„Prie lito buvo pigiau“

Mūsų senoliai dažnai kartoja frazę, jog prie rublio viskas buvo pigiau. Ne išimtis ir su litu. Pati uogų neauginanti, tačiau daugelį metų jas pardavinėjanti Lieporių turgaus prekeivė teigia, jog prie lito buvo pigiau. Taip pat moteris pastebi, jog žmonėms vis dar dar sunku susigaudyti kainose – nusiperka vieną kitą kilogramą uogų, o kiek vėliau skundžiasi, jog sumokėjo tikrai per daug.

Tiesa, ne visų uogų kainos ženkliai didėjo: „Trešnių kainos nesikeitė lyginant su pernai. Buvo dešimt litų, tai dabar trys eurai, dešimt su kapeikom litais“,- pasakoja moteris. Sezono metu uogų kainos spėja keletą kartų pasikeisti, tačiau trešnių derlius keliauja į pabaigą, tad kainos nekris.

Nors braškių sezonas keliauja į pabaigą, dabartinės kainos nėra pačios didžiausios. Šiemet ant prekystalių pasirodžius pirmosioms braškėms, pirkėjams teko teirautis, kainos rašomos litais ar eurais, mat jas mažų mažiausiai buvo galima pavadinti rekordinėmis. 6-5 eurus už pirmąsias braškes pakloję pirkėjai tokių kainų sako ankščiau nepamenantys. Prekeiviai atrėžia, jog kainos ne visada priklauso nuo jų, mat tiekėjai ir augintojai jas šiemet ženkliai pakėlė: „Augintojai čia pakėlė kainas. Motyvuoja tuo, kad neauga uogos, prastas derlius“,- pasipiktinusi teigia prekiautoja. Be to visada yra alternatyva – galima rinktis lenkiškas uogas, kurios esą šiek tiek pigesnės.

Dabar Lieporių turguje už kilogramą lietuviškų braškių prekeiviai prašo nuo 3 eurų, už gana dideles uogas, iki 1,30, už smulkias, tačiau sakoma daug saldesnes uogas. Pernai tuo pat metu braškių kaina siekė 5 litus. Tiesa, tokio didelio kainų svyravimo lyginant su šiemet nepastebėta, skirtingose prekyvietėse tuo pat metu už lietuviškas uogas buvo prašoma panašiai.

Itin daug vitaminų turinčias ir žmonių mėgstamas mėlynes turgaus prekiautoja praėjusią vasarą pardavinėjo už 9 litus, dabar esą kainos didesnės: „O ką dabar, keturiolika litais, kai prasidėjo. Dabar trys eurai pigiausios. Bet imkit ir tą agurką, pomidorą, viskas brango“,- vardijo moteris.

„Šiemet kainos karališkos“

Dvidešimt metų braškių auginimu ir pardavinėjimu užsiimanti prekeivė teigia, jog skųstis negali, mat kainos – karališkos: „Būdavo du penkiasdešimt tais litais, o dabar euro penkiasdešimties mažiau nėra buvę. Išvertus tikrai yra daugiau. Šiemet mes negalim skųstis“,- džiaugiasi moteris.  Birželio aštuntą prekybą pradėjusi moteris teigia, jog atvykusi į turgų mažumėlę apsižvalgė į kaimynų prekystalius ir už pirmąsias braškes prašė 6 eurų. Tokios kainos žmones kiek išgąsdino, tačiau prekyba ėjosi neblogai, per dieną turguje išeidavo parduoti maždaug po 80 kilogramų.

Šiuo metu bene mažiausiai už braškes Lieporių turguje prašanti moteriškė teigia, jog parduoti ženkliai mažiau nei kiti, nesinori: „Mažiau euro sarmata prašyti, jeigu jau nei vieno euro negausi už braškes, atrodo nesąmonė.“  Per dvidešimt prekybos metų būta visko, tiek nuosmukių, tiek pakilimų, tačiau labiausiai prekiautojai įsiminė praėjusi vasara. „Pernai gera vasara. Į dieną po toną skindavom. Pusę parduodavom urmu, pusę ant turgaus, patys. Stogus apsidengėm, renovacijas pasidarėm ir mašiną nusipirkom. Rekordinė vasara buvo pernai“,- prisimena moteris.

Pirkėjai teigia, jog braškes įpirkti dar galima, tačiau kitos uogos labai brangios. Kad ir šilauogės. Puskilogramį nusipirkti už 4 eurus (13, 81 Lt) esą nėra taip skaudu, tačiau visas kilogramas, kainuojantis 8 eurus, gerokai paplonina piniginę. Pirkėjai dažniau renkasi ką tik užaugusias avietes, kurios dabar kainuoja nuo pusantro euro iki dviejų už puskilogramį.

Kainos parduotuvėse skiriasi neženkliai

Apsilankius prekybos centre įsikūrusioje parduotuvėje matyti vos vieną kitą žmogų stabtelėjusį prie negausaus uogų skyriaus. Palyginus turgavietės ir parduotuvės kainas paaiškėjo, jog kainos skiriasi, tačiau nežymiai, mat vienos uogos pigiau vienur, kitos kitur.

Pavyzdžiui, vyšnias pirkti kone euru pigiau Lieporių turguje, tačiau raudonuosius serbentus apie dvidešimt euro centų – parduotuvėje. Ženkliai skyrėsi agrastų kainos. Turgavietėje už kilogramą ne itin lietuvių mėgstamų uogų galima nusipirkti už pusę euro, o parduotuvėje už jas sumokėtume 3, 76 eurus, nors abiejose vietose prekės kilmės šalis – Lietuva. Mėlynių kainos panašios, apie 4 eurus.

Pastebėta, jog parduotuvėje vis dar dar nėra aviečių. Tiesa, braškės parduotuvėje it nulietos – didžiulės, ryškiai raudonos, tačiau kilogramo kaina palyginti su turgavietės yra panaši.