Pirmiausiai nustebina viešbučiai: nors pastato hole yra nesandarus stogas ir į viešbutį įeinančius svečius pasitinka kibirai ir dubenys vandeniui surinkti, pigiausias dvivietis kambarys kainuoja nuo 3 tūkst. rublių (247 litai). Hostelių ar kitų pigiau nakvynes paslaugas teikiančių įstaigų turistams nėra.

Mėsos, daržovių ir kitų maisto produktų kainos prekybos centruose nuo lietuviškų kainų skiriasi nedaug, tačiau galima pastebėti, kad pieno produktai yra brangesni. Pavyzdžiui, litras kefyro kainuoja apie 45 rublius (3,7 lito), kai Lietuvoje kefyro galima įsigyti už mažiau nei 3 litus.

Brangesnis ir sūris, grietinė, bet Tiumenės prekybos centro lentynose yra ir Lietuvos gamintojų prekių. Pavyzdžiui, lietuviškas sūris „Džiugas Mild“, brandintas 12 mėnesių ir parduodamas 100 gr. pakuotėse, Tiumenėje kainuoja apie 94 rublius (7,74 lito), kai Lietuvoje jo gamintojo e-parduotuvėje gaminys kainuoja 4,99 lito. Tokios pat rūšies 180 gr. sūrio gabalas kainuoja 169 rublius (13,91 lito), Lietuvoje – 8,99 lito.

Tiumenė - naftininkų miestas
Kepinių ir saldumynų kainos Lietuvoje ir Rusijoje yra panašios, pavyzdžiui, grietiniečiai su varške kainuoja 23 rublius (1,89 lito). Bandelės kainuoja nuo 10 rublių (0,82 lito), ledai nuo 20 rublių (1,65 lito).

Nors kainos yra panašios, sunku palyginti rusišką aptarnavimą mažesnėse kepyklėlėse ir parduotuvėse. Pirmieji pardavėjos žodžiai gali būti ne pasisveikinimas, o klausimas „ką paduoti?“, o tiksliai žinantys, ko nori, gali būti išbarti už išrankumą.

Rusijoje mėsos kainos yra artimos lietuviškoms, tačiau Sibire didesnė žuvies įvairovė, kainos taip pat atrodo patrauklesnės nei Lietuvoje.

Aprangos ir avalynės kainos skiriasi nedaug, priklausomai nuo prekės ženklo. Tiek batų, tiek drabužių galima įsigyti ir už mažiau nei 100, ir už kelis šimtus litų.

Akivaizdus kosmetikos ir kvepalų kainų skirtumas: garsiame prekybos kosmetika tinkle „L'Etual“ kvepalų „Chanel“ linija yra vidutiniškai 20 proc. brangesnė nei Lietuvoje, atitinkamai brangesnė yra ir dekoratyvinė kosmetika. Tiesa, ant etikečių yra nurodomos dvi kainos: viena standartinė, kita – bene trečdaliu mažesnė, jos gali tikėtis pirkėjos, per pusmetį kosmetikai ir parfumerijai išleidžiančios beveik po 1 tūkst. litų.

Tiumenė - naftininkų miestas
Tačiau važinėti automobiliu ir viešuoju transportu Rusijoje tikrai yra pigiau: kuras kainuoja perpus mažiau, o miesto autobuso bilietas be nuolaidos - 16 rublių (1,32 lito). Bilietus autobusuose parduoda konduktoriai, todėl jie neplatinami spaudos kioskuose.

Dėl pigesnio kuro žmonės gauna ir mažesnes sąskaitas už šildymą, tačiau Tiumenėje galima pamatyti ne vieną atnaujintą ir šilumą taupantį namą, nes šiame mieste termometro stulpelis žiemą rodo ir žemiau nei 30 laipsnių šalčio.

Tiumenė yra didelis, 600-700 tūkst. gyventojų turintis miestas, tai - rajono centras ir pirmasis rusų miestas Sibire. Tiumenėje yra įsikūrusios tokios įmonės kaip „Gazprom“, „Transneft“, „Giprotiumeneftegaz“ ir „Lukoil“. Mieste netrūksta bankų ir juvelyrinių dirbinių parduotuvių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)