„Aplinka yra svarbus veiksnys, lemiantis žmogaus elgesį. Įmonės turi sukurti tokią darbo aplinką, kurioje darbuotojai jaustųsi esantys darbingi“, – tikina Detroito Mercy universiteto psichologijos profesorė Linda Slowik.

Atviros erdvės kenkia darbingumui ir sveikatai

 2013 metais atlikta studija parodė, kad daugiau nei pusė darbuotojų atvirose kontoros erdvėse jaučiasi labiausiai blaškomi savo kolegų. Darbuotojų produktyvumas sumažėja iki 50 proc., jei jie mano, kad kiti darbuotojai gali per petį stebėti jų kompiuterio ekraną ar tai, ką jie veikia savo mobiliajame įrenginyje.

Sunku dirbti, jei darbo vietos erdvės yra pernelyg atviros, trūksta privatumo. Tačiau paprastai tokias atviras kontoras įmonėms įrengti yra kur kas pigiau, jose lengviau sutalpinti daugiau darbuotojų.

„Nors atviros kontoros erdvės sudaro palankias sąlygas aktyviai komunikacijai ir bendradarbiavimui, jos tikrai tinka ne visiems darbuotojams, – sako Jungtinės Karalystės Eksterio universiteto psichologijos profesorius Craigas Knightas. – Tame nėra nieko labai blogo, tačiau kai kurios įmonės nori visas funkcijas sutalpinti vienoje erdvėje.“

Dar daugiau nerimo kelia tai, kad kai kurių studijų rezultatai parodė, jog atviro dizaino koncepcija kenkia ir darbuotojų sveikatai. Darbuotojai, kurie dirba tokiose erdvėse, 70 proc. dažniau suserga nei tie, kurie dirba namuose.

Susikūrę malonią aplinką darbuotojai tampa produktyvesni

„Darbo bitutės“ neteikia didelės reikšmės tam, ar jų kabinetas uždaras, ar tenka dalintis didelę atvirą erdvę su kitais darbuotojais. Tačiau jų darbo aplinką taip pat galima padaryti produktyvesnę. „Dekoravimas suteikia jūsų kolegoms informacijos apie jūsų asmenybę, o jums padeda jaustis jaukiau“, – sako L. Slowik.

Fotografijos, augalai gali atgaivinti ir suteikti šviesos bei jaukumo jūsų kabinetui ar darbo stalui, suteikti galimybę poilsio minutę sutelkti dėmesį ne į kompiuterio ekraną.

Anot C. Knighto, blankios kontoros erdvės „žudo“ kūrybingumą. Pasak jo, darbuotojų produktyvumas padidėja apie 38 proc., jei kabinete esama augalų. „Ne pats augalas suteikia mums džiaugsmą. Gyvesnė, malonesnė darbo vietos aplinka lemia didesnį psichologinį komfortą“, – sako profesorius.

„Tebūnie šviesa“

Kompanijos daugybę metų atliko įvairius bandymus su natūraliu apšvietimu. Rezultatai parodė, kad natūrali šviesa padidina darbo produktyvumą.

Kai pasaulinė aviacijos ir gynybos kompanija „Lockheed Martin“ 1983 metais perkėlė didelę dalį darbuotojų į pastatą, kuriame gausu natūralios šviesos, įmonė pastebėjo, kad darbuotojų pravaikštos sumažėjo 15 proc.

Iš dalies tai yra priežastis, kodėl kompanijos, įsirengdamos biurus, renkasi kuo didesnius langus. Jei anksčiau siena po langu baigdavosi maždaug akių lygyje, dabar dažnai tokia siena tėra vos metro aukščio.

Darbuotojų stalai turėtų būti kiek įmanoma arčiau langų.

Darbo stalo vieta kabinete yra svarbi

Darbo erdvė gali turėti įtakos jūsų kolegų požiūriui į jus bei į pačius save. Kai darbuotojų stalai yra sustatyti taip, kad darbuotojai sėdi veidu į vadovą, natūraliai juntama vadovo „galios“ pozicija. Jei darbo stalai surikiuoti priešais sieną, o darbuotojams tenka sėdėti vienas šalia kito, tai kuria „įsitraukimo“ atmosferą.

„Tai nėra strateginis feng shui. Tiesiog jei jūsų stalas yra tarsi barjeras, žmonės apie jus gali galvoti tai, ko jūs nenorėtumėte, kad jie galvotų.

Vakarų kultūroje  priimta manyti, kad kuo darbuotojo stalas arčiau lango, tuo viršesnis yra žmogus“, – pažymi L. Slowik.