Pasaulinis „motinystės indeksas“ nustatomos, įvertinant 5 veiksnius, susijusius su sveikata, išsilavinimu, pajamomis ir padėtimi visuomenėje.

Šiemet šešioliktąjį kartą nustatant pasaulio valstybių „motinystės indeksą“, Norvegija buvo įvertinta kaip geriausia šalis iš 179 tyrime dalyvavusių valstybių. Pabrėžiama, jog Norvegija yra ne tik ekonomiškai stipri valstybė, bet vertinanti motinas ir vaikus, tad nenuostabu, jog tapo pirmaujančia šalimi.

Štai JAV tyrime liko 33 vietoje. Šalyje 1 iš 1800 motinų susiduria su didele mirties rizika. Tai pats didžiausias rizikos lygis, tarp visų išsivysčiusių pasaulio valstybių. Rizika mirti gimdymo metu JAV yra tokia pati, kaip ir Lenkijoje. Na, o amerikiečių vaikai susiduria su tokia pat rizika žūti, kaip ir vaikai, gyvenantys Serbijoje. Lietuva šiame sąraše užima 28 vietą.

Sąraše likusios paskutinės 10 šalių (8 iš jų – Centrinės Afrikos valstybės) yra pirmojo dešimtuko priešingybė – šalyse atsispindi politinis nestabilumas, karinių konfliktų pavojus, netinkamas valdymas. Motinų ir vaikų padėtis šiose šalyse labai prasta – šiose šalyse 1 iš 30 motinų miršta dėl komplikacijų, susijusių su gimdymų, o kas 8 vaikas nesulaukia savo penktojo gimtadienio.

Šiemet 16 kartą įvykęs šalių „motinystės indekso“ vertinimas pasižymėjo tuo, jog vertinta itin daug valstybių – net 179. Tyrimas padeda pasauliniu mastu pažvelgti į vaiko ir motinos situaciją įvairiose šalyse, pasitelkiant naujausius sveikatos, švietimo, ekonomikos duomenis.