Policija gavo pranešimą, kad 1965 m. gimusi rokiškietė po apsilankymo parduotuvėje pasigedo iš rankinės dingusios piniginės, kurioje buvo 25 eurai, nuolaidų kortelės, asmens dokumentų, banko kortelės. Vėliau pastebėjo, kad iš banko sąskaitos paimta 510 eurų. Nuostolis – 550 eurų.

„Vagystė įvyko Rokiškio miesto parduotuvėje „Humana“. Moteris pastebėjo, kad prasegta rankinė ir nebėra piniginės. Pinigai nuimti viename iš prekybos centrų Rokiškyje. Asmuo nufilmuotas. Tiriame“, - dėstoma Rokiškio policijos komisariato atsakyme DELFI.

Policija neatmeta galimybės, kad moteris drauge su banko kortele nešiojosi ir jos slaptažodį.

Bankų klientų asociacijos prezidentas Rūtenis Paukštė apgailestavo, kad moteris pateko į nemalonią situaciją ir pirminė, kad savo duomenis reikia akylai saugoti.

„Asmeniškai esu ne kartą girdėjęs įspėjimų bankuose, kad slaptažodžių ir bankų kortelių drauge nereikia nešiotis, jas būtina laikyti atskirai, kad nebūtų galima iškart svetima kortele naudotis kaip savo. Galbūt dabar tokie įspėjimai nėra labai dažni ir, be abejo, švietimo reikia. Laikausi nuomonės, kad banko kortelei reikia skirti daug dėmesio: saugoti jos duomenis tiek ją nešiojantis, tiek atsiskaitant parduotuvėje, tiek perkant internetu“, - dėstė R. Paukštė.

Pašnekovas primena, kad labai sparčiai daugėja ir informacijos vagysčių internete, todėl žmonėms būti budresniems nepakenktų.

„Statistika rodo, kad ir duomenų vagysčių įvyksta vis daugiau, tad papildomas atsargumas praverstų. Bet nepamirškime, kad žmogaus elgesys priklauso nuo daugelio faktorių: amžiaus, išsilavinimo, patirčių. Galbūt žmogui sudėtinga atsiminti ne vieną slaptažodį ar papildomai jį saugoti kitoje vietoje? O galbūt žmogus pritrūksta tam dėmesio ir nesitiki, kad gali kas panašaus atsitikti. Vieną atsakymą rasti sudėtinga“, - svarstė R. Paukštė.

Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas mano, kad jei asmuo drauge nešiojasi banko korteles ir jų slaptažodžius, tai nėra finansinio raštingumo problema.
Stasys Kropas

„Tai yra paprasčiausias neatsargumas, kiekvienas žmogus žino, kad to negalima daryti, bet kartais net ir finansiškai raštingi žmonės taip pasielgia galbūt šiek tiek patingėdami įsiminti keturis slaptažodžio skaičius“, - mano S. Kropas.

Jis dėsto, kad žmonėms atrodo patogiau čia pat, piniginėje, turėti ir banko slaptažodį.
„Deja, dar yra tokių klientų, kuriems dėl to tenka nukentėti. Bet esu tikras, kad man taip tikrai neatsitiks. Manau, nešiotis kartu banko kortelę ir jos slaptažodį yra labai blogas įprotis. Jeigu žmonėms slaptažodį sunku atsiminti, jį galima saugoti atskirai užkodavus ar saugiai paslėpus, tačiau jokiu būdu ne piniginėje. Net slaptažodžius išsaugojus ir juos laikant atskirai nuo banko kortelių, rizikos yra labai stipriai sumažinamos“, - sakė S. Kropas.

Jis priminė, kad bankai yra sudarę galimybę savo klientams pakeisti slaptažodžius, jei gautus skaičius jiems sudėtinga įsiminti.

„Galima slaptažodžius ir pasikeisti, tačiau patariama, kad tai nebūtų žmogaus gimimo metai ar gimimo mėnuo ir diena, reikėtų pasirinkti kažkokią sudėtingesnę kombinaciją“, - patarė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)