

Džiugu, kad yra klientų, kurie ir 40 metų čia valgo, sako, esą ateina, nes kasdien meniu keičiasi, yra paslauga išsinešimui, o ir skanu bei sveika.

Tik kiek neramu kaip bus toliau, nes nuomojame pašto patalpas, o jį juk rengiasi parduoti“, – kalbėjo A. Tankeliavičienė, prisiminusi, kad buvo laikai., kai čia valgyti galėjo tik pašto darbuotojai.

Ji pasakojo, kad pats darbymetis šešioms virtuvės darbuotojoms būna pietų metu: nuo 12 iki 14 val., per dieną į valgyklą pavalgyti užsuka apie 200 žmonių.

Į darbą virėjos renkasi nuo 7 val. ryto ir tikina, kad prisėsti per dieną laiko randa mažai.

„Per dieną pagaminame apie 100 „Astros“ kotletų, išverdame 150 porcijų sriubų, cepelinų irgi daugiau kaip 100. Beje, valgytojams pateikiamos daržovės., kompotai – atkeliauja ir iš darbuotojų sodų“, – pasakojo A. Tankeliavičienė.

Pašnekovė pridūrė, kad valgykla nenaudoja reklamos. „Žmonės viens per kitą susižino.“

Pakalbintas čia pietavęs klientas Virgis sakė, kad dirba pašte, tad čia ir pietauja. „Pietūs atsieina 2 eur. ar kiek daugiau. Šiandien valgiau bulvienę su kukuliais, patinka varškėčiai, lietiniai su varške, nes mažai mėsos valgau. Žemaičiai čia labai patinka, kartais žuvies paragauju, viskas skanu“, – sakė Virgis.

Meniu. Užsukus pirmiausiai pažiūrime į valgiaraštį, jame keliolika įrašų, įmantrybių nėra, daugiausiai lietuviški patiekalai.

Sriubos: šaltibarščiai su bulvių koše 1,5 eur., bulvienė su mėsos kukuliais – 0,95 eur., špinatų - 0,9 eur., saldi – 0,97 eur.

Karštieji patiekalai: kiaulienos guliašas 2,55 eur., žuvies kotletas 2,50 eur., vištienos kotletas „Astra“ 2,4 eur., kepta menkė 2,4 eur., kiaulienos maltinukai 2,2 eur., eur., bulviniai blynai su mėsa 2,2 eur., lietiniai su varške 1,9 eur., lietiniai su mėsa 1,85 eur.

Brangiausias patiekalas: kiaulienos guliašas 2,55 eur.

Gėrimai: juoda kava 0,5 eur., sultys – 0,45 eur., arbata – 0,3 eur.

Kas išeina už 2 eurus: špinatų sriuba ir lietiniai su mėsa (pusė porcijos) bei kompotas kainuotų apie 2 eur.

Prie Soboro


Ši legendinė valgykla veikia Laisvės al. 23 antrame aukšte, visai netoli Soboro. Valgykla dirba I-V 9-17 val., čia telpa keliasdešimt lankytojų, valgykla gan erdvi. Iš valgiaraščio tikrai yra ką pasirinkti.

Istorija. Įmonės vadovė pasakojo, kad vieta daug metų nepraranda populiarumo, esą dėl to, kad nebrangu ir skanu.

Valgykla čia veikia jau apie 70 metų, patalpos nuomojamos, dauguma darbuotojų dirba ilgą laiką, tarkim po 30 m.

„Kiek įmanoma, viską gaminame natūraliai, be konservantų, atšaldytų produktų, net šaldiklio nėra. Daugiausiai čia lietuviški patiekalai, ilgamečiai klientai, kai kurie valgantys čia net nuo įkūrimo sako, kad skanu, o ir kainos įkandamos, tad ir ateina“, – sakė pašnekovė.

Ji pasakojo, kad valgykloje galima ir po pusę porcijos valgyti, tad pasiėmus sriubos ir karštąjį patiekalą lengva sutilpti į 2 eurus.

Kaunietė Vladė (90 m.) patvirtino esanti ilgametė klientė, valgo čia jau 30 m.

„Seniau Laisvės alėjoje, netoliese dirbau kirpykloje, tai ir užlėkdavau papietauti. Dabar nebedirbu, ateinu čia, nes labai skanu, patinka lietuviški patiekalai: cepelinai, vėdarai, kugelis. Itališko, ispaniško ar kito užsienietiško maisto nemėgstu, man geriausia lietuviškas.

Smagu ir dėl bendravimo, visos darbuotojos pažįstamos, pasisveikinam, pabendraujam, jau žino, ką mėgstu, be to skanu, švaru. Kai ateinu taip gera“, – kalbėjo Vladė.

Meniu. Panašus į valgyklos „Prie pašto“, tik kiek mažesnis pasirinkimas. Pastebima, kad abiejų valgyklų kainos panašios.

Sriubos (250 g): dienos sriuba 0,90 eur., šaltibarščiai – 1,3 eur., šiupininė – 1,10 eur.
Galima rinktis ir pusę porcijos (100 g), tuomet kaina dalinama perpus.

Karštieji patiekalai: kiaulienos karbonadas (2,50 eur.), vištienos kepsnys 2,50 eur., balandėliai 2,30 eur. (pusė porcijos 1,20 eur.), kiaulienos šnicelis 2,30 eur., tarkuotų bulvių didžkukuliai su mėsa 2,30 eur., bulvių plokštainis 2,00 eur., virtų bulvių didžkukuliai su mėsa/varške 1,90 eur., žemaičių blynai 1,90 eur.

Prie karšto patiekalo pateikiamas garnyras: bulvių košė su salotomis.
Brangiausias patiekalas: kiaulienos karbonadas/ vištienos kepsnys (2,50 eur.).

Gėrimai: kava 0,80 eur., kompotas/arbata 0,50 eur., sultys 0,40 eur.

Kas išeina už 2 eurus: norint imti komplektą (sriuba ir karštasis patiekalas) ir sutilpti į šią sumą, teks vieną patiekalą imti pusės porcijos, arba imti tik vieną pilnos porcijos patiekalą. Taip pat gali tekti sumokėti kiek daugiau, nei 2 eur. Imant paprastą derinį: dienos sriubą ir bulvių didžiukulį su mėsa (pusė porcijos) atsieina 1,90 eur.

Bažnyčioje



Trečioji nebrangi valgykla yra E. Ožeškienės g. 41, įsikūrusi veikiančioje Kauno evangelikų reformatų bažnyčioje. Tai M. Romerio universiteto valgykla, į kurią gali užsukti visi norintieji, ji dirba I-IV 9-15 val. ir V 9-14 val.

Tiesa, šiuo metu valgykla nedirba, veikti vėl pradės rugpjūčio 16 d.