Atsižvelgusi į naujos Lenkijos valdžios vizijas ir pažiūras reitingų agentūra „Standard & Poor's” sumažino šalies skolinimosi reitingą nuo A- iki BBB+, kartu sureagavo ir valiutų rinkos – Lenkijos zlotas susilpnėjo euro atžvilgiu.

Lietuvos banko duomenimis, dar sausio 15 d. 1 euras buvo lygus 4,4129 zloto, o sausio 18 d. - jau 4,4606 zloto. Prieš Kalėdas (gruodžio 22 d.) kursas buvo dar mažaiu palankus lietuviams ir siekė 4,2377 zloto už eurą.

Įsigilinęs į DNB banko vyriausiosios ekonomistės Jakaterinos Rojakos pastebėjimus, kad šiuo metu yra matomas prasčiausias euro ir zloto kurso santykis per paskutinius ketverius metus ir lietuviams apsipirkti Lenkijoje tapo dar pigiau, žurnalistas R. Sadauskas-Kvietkevičius po darbų sėdo į automobilį ir išvyko į Augustave esančią parduotuvę, kad savo akimis įsitikintų, ar tokia kelionė gali apsimokėti.

85 km nuo Augustave esančios „Kaufland“ parduotuvės, netoli Veisiejų, gyvenantis žurnalistas paskutinį kartą lenkiškoje parduotuvėje lankėsi dar per paskutinę krizę. Tuomet jis taip pat vyko pažiūrėti, kodėl į Lenkiją plūsta maisto prekių pirkėjai iš Lietuvos. Vyras paskaičiavo, kad degalai kelionei į Lenkiją ir atgal jam kainuos apie 11 eurų.

„Prisipirkome pilną vežimėlį prekių. Išleidome apie 270 zlotų (apie 61 euras red.), atsiskaitėme kortele. Grįžę namo pasižiūrėjome, kad visgi bankas pritaikė ne Lietuvos banko skelbiamą kursą, kuris vakar buvo apie 4,4 zloto, bet apie 4,3 zloto už eurą, bet ir tai sakyčiau, kad geras kursas“, – savo pastebėjimais dalijosi pašnekovas.

Kaip pasakojo R. Sadauskas-Kvietkevičius, „Kaufland“ parduotuvėje šeima įsigijo didelių pakuočių maisto šuniui, kelių rūšių sūrių, dešrų, pieno produktų, vištienos ketvirčių, pjaustytos kiaulienos vakuuminiame įpakavime ir dar kitų kasdienio vartojimo produktų.

„Ir lenkiškų dešrelių, nes vienas kartais perkame ir vietoje“, – pridėjo pašnekovas.

Vyras skaičiuoja, kad iš viso kelionė jam užtruko apie keturias valandas, iš kurių iki valandos buvo praleista pačioje parduotuvėje.

Pasiteiravus, kiek, žurnalisto manymu, jam pavyko sutaupyti išvykus apsipirkti į Lenkiją, R. Sadauskas-Kvietkevičius teigė manantis, kad sutaupyti galėjo apie 50-60 eurų.

Pirmadienio vakarą Augustave įsikūrusioje „Kaufland“ parduotuvėje žurnalistas buvo ne vienintelis lietuvis. Kaip pasakojo pašnekovas, parduotuvėje vakarą didelės eilės nebuvo, tačiau apie trečdalis žmonių kalbėjo lietuviškai.

„Manau, kad geriau lietuvių srautas matosi iš stovėjimo aikštelės: prie šios parduotuvės ji yra gana didelė, tai buvo maždaug ketvirtadalis užpildytas, bet iš jų bent koks kas ketvirtas automobilis buvo su lietuviškais numeriais“, – savo įspūdžiais dalijosi pašnekovas.

Vis dėlto R. Sadauskas-Kvietkevičius prisipažino, kad toliau važinėti į Lenkiją apsipirkti nežada dėl užimtumo, o ir didesnė nauda nukritus kursui, jo nuomone, yra laikina: „Nes vėliau parduotuvėse ir kainos pakyla, kai naujos prekės atvežamos. Manau, čia kokių dviejų savaičių reikalas“.

DELFI primena, kad Lenkijoje PVM (pridėtinės vertės mokestis) siekia 23 proc., tačiau tam tikriems maisto produktams yra taikomos išimtys: 8 proc. lengvatinis PVM tarifas taikomas paruoštiems maisto produktams (cukrus, sriubos, dešros ir pan.).

5 proc. lengvatinis PVM tarifas – pienui ir pieno produktams, žaliai mėsai, paukštienai, žuviai.

2014 m. „Eurostat“ duomenimis, Lenkijoje maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų lygis siekė 64 proc. Europos Sąjungos vidurkio, tuo metu Lietuvoje – 79 proc., 2012 m. atitinkamai 61 ir 77 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1032)