Tokį galvosūkį kiekvieną dieną sprendžia Marijos (pavardė redakcijai žinoma – DELFI) šeima. Ji į nepavydėtiną situaciją pateko, kai jauna moteris susirgo vėžiui, finansuoti gydymą, pirkti vaistus paėmė kelis greituosius kreditus, todėl dabar dalį ir taip nedidelių šeimos pajamų paima antstoliai.

Įveikė šešis chemoterapijos kursus

Šalčininkų rajone, nedideliame miestelyje gyvenantys 24 metų Marija ir 27 metų jos vyras augina 7 metukų dukrytę.

Visos šeimos pajamos – 177 eurai per mėnesį. Tai yra neįgalumo pašalpa Marijai. Tačiau pusę šios sumos nuskaičiuoja antstoliai, nes šeima yra skolinga penkioms greituosius kreditus teikiančios bendrovėms.

„Mes, palyginti su dabartine situacija, gyvenome tikrai gerai, abu dirbome, buvome išvykę uždarbiauti ir į Lenkiją, kur dirbome sezoninius darbus. Kai iš jos grįžome, dirbau netoli namų esančiame saldainių fabrike, vyras taip pat turėjo darbą. 2014 metais pradėjau blogai jaustis. Kai apsilankiau pas medikus, jie diagnozavo antros stadijos kraujo vėžį. Atlaikiau šešis chemoterapijos kursus, paskutinis buvo gegužę. Medikai sako, kad liga atsitraukė, bet ji gali atsinaujinti, todėl bent metus man dar nerekomenduoja dirbti. Ir pati prastai jaučiuosi – skauda nugarą, svaigsta galva, reikia gerti raminamuosius“, – liūdną savo istoriją pasakojo jauna moteris.

Valgo vieną kartą per dieną

Kai ji susirgo, šeima santaupų neturėjo, todėl paėmė kelis greituosius kreditus, kad galėtų finansuoti gydymą.

„Daug kas kompensuojama, tačiau kai buvo atliekama chemoterapija, kas dvi savaites papildomai dar turėdavau sumokėti po 80 eurų, papildomai reikėjo pirkti vaistų. Puikiai suprantame, kad imti greituosius kreditus nėra gerai, tačiau tada tiesiog nematėme kitos išeities. Mūsų skolos greituosius kreditus teikiančioms bendrovėms su visomis palūkanomis siekia apie 3000 eurų. Kurį laiką dar pavykdavo mokėti įmokas, tačiau darbo neteko ir vyras, todėl mūsų pajamos liko tik mano neįgalumo pašalpa. Nebeturėjome iš ko mokėti, todėl trys bedrovės jau kreipėsi į antstolius, netrukus tai padarys ir kitos dvi. Jau kelis mėnesius antstoliai nuskaičiuoja pusę mano neįgalumo pašalpos, todėl mūsų šeimai išgyventi per mėnesį lieka vos apie 90 eurų“, – skaičiavo Marija.

Iš šios sumos ji dar 15 eurų sumoka muzikos mokyklai, kurią lanko dukrytė. Šeima gyvena kartu su vyro mama, todėl susimoka tik už sunaudotą elektros energiją. Kitus komunalinius mokesčius sumoka Marijos uošvė, kuri taip pat yra neįgali.

„Net nežinau, kaip mes išgyvename. Kažkaip. Vieną kartą per dieną pavalgome, nes taupome, neturime daugiau pinigų. Jei mūsų pajamos būtų tie visi 177 eurai, būtume tikri turtuoliai“, – karčiai ironizavo pašnekovė.

Viltis baigia užgesti

Anot jos, jei leistų sveikata, ji mielai eitų į darbą, kad tik gyvenimas taptų šviesesnis. Vyras kol kas taip pat yra registruotas Darbo biržoje ir aktyviai ieško darbo.

„Didžiausiai problema ta, kad neturime savo transporto, o gyvename nedideliame miestelyje, kur nėra darbo. Norint jį gauti, reikėtų važiuoti į pačius Šalčininkus ar aplink esančias įmones, bet vyras neturi, kaip nusigauti. Graudu žiūrėti, kaip jis stengiasi įsidarbinti, bet vis girdi neigiamus atsakymus. O dirbti jis gali viską – yra buvęs ir apsaugininku, dirbęs statybose. Vis viliuosi, kad netrukus jam pavyks įsidarbinti“, – nors ir mažai, bet dar šiek tiek optimizmo turi Marija.

Paklausta, kodėl vyras nevažiuoja dirbti į užsienį, pašnekovė tikino, jog neturi pažįstamų, kuri padėtų rasti darbą.

„Aišku, jei tik būtų galimybė, jis išvažiuotų, bet niekur neturime pažįstamų, galinčių padėti įsidarbinti. Vienas pats juk ten nieko nenuveiksi, bent iš pradžių reikia turėti kokį draugą, pažįstamą. Tomis įdarbinimo įmonėmis nepasitikime, juk tiek visokių istorijų yra. Gali būti ne geriau, o tik blogiau“, – kalbėjo pašnekovė.

Didžiausia jos svajonė – išsikapstyti iš skolų.

„Jei situacija, mūsų pajamos nesikeis, tai reikės kokių 3 metų, kol padengsime visas skolas. Tiesą sakant, prarandu viltį, kad gyvenimas bus geresnis. Aišku, džiaugiuosi, kad vėžį nugalėjome, bet nuolat kamuoja baimė, kad jis gali atsinaujinti. O dar tas nuolatinis nerimas dėl pinigų stygiaus. Tikrai gėda prašyti pagalbos, bet kitos išeities tiesiog nebematau“, – graudinosi Marija.

Susisiekti su Marija galite šiuo el. pašto adresu: marijawwww@gmail.com

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (492)