Daugelį žmonių nuo nesezoninių kelionių atbaido didesnė blogų orų tikimybė, tačiau atidžiai pasirinkus laiką galima džiaugtis ne tik sutaupytais pinigais, bet ir neperpildytais kurortais bei geru oru. „Tiesa“ domėjosi, kada palankiausias laikas planuoti atostogas, jei norite sutaupyti apvalią sumą pinigų, ir kaip protingai pasirinkti kelionių kryptis iš Jungtinės Karalystės.

Pigiausias laikas atostogauti

Keliaujant „tarpusezoniu“, o ne pačiais populiariausiais vasaros ar žiemos mėnesiais galima ne tik sutaupyti ženklią pinigų sumą, bet ir pasirinkti kelionę iš viso plačiausio krypčių į kitas šalis spektro. Ne piko metas prasideda iš karto po vasaros karščių, tuomet atitinkamai „susitraukia“ viešbučių, skrydžių ir kitų paslaugų kainos, nes kelionių verslas siekia pritraukti daugiau klientų.

Svarbiausias patarimas norintiems sutaupyti – vengti mokyklinių atostogų laiko ir akivaizdžių populiariausių datų, bet kartu labai nuo jų nenutolti. Pavyzdžiui, kainos visuomet pakyla per Kalėdų ir Naujųjų metų šventes, o keliaujant į JAV verta vengti Padėkos dienos. Be to, jei keliones tikslas nėra karnavalai ir įvairių švenčių dienų linksmybės, tuo metu susiruošti keliauti taip pat nepatartina, nes tik išleisite papildomų pinigų. Reikia paminėti, kad ir savaitgalio kelionės kainuoja vidutiniškai 10 proc. daugiau.

Pigiausias laikas keliauti Didžiojoje Britanijoje yra nuo lapkričio 1 d. iki gruodžio 12 d. ir nuo gruodžio 25 d. iki kovo 14 d. Kelionės pradeda brangti maždaug nuo kovo 14 d. iki birželio 5 d., o piką pasiekia nuo birželio 6 d. iki rugsėjo 30 d. Brangus malonumas keliauti ir per didžiąsias metų šventes – gruodžio 13–24 dienomis.

Pačioje Jungtinėje Karalystėje verta suplanuoti keliones lapkričiui arba sausio–kovo mėn. Nors oras dažnai būna lietingas, tačiau ieškančiųjų kultūros ir pramogų tai neatbaido. Tuo metu pramogos ir viešbučiai atpinga 20 proc.

Poilsiui prie Viduržemio jūros puikiai tinka vėlyvas rugsėjis ir ankstyvas spalis. Oras bus daug šiltesnis nei Jungtinėje Karalystėje, o paplūdimiai – ištuštėję. Tokiu laikotarpiu ypač verta pasinaudoti paskutinės minutės pasiūlymais.

Norint pigiai nuvykti į ypač tolimus kraštus, verta rinktis nepalankaus oro laikotarpius, nes stebint oro prognozes galima „pagauti“ ir puikų orą, ir patrauklią kainą. Pavyzdžiui, Karibuose birželio ir liepos mėnesiais gausu audrų, tačiau pasitikslinus orų prognozę galima pasinaudoti geru paskutinės minutės pasiūlymu.

Žiemos išpardavimų siautulys

Anot Jungtinėje Karalystėje populiaraus kelionių portalo „Expedia.co.uk“, kelionių išpardavimas įsibėgėja būtent sausį. Andis Washingtonas, „Expedia“ vykdomasis vadovas Jungtinei Karalystei ir Airijai, sakė, kad atostogos žiemą žmonėms apskritai reikalingos kaip oras, nes padeda atsipalaiduoti nuo įtempto gyvenimo būdo ir streso. Trečdalis apklaustų „Expedia.co.uk“ vartotojų atostogas laiko vienu iš būtinų pirkinių.

Užsisakydami atostogas žiemą žmonės gali pasinaudoti didelėmis nuolaidomis ir pasiūlymais, kurių daugiausia galima rasti internete. Per žiemos išpardavimus siūlomos nuolaidos siekia iki 40 proc.

Ruošiantis slidinėjimo sezonui verta išbandyti laikotarpį nuo lapkričio pabaigos iki kalėdinės savaitės. Tuomet galima mėgautis trumpomis eilėmis prie keltuvų, tuštesnėmis trasomis ir pigesniais slidinėjimo trasų bilietais. Analogiškai apsimoka keliauti į sezono pabaigą, kovo ir balandžio mėnesiais, tik vengiant velykinių atostogų. Sezono pabaigoje bus patogu pasinaudoti ir žiemos prekių išpardavimais.

Pavyzdžiui, remiantis „Thomson“ kelionių agentūros pasiūlymais, 7 dienos viename iš Prancūzijos slidinėjimo kurortų su skrydžio bilietais iš Londono (į abi puses) ir nakvyne be maitinimo naujametinę savaitę žmogui kainuoja apie 700 svarų, o vykdami į analogišką kelionę paskutinę kovo savaitę sumokėsite kiek daugiau nei 500 svarų. Taigi, dėl sezoniškumo galima sutaupyti apie 200 svarų.

Britų svajonių kryptys

Britai yra vieni iš daugiausiai atostogų turinčių žmonių visame pasaulyje. Jie noriai naudojasi vidutiniškai 25 dienų atostogomis per metus, nepaisant sunkesnių ekonominių laikų. Tiesa, 2012 metais Jungtinės Karalystės gyventojai atostogavo 2 proc. trumpiau nei 2011 m., bet dažniau keliavo darbo reikalais ar lankyti giminių ir draugų.

Remiantis „Expedia.co.uk“ tyrimu, į populiariausių britų žiemos kelionių dešimtuką patenka Kanarų salos, Dubajus ir Egiptas. Svarstant galimybę vykti į šiltus kraštus žiemą reikia gerai apgalvoti ne tik kryptį, bet ir trukmę bei atstumą, kurį teks įveikti. Kuo daugiau laiko sugaištama kelionėje, tuo brangiau ji atsieina. Tiesa, yra ypač pigių tolimųjų krypčių, todėl verta išnaudoti šią galimybę ir rinktis ilgesnes atostogas.

Norintiems pigios saulės ir turintiems vieną ar dvi savaites atostogų rekomenduojama rinktis Sharm El Sheiką ar Hurgadą Egipte, kur iš Jungtinės Karalystės nuskrisite per penkias valandas. Tunise taip pat galima rasti gerų paplūdimių, skanų maistą ir „įkandamus“ viešbučius, tačiau žiemą čia vyrauja vėsesnis oras. Tinkamiausias laikas ten keliauti būtų spalio ir kovo mėnesiais.

Kanarų salos yra vienas iš populiariausių pasirinkimų žiemą. Ir ne be reikalo. Skrydis užtrunka apie 4–5 valandas, tačiau ten žiemą klimatas idealus. Gamtos mylėtojams tiks La Palma, kur galima mėgautis pasivaikščiojimais, kultūra ir ramiais paplūdimiais.

Ne tokia tradicinė kryptis – vakarinėje Afrikos pakrantėje esanti Gambija. Iš Jungtinės Karalystės skrydis trunka 6 valandas. Čia ranka pasiekiami paplūdimiai, jaukūs viešbučiai ir daugybė išvykų nuo pat durų. Šalia esančios Cape Verde salos taip pat siūlo gerą poilsį už prieinamą kainą.

Šiaurės Kipras irgi tiks pigioms atostogoms, nes ši Kipro dalis nepriklauso euro zonai, joje atsiskaitoma turkiškomis lyromis. Atvykus iš Jungtinės Karalystės kainos čia tikrai atrodys mažos.
Visoje Egėjo jūros Turkijos pakrantėje galima mėgautis vadinamuoju ilguoju sezonu, o tai reiškia – ir gerais orais. Žiemos orai nenuvils ir Maltoje bei Egipte. Tuo tarpu Marakešas rekomenduojamas ieškantiems ne tik gero poilsio pajūryje, bet ir kultūrinių objektų bei norintiems pasigrožėti spalvingu gatvės gyvenimu.

Ne sezono laikotarpiais iš Jungtinės Karalystės taip pat labai patogu nuvykti į Pietų Prancūziją. Turintiems daugiau laiko verta skristi į Tailandą, kur galima sutaupyti žymiai daugiau, nei bet kurioje Vakarų Europos valstybėje.

Lietuvių keliavimo įpročiai

Lietuvė Sandra, dirbanti kelionių konsultante, sako, kad šiais laikais, kai susiplanuoti ir užsisakyti kelionę internetu tampa vis paprasčiau, vis dėlto dar daug keliautojų naudojasi ir kelionių agentūrų paslaugomis. Lietuviai, gyvenantys Jungtinėje Karalystėje, renkasi arba vietines garsaus prekinio ženklo kelionių agentūras, arba vykdami į poilsines keliones klausia draugų rekomendacijų. Yra ir tokių lietuvių, kurie ir gyvendami Jungtinėje Karalystėje dėl kalbos barjero renkasi Lietuvos kelionių agentūrų paslaugas.

„Iš tiesų nėra oficialios statistikos, kiek užsienyje gyvenančių lietuvių pasinaudoja lietuvių kelionių agentūrų paslaugomis, tačiau iš savo darbo praktikos galiu pasakyti, kad užsienyje gyvenantys lietuviai kreipiasi į mus dėl to, jog nori sau svarbias keliones susiplanuoti gimtąja kalba. Be to, internete pateikiama informacija ne visuomet būna teisinga, sunku patiems ją patikrinti“, – sakė ji.

Savarankiškai planuojančių ir geras kainas medžiojančių lietuvių pamėgto portalo „Makalius.lt“ įkūrėjas Paulius Širvinskas teigė, kad jau vis sunkiau atskirti, kada tas „ne kelionių sezono“ metas. „Daugelis lietuvių lėktuvus užpildo būtent rudenį ir žiemą, nes mėgsta šalčio ir šilumos kontrastą. Štai, pavyzdžiui, jau dabar užpildyta daugelis rudens reisų į Egiptą, kur saulė kaitina iki +30, kai pas mus tuo metu žiema. Be to, daugeliui vasarą Turkijoje ar kurioje nors Graikijos saloje pernelyg karšta, todėl kiek vėsesnių orų žmonės traukia ieškoti rugsėjo ir spalio mėnesiais“, – pasakojo jis.

Paulius taip pat išskyrė ir Kanarų salas. Gran Kanarija vadinama amžinojo pavasario sala, nes vasarą temperatūra nepasiekia daugiau nei +26, o žiemą – nenukrenta žemiau nei +20, tad daugelis čia skrenda būtent žiemos mėnesiais.

„Reikėtų pabrėžti, kad jeigu norite nuvykti į kurią nors šalį ne sezono metu, pasidomėkite apie lietaus tikimybę. Štai Turkijoje spalio pabaigoje šiais metais jau prasidėjo liūtys, nors oficialusis sezonas – iki lapkričio. Portugalijoje spalis ir lapkritis yra vieni lietingiausių mėnesių, bet jeigu lietus nelyja – tai puiki vieta atostogoms, nes tuo metu kainos stulbinamai žemos. 2 asmenys apartamentus savaitei gali išsinuomoti už 400–500 litų, automobilį – už 350 litų + kuras“, – patarimais dalijosi Paulius.

Lietuviams atostogos Egipte šiek tiek pigesnės

„Tiesa“ pabandė palyginti kainų skirtumą, užsakant analogišką kelionę į Egipto kurortą Hurgadą skirtingais mėnesiais Lietuvos kelionių agentūroje ir vienoje iš Jungtinės Karalystės agentūrų. Kainos pateikiamos 2 asmenims su skrydžiu ir 3 žvaigždučių viešbučiu, kai įskaičiuotas pilnas maitinimas. Pasiūlymai pateikti pagal spalio 27 dienos kainas, neįtraukiant specialių pasiūlymų ir akcijų.

JK agentūra „Thomson“, skrydis iš Londono, kaina svaraisLT agentūra „Tez Tour“, tiesioginis skrydis iš Vilniaus, kaina svarais
Sausio 8–14 dienomis1078880
Kovo 26– Bal. 1 dienomis1464935